Türkiye ve Çin, sürdürülebilir enerji alanýndaki iþ birliði projelerini, 'Gelecek Ýçin Doðayý Seç' temasýyla Ýzmir'de düzenlenen "Türkiye-Çin Enerji Diyaloðu Forumu" ile tanýttý.
Ýzmir'de bir þirketin öncülüðünde; Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliði, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliði ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfýnýn destekleriyle düzenlenen Türkiye-Çin Enerji Diyaloðu Forumu, Çin ve Türkiye arasýndaki enerji iþ birliðine ve yeþil kalkýnmaya katkýda bulunmayý amaçlýyor. Foruma; Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Ýsmail Hakký Musa, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ambassador Liu Shaobin ve bir þirketin Genel Müdürü Baoçing Li video konferans ile katýlýrken, alanda þirket temsilcileri, sektörden temsilciler ve akademisyenler yer aldý.
Türkiye için yenilenebilir enerjiye geçiþte önemli politikalarýn hayata geçirildiðini söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Ýsmail Hakký Musa, "Çin, 2060 yýlýna kadar karbon nötr hedefine ulaþmayý amaçlýyor. Ülkemiz, Paris Anlaþmasý uyarýnca 2053 yýlýna kadar net sýfýr emisyona ulaþmayý hedeflemektedir. Dünyanýn en büyük enerji tüketicisi olan Çin'in temiz enerji alanýndaki çalýþmalarýný ve karbon salýnýmýnýn azaltýlmasýna yönelik aktif çabalarýný takdirle izliyoruz. Çin; rüzgar, güneþ ve hidroelektrik alanlarýnda yenilenebilir enerjideki payýný kararlý bir þekilde arttýrmaktadýr. OECD içinde en hýzlý büyüyen 2'nci, G-20 ülkeleri arasýnda ise 3'üncü ülke olan Türkiye'de yenilenebilir enerjide Avrupa'nýn 5'inci, dünyanýn ise 12'nci büyük kurulu gücüne sahiptir" ifadelerine yer verdi.
Enerji kaynaklarýnýn çeþitli hale gelmesinin sürdürülebilir ekonomik büyüme adýna vazgeçilmez nitelikte olduðunu belirten Musa, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Dünya genelinde artan nüfus ve hýzlý sanayileþme, enerji kaynaklarýnýn çeþitlendirilmesini ve sürdürülebilir enerji arzýný stratejik bir zorunluluk haline getirmiþtir. Enerji kaynaklarýnýn çeþitlendirilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyüme için vazgeçilmez niteliktedir. Bu husus hýzla geliþmekte olan ülkelerimiz için daha da büyük önem taþýmaktadýr. Son 20 yýlda elektrik ve doðal gaz talep artýþýnda Çin ve Türkiye, dünyada ilk iki sýrada gelmektedir. Türkiye rol aldýðý enerji projeliyle bölgesinde ve dünyada enerji güvenliðine kayda deðer katkýlar sunuyor. Ülkemiz uluslararasý doðal gaz ve petrol boru projelerini hayata geçirmiþ ya da bu süreçlere öncülük etmiþtir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattý, Güney Kafkasya Doðal gaz Boru Hattý, Bakü-Tiflis-Erzurum Doðal gaz Boru Hattý, Trans Anadolu Doðal gaz Boru Hattý enerji alanýndaki önemli adýmlardandýr. 27 Nisan 2023'te Mersin Akkuyu Santralinde ilk nükleer yakýt teslimatýný gerçekleþtirdik. Toplam dört reaktörden oluþan Akkuyu Santralinin ilk reaktörünün önümüzdeki süreçte faaliyete geçmesini bekliyoruz. Mersin Akkuyunun yaný sýra anlaþma müzakereleri devam eden Sinop Nükleer Güç Santrali tamamlandýðýnda Türkiye'nin enerji ihtiyacýnýn yaklaþýk yüzde onunu nükleer enerjiyle karþýlamýþ olacaðýz."
Arzularýnýn, geliþmekte olan ülkelerle modernleþmeyi ortaklaþa gerçekleþtirmek olduðuna deðinen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ambassador Liu Shaobin ise "Çin'in 'bir kuþak bir yol' kapsamýndaki ülkelerle gerçekleþtirdiði 10 yýllýk mal ticareti 2.7 trilyon dolara çýkmýþ, çift yönlü yatýrýmlar 270 milyar dolarý aþmýþ ve 400 binden fazla iþ imkaný oluþturmuþtur. Bu dünya ekonomisinin büyümesine yeni bir dinamizm katmýþ, küresel geliþme için yeni fýrsatlar oluþturmuþtur. Geçen 10 yýlda elde edilen baþarýlar daha paha biçilmezdir ve deneyimlerin özetlenmesi gerekmektedir. Devlet Baþkanýmýz Þi Cinping üçüncü bir kuþak bir yol uluslararasý iþ birliði zirvesinde þunu belirtti; Sadece iþ birliði ve ortak kazançla iþler yapabilir, iþleri iyi yapabilir ve büyük iþler baþarabiliriz. 10 yýllýk deneyim bir kuþak bir yol inisiyatifinin tarihin doðru tarafýnda olduðunu, doðru yolda olduðunu göstermiþtir. Þu anda dünyadaki çaðdaki ve tarihteki deðiþiklikler daha önce hiç olmadýðý bir þekilde gerçekleþmektedir. Arzumuz, sadece Çin'in kendi modernleþmesi deðil, ayný zamanda geliþmekte olan ülkelerle birlikte modernleþmeyi ortaklaþa gerçekleþtirmektir. Çin, 'bir kuþak bir yol' iþ birliði ortaklýk iliþkilerinde derinleþtirmek istiyor. Tüm dünya ülkelerinin modernleþmesini gerçekleþtirmek için yorulmadan çaba sarf etmek istiyor" dedi.
Çin ile Türkiye arasýndaki iliþkilerin eski Ýpek Yolu'na kadar uzandýðýný dile getiren bir þirketin Genel Müdürü Baoçing Li, "Çin ve Türkiye'nin; siyasi, ekonomik, kültürel ve diðer alanlarda iþ birliði ve etkileþimi sadece iki ülkenin halkýna somut faydalar saðlanmasýyla kalmamýþ ayný zamanda dünya barýþýnýn geliþmesinde de önemli katkýlarda bulunmuþtur. Bu dostluðu deðerli buluyor, iþ birliðini daha da güçlendirmeyi ve Çin Türkiye iliþkilerini yeni bir seviye taþýmayý umuyoruz. Bu yýl 'bir kuþak bir yol inisiyatifinin' ilan ediniþinin 10. yýlýdýr. 10 yýl boyunca bir kuþak bir yol inisiyatifi; temel atma, kolon inþa etme, kök salma ve sürekli geliþme aþamalarýndan geçmiþtir. 10 yýlda farklý ülkelerin; coðrafi sýnýrlarý aþma, kültürel farklýlýklarý aþma, kalkýnma ihtiyaçlarýný bütünleþtirme ve insanlýðýn paylaþma anlayýþýný uygulama konusunda önemli bir baðlantý olmuþtur. Bu, Çin'in diðer ülkelerle birlikte daha iyi bir dünya inþaatý görevini ve sorumluluðunu göstermektedir. Dünya ekonomisinin toparlanmasýna güven ve enerji saðlamýþ, tüm uluslarýn halklarýna refah getirmiþtir" þeklinde konuþtu.
Tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyduðunu ifade eden Li, "Geçen yýl dünya genelinde düþük karbon ekonomisi ve yeþil kalkýnmayý teþvik eden bir ortamda, Çin'in Türkiye Büyükelçiliði, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Türkiye'nin genç arkadaþlarý ile birlikte 'Gelecek Ýçin Doðayý Seç' adlý bir etkinlik baþlattýk. Bu yýl sizlerle tekrar bir araya gelmekten onur duyuyoruz. Gençlik kültürel deðiþim ve yeþil enerji alanýnda Çin ve Türkiye'nin uygulama ve geliþim deneyimini tartýþmayý ve paylaþmayý umuyoruz. Çin-Türkiye iþ birliðinin geleceðine umutlu bir þekilde bakýyoruz" açýklamalarýnda bulundu.