Türkiye-ABD Ýþ Konseyi Baþkaný Yalçýndað, ilk 6 aydaki ikili ticareti deðerlendirdi
ABONE OL

Yalçýndað, Türk-Amerikan ikili ticaretinin 2021 yýlý ilk altý ayýna iliþkin yaptýðý açýklamada, küresel salgýn sebebiyle karantina uygulamalarý ve çeþitli kýsýtlamalarla geçirilen 2020 yýlýnýn ardýndan, yaygýn aþýlanmanýn baþlamasýyla birlikte günlük hayatta ve dolayýsýyla küresel tedarik zincirinde hýzlý bir toparlanmaya þahit olunduðunu belirtti.

Bunun en belirgin ve heyecanlandýrýcý emarelerinden birini Türk-Amerikan ticaret verilerinde görmeye baþladýklarýný ifade eden Yalçýndað, þunlarý kaydetti:

"Küresel salgýnýn tüm yýkýcý etkilerine raðmen 2020 yýlýnýn ilk altý ayýnda ABD'ye olan ihracatýný yüzde 6,5 artýrma baþarýsýný gösteren ülkemiz, 2021 yýlýnýn ilk altý ayýnda bir önceki yýla göre yüzde 46,7'lik güçlü bir yükseliþe imza attý. Ülkelere göre ihracat istatistiklerine baktýðýmýzda, 2021 yýlýnýn ilk altý ayýnda ABD'ye olan ihracatýmýz 6,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleþerek, 6,2 milyar dolar seviyesindeki Birleþik Krallýðý geride býrakmýþ oldu.

Halý, kimya, otomotiv, hazýr giyim ve savunma ve havacýlýk sanayi bu yükseliþte ilk sýralarda yer alan sektörler. Genel sýralamada Almanya'nýn ardýndan Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat ortaðý konumuna gelen ABD'nin, ikili ekonomik ve ticari iliþkilerimizin güçlendirilmesine yönelik çalýþmalarýmýz aracýlýðýyla ilk sýraya yükselebilme potansiyeline sahip olduðunu söyleyebiliriz."

Bu noktada, iki ülke baþkanlarýnýn 14 Haziran 2021'de NATO Zirvesi kapsamýnda Brüksel'de gerçekleþtirdikleri görüþmenin önemine dikkati çeken Yalçýndað, "TAÝK olarak, bu toplantý öncesinde Amerikan Þirketler Derneði (AmCham) ile birlikte her iki baþkana da iletilmek üzere bir mektup yazdýk. Ýki ülkenin özel sektörünü temsilen, ekonomik ve ticari iþ birliði imkânlarýnýn gündemimizi bir süredir meþgul eden anlaþmazlýklar tarafýndan gölgelememesini arzu ettiðimizi belirttik. Sorunlarýn çözüme kavuþturulmasý için ekonomik ve ticari iliþkilerimizin güçlendirilmesinde fayda olduðuna yönelik inanç ve kararlýlýðýmýzýn altýný çizdik." ifadelerini kullandý.

- " BU ÇABALARIN MEYVESÝNÝ TOPLUYOR OLMAKTAN MUTLUYUZ"

Yalçýndað, toplantýda, süregelen anlaþmazlýklara raðmen iki ülke arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkilerin güçlendirilmesine yönelik fikir ve yaklaþým birliði sergilenmesinin Türk ve Amerikan iþ dünyasý tarafýndan heyecanla karþýlandýðýný bildirdi.

Bugün bu çabalarýn meyvesini topluyor olmaktan dolayý çok mutlu olduklarýný aktaran Yalçýndað, "Ýnanýyoruz ki, ilerleyen zamanlarda, özellikle salgýnýn hayatýmýzdan komple çýkmasýyla birlikte iki ülke arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkiler beklentilerin de ötesine ulaþacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýki ülke arasýnda ekonomik iliþkilerde yaþanan yükseliþin sadece dýþ ticaret rakamlarý ile tek boyutlu kalmayacaðýný, ayný zamanda, stratejik alanda artan bir iþ birliðine tanýklýk edileceðini vurgulayan Yalçýndað, sözlerini þöyle sürdürdü:

"TAÝK olarak 2020 yýlýnda Boston Consulting Group (BCG) ile hazýrlamýþ olduðumuz 'Kovid-19 Baðlamýnda Türkiye-ABD Ekonomik Ýliþkilerini Yeniden Düþünmek' baþlýklý çalýþmamýzda, tedarik zincirlerinde yaþanan deðiþimler sonucu iki ülke arasýnda stratejik alanda da iþ birliði potansiyelinin arttýðýný tespit etmiþtik. Özellikle de Afrika bölgesinde altyapý, inþaat ve enerji alanlarýnda ciddi bir iþ birliði potansiyeli söz konusu.

Bu baðlamda ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, Ticaret Bakanlýðý, Ticaret Temsilciliði, Enerji Bakanlýðý, Amerikan Uluslararasý Kalkýnma Finansmaný Kurumu (DFC) ve ABD Ankara Büyükelçiliði ile üst düzey görüþmelerimiz devam ediyor. Uzun yýllardýr Afrika'da faaliyet yürüten ve hem kalite hem de güven anlamýnda kendini ispatlamýþ Türk firmalarýmýzý, Amerikan finansmaný ile buluþturmak için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Kýtada artan Çin etkisini dengelemek isteyen ABD tarafýnýn bu projemizden duyduðu heyecaný ayrýca belirtmek isterim.

Yine bahsi geçen raporun çýktýlarý arasýnda görüyoruz ki iki ülke arasýnda bir dijital koridor oluþturulmasý için büyüyen bir potansiyel söz konusu. Bu doðrultuda Facebook'un Türkiye, Ortadoðu ve Kuzey Afrika Baþkaný Derya Matraþ'ýn liderliðinde bir çalýþma grubu oluþturduk. Facebook ile ortak bir çalýþma yürütüyoruz. Kýsa zaman içerisinde bu çalýþmanýn sonuçlarýný da Türkiye ve ABD'deki muhataplarýmýzla paylaþýyor olacaðýz.

Buradaki temel amacýmýz, Türkiye'nin startup ve yazýlým dünyasýnda uyguladýðý kamu politikalarýnýn maksimum verimliliðe ulaþmasý, Peak Games gibi unicorn adý verilen ve deðerleri 1 milyar dolarý aþan yeni giriþimlerin çýkmasý, ülkemizde dijital alanda rekabet ortamýnýn iyileþtirilmesidir. Bu doðrultuda Facebook'un yaný sýra çok sayýda giriþimciyle ve yatýrýmcýyla yakýn çalýþma içerisindeyiz."

Yalçýndað, Türkiye'nin son yýllarda enerji ithalatýnda ABD'nin artan bir paya sahip olduðunu aktararak, daha önce farklý ülkelerle imzalanan BRENT tipi ham petrole ve petrol ürünlerine endeksli, "al ya da öde" (take-or pay) hükümleri içeren uzun vadeli sözleþmelerin son bulacaðýný, bu baðlamda, gerek doðrudan yabancý yatýrým çekilmesi gerek Türkiye'nin Amerikan LNG'si açýsýndan Türkiye'nin bölgesinde bir ticaret merkezine dönüþmesi ve piyasanýn daha rekabetçi bir zemine oturmasý amacýyla bir çalýþma grubu oluþturduklarýný kaydetti.

Türkiye'nin lider enerji firmalarýnýn yer aldýðý grubun, Türk ve Amerikalý enerji oyuncularý ile yakýn temas içerisinde olduðunu ifade eden Yalçýndað, "Geçtiðimiz günlerde ABD Enerji Bakan Yardýmcýsý David Turk ile bir görüþme gerçekleþtirdik. TAÝK olarak hedeflerimizi, beklentilerimizi ve faaliyetlerimizi paylaþtýk. Sayýn Bakan Yardýmcýsý da bu giriþimimizden duyduðu heyecaný dile getirdiler." ifadelerini kullandý.

- "TAÝK ÇATISI ALTINDA 7 FARKLI EYALET KOMÝTESÝ OLUÞTURDUK"

Yalçýndað, 36 yýllýk bir iþ dünyasý kuruluþu olarak ABD ile ekonomik ve ticari iliþkileri geliþtirmek ve Amerikalý karar alýcýlar ile daha yakýn temas kurmak için çalýþmalara yerelden baþlamak gerektiðini gördüklerini belirterek, bu amaçla TAÝK çatýsý altýnda Kaliforniya, Florida, Illinois, New York, Teksas, Virginia ve Massachusetts özelinde 7 farklý eyalet komitesi oluþturduklarýný bildirdi.

TAÝK olarak her yýl geleneksel olarak düzenledikleri American-Turkish Conference (ATC) ve Turkey Investment Conference (TRICON) etkinliklerinin yaný sýra artýk her yýl gelenekselleþecek þekilde bahse konu eyaletlerde de üst düzey katýlýmlý toplantýlar düzenlemeyi planladýklarýný anlatan Yalçýndað, Florida ve Kaliforniya'nýn bu baðlamda bir nevi pilot uygulamalarý olacaðýný belirtti.

Yalçýndað, Florida'da faaliyet yürüten çok sayýda Türk iþ insanýný ABD iþ dünyasý ile daha yakýn baðlar kurmak üzere yýlda iki defa Miami'de bir araya getireceklerini ifade ederek, "Ayrýca Kaliforniya bilindiði gibi Silikon Vadisi'nin yer aldýðý bir teknoloji üssü. Yine bu eyalette iki ülke iþ dünyalarý arasýnda daha saðlam köprüler kurmak üzere gelenekselleþecek organizasyonlar gerçekleþtireceðiz. Bu sayede ilgili eyaletlerdeki Türk yatýrýmlarýný Amerikalý karar alýcýlara daha iyi anlatmayý ve ABD'de faaliyet yürüten iþ dünyamýzý konsolide etmeyi amaçlýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Geçen mart ayýnda ABD Ticaret Temsilciliði (USTR) tarafýndan, aralarýnda Türkiye'nin de olduðu Avusturya, Ýspanya, Birleþik Krallýk ve Hindistan gibi bir grup ülkeye, uygulamakta olduklarý dijital hizmetler vergisi nedeniyle çeþitli sektörlerde yüzde 25 ek gümrük vergisinin gündeme getirildiðini bildiren Yalçýndað, Türkiye özelinde toplam 310 milyon dolarý bulmasý öngörülen ek gümrüklerin, halý, mücevherat ve tekstilde belli ürünleri kapsayacaðýný kaydetti.

Yalçýndað, "TAÝK olarak bu konuda ülkemiz iþ dünyasýnýn sesini USTR ile paylaþmýþ ve ABD makamlarý tarafýndan yürütülmekte olan soruþturmayý yakýndan takip ettik. Her ne kadar ek gümrük uygulanmasýna karar verilmiþse de uygulamanýn Kasým 2021 sonuna ertelendiðini belirtmek isterim. Müzakerelerimizden çýkacak olumlu sonuçla birlikte, ikili ticaretimizde bütün engelleri aþmýþ ve Cumhurbaþkanýmýz tarafýndan da sýklýkla dile getirilen Serbest Ticaret Anlaþmasýna bir adým daha yaklaþmýþ olacaðýz." yorumunu yaptý.