Türkiye, Avrupa'da 5 dünyada 11'inci sýraya yükseldi! 2035'e kadar 60 bin megavata ulaþýlcak
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin en fazla yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip ülkeler sýralamasýnda 11'inci sýraya yükseldiðini bildirdi.

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Uluslararasý Yenilenebilir Enerji Ajansýnýn (IRENA) yayýmladýðý kurulu güç istatistikleri sýralamasýnda Çin ilk sýrada yer alýrken onu ABD ve Brezilya izliyor.

Yenilenebilir kurulu gücü sýralamasýnda Brezilya'yý Hindistan, Almanya, Japonya, Kanada, Ýspanya, Fransa ve Ýtalya takip ediyor. Daha önceki sýralamada 12'nci olan Türkiye, 58 bin 462 megavat kurulu güç ile 11'inci sýrada yer alýyor.

Açýklamada görüþlerine yer verilen Bayraktar, Türkiye'nin kurulu güç sýralamasýnda 11'inciliðe yükseldiðini belirterek, "Yenilenebilir enerjide dünya ilk 11'ine girdik, Avrupa'da 5'inciyiz. Türkiye, güneþ kaynaðýný, rüzgarlarýný, hidrolik kaynaklarýný, jeotermal kaynaklarýný bütün yenilenebilir kaynaklarýný belli bir program dahilinde ekonomisine kazandýrma hedefiyle hareket ediyor." ifadelerini kullandý.

Bayraktar, yenilenebilir enerji alanýnda her yýl 5 bin megavatlýk kurulu gücü devreye almayý hedeflediklerine iþaret ederek, "Güneþte 3 bin 500 megavat, rüzgarda da 1500 megavat olacak þekilde 2035'e kadar 12 yýl boyunca toplam 60 bin megavatlýk yeni kurulu güce ulaþmak istiyoruz. 2024 Nisan itibariyle 1400 megavatý aþmýþ durumdayýz. Yýl sonunda mutlaka 5 bin megavat hedefini yakalayacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Toplam 110 bin megavat kurulu gücün 25 bin megavatýný güneþ ve rüzgar enerjisinin oluþturduðunu aktaran Bayraktar, þöyle devam etti:

"25 bin megavat kurulu gücümüz yýl sonunda 30 bin megavata, 2025'te 35 bin megavata çýkacak. Böylece 2035'e kadar koyduðumuz hedef, bu 25 bin megavatýn yaklaþýk 90 bin megavata kadar gitmesi. Yenilenebilir kaynaklarla ürettiðimiz elektrik ile hem ithalatý önlüyor hem de 2053 Net Sýfýr Karbon hedefimize adým adým yaklaþýyoruz. Yenilenebilir baðlamýnda ürettiðimiz her kilovatsaat elektrik, ithal ettiðimiz doðal gazýn, kömürün ve petrolün azalmasý anlamýna geliyor."