Türkiye-BAE iþbirliðinde yeni dönem! 40 milyar dolara ulaþacak
ABONE OL

Dubai Uluslararasý Odasý (Dubai Chambers) tarafýndan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB), Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO) ile Müstakil Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (MÜSÝAD) iþ birliðinde Ýstanbul'da "Türkiye ile Ýþ Yapmak" baþlýklý forum ve networking toplantýsý düzenlendi.

Ýþ birliði fýrsatlarýný deðerlendirmek, ortaklýklarý güçlendirmek ve Türkiye'deki yatýrým fýrsatlarýný ele almak için düzenlenen toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Tuzcu, BAE ile Türkiye arasýnda mükemmel ekonomik iliþkiler bulunduðunu söyledi.

Ülkelerin karþýlýklý yatýrým fýrsatlarýný yeterince deðerlendiremediðini dile getiren Tuzcu, bu tür etkinliklerin karþýlýklý yatýrýmlarýn ve iliþkilerin artýrýlmasý için daha fazla yapýlmasý gerektiðini anlattý.

Tuzcu, iki ülke arasýndaki ekonomik iliþkilerin son yýllarda çeþitlendiðini ve arttýðýný kaydederek, müteahhitlik hizmetler, yatýrým ve ticarette güzel iliþkilere sahip olduklarýný vurguladý.

Ýki ülke arasýnda büyük potansiyel olduðunun altýný çizen Tuzcu, "Ýki ülke arasýnda ciddi benzerlikler var. Odaklanmamýz gereken yer benzerlikler. BAE de serbest ticaret alanlarýyla, limanlarýyla, liberal ve yatýrýmcý dostu yatýrým ortamýna sahip. Asya ve Afrika arasýnda da bir köprü. Ayný durum Türkiye için de geçerli." diye konuþtu.

AFRÝKA'DA ÝÞ BÝRLÝÐÝ YAPILMASI ÇAÐRISI

Bakan Yardýmcýsý Tuzcu, Türkiye'nin sahip olduðu potansiyelden bahsederek, dünyadaki tüm ülkelere mal ve hizmet ihracatý yaptýklarýný, ihracat yapmadýklarý ülkenin bulunmadýðýný söyledi.

BAE'nin de dünyanýn farklý ülkelerinde çok güçlü mevcudiyeti bulunduðunu dile getiren Tuzcu, "Bizler bir araya gelebilir, bir araya gelerek farklý piyasalarda iþ birliði yapabiliriz. Dün Ticaret Bakanýmýz Ömer Bolat ile bir araya geldik ve potansiyel iþ birliðimizi Afrika'ya nasýl taþýyabileceðimizi konuþtuk. Bu kýtada Türkiye ve BAE'nin güçlü bir mevcudiyeti var. Bu ülkelerin de bizim iþ yapma þeklimize duyduklarý sempati söz konusu. Baþka ülkelerle veya baþka ülkelerde iþ birliði yapabiliriz. Þirketlerimizin bunu göz önünde bulundurmasýný tavsiye ederim." yorumunu yaptý.

"DIÞ TÝCARET HACMÝ YAKINDA 25 MÝLYAR DOLARA ÇIKABÝLÝR"

Mustafa Tuzcu, son dönemde imzalanan ekonomik anlaþmalardan bahsederek, "Ýki ülke arasýnda 20 milyar dolara ulaþan dýþ ticaret hacmi çok yakýn zamanda 25 milyar dolara çýkabilir ve orta vadede 40 milyar dolara ulaþabilir ki bu da bizim hedeflediðimiz seviye." diye konuþtu.

BAE ve Dubai'nin farklý ülkelerle yaptýðý ekonomik anlaþmalarýn Türk iþ insanlarý için de fýrsatlar sunduðuna deðinen Tuzcu, "Þirketlerimiz BAE'deki iþ fýrsatlarýný kullanabilir. Ülkelerimiz arasýndaki ekonomik ve siyasi iliþkilerde yaþanan ivmeyi sürdürelim." dedi.

"TÜRKÝYE'YE VERÝLEN ÖZEL ÖNEMÝN FARKINDAYIZ"

TOBB Baþkan Yardýmcýsý Ali Kopuz da Dubai'den gelen katýlýmcýlar için TOBB ile ilgili bilgiler paylaþtý.

Türkiye ile BAE arasýndaki iliþkilerin devlet baþkanlarý ve bakanlar düzeyinde çok güzel bir seviyede ilerlediðini anlatan Kopuz, "Atýlan adýmlar bizlere gelecek için cesaret veriyor. BAE, Körfez Bölgesi'nin en önemli ekonomilerinden biridir. Özellikle ekonominin çeþitlendirilmesi konusunda son dönemde kaydedilen baþarýlý geliþmeleri takdirle takip ediyoruz. Türkiye'ye verilen özel önemin de farkýndayýz." dedi.

Kopuz, 2023 Temmuz'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Körfez ziyareti kapsamýnda imzalanan 50,7 milyar dolar deðerindeki 13 anlaþmanýn iliþkilerin geniþlemesine ve derinleþmesine katký saðladýðýný vurguladý.

Türkiye ile BAE arasýndaki ticari iliþkilerin arttýðýný dile getiren Kopuz, "2023 yýlýnda, 2017'deki 15 milyar dolarlýk ticaret hacminin yaklaþýk yüzde 40 üstüne çýkarak 20,5 milyar dolarlýk ticaret hacmine ulaþtýk. Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý sayesinde kýsa sürede ikili ticaretimizin 25 milyar dolar seviyesini rahatça aþacaðýný düþünüyoruz." diye konuþtu.

"KARÞILIKLI YATIRIMLARI ARTIRMAK ÝSTÝYORUZ"

Ali Kopuz, Türkiye'nin önemli bir imalat sanayi kapasitesine, nitelikli insan kaynaðýna ve savunma sanayisi de dahil birçok sektörde küresel ölçekte baþarýlý þirketlere sahip olduðunu belirterek sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýþ dünyamýzýn karþýlýklý iþ birliðiyle Türkiye, BAE ve üçüncü ülkelerde, özellikle Afrika ve Orta Asya'da, baþarýlý projelere imza atmasý mümkündür. Türkiye'de halen 6 milyar dolar civarýnda olan Birleþik Arap Emirlikleri yatýrýmlarýnýn kýsa sürede çok daha yüksek rakamlara ulaþmasýný istiyoruz. Ayný þekilde Türk þirketlerinin BAE'deki 2 milyar dolar civarýnda olan yatýrýmlarýný da artýrmak istiyoruz. Türk þirketleri müteahhitlik alanýnda da baþarýlý projelere imza atmýþtýr. Bugün itibarýyla Türk þirketleri, BAE'de 13,2 milyar dolar deðerinde 145 proje tamamlamýþtýr. Tabii ki daha fazlasýný yapmalýyýz, yapabiliriz. Ýþ dünyasý olarak karþýlýklý ticaret ve yatýrýmlarý artýracak her türlü adýmý destekliyoruz."

Kopuz, bugün imzalayacaklarý iþ birliði anlaþmasýnýn bu destek ve iradenin somut bir göstergesi olacaðýný sözlerine ekledi.

"ÝKÝ ÜLKE ARASINDAKÝ DIÞ TÝCARET HACMÝ YÜZDE 106 ARTTI"

BAE'nin Ýstanbul Baþkonsolosu Saeed Saqer Al Mheiri ise bu etkinlik sayesinde iki ülke iþ dünyasýnýn yatýrým fýrsatlarý yakalayacaðýný söyledi.

Dubai Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Muhammed Ali bin Raþid Lutah da toplantýyý yapmaktan duyduklarý memnuniyeti dile getirerek, etkinlik sayesinde iki ülke iþ dünyasýnýn birbirini daha iyi tanýyacaðýný söyledi.

Ýþ birliklerini ve karþýlýklý yatýrýmlarý artýracaklarýný dile getiren Lutah, iki ülke arasýnda son dönemde imzalanan anlaþmalar sayesinde ticarette engellerin kalktýðýný, ülkeler arasýndaki ticaret hacminin yüzde 106 arttýðýný anlattý.

Lutah, gýda, yazýlým, deðerli taþ, makine, elektronik, hazýr giyim ve tekstil ticaretinin arttýðýný kaydederek, BAE'nin lojistik ve taþýmacýlýk açýsýndan büyük önem arz ettiðini, Türk iþ insanlarýna da ciddi fýrsatlar sunduðunu bildirdi.

Türk iþ dünyasýna ve iþ insanlarýna Dubai'de ciddi fýrsatlar sunduklarýný dile getiren Lutah, "Ýstanbul'da yer alan ofisimiz sayesinde Dubai'de iþ yapmak ve Dubai'den bölgeye veya farklý ülkelere açýlmak isteyen Türk iþ insanlarýna hizmet veriyoruz." diye konuþtu.

Dubaili iþ dünyasýnýn da Türkiye'deki fýrsatlarý araþtýrdýðýný vurgulayan Lutah, "Dubai'nin küresel aðlarýndan Türk þirketlerinin faydalanmasýný istiyoruz. Farklý sektörlerdeki potansiyellerimizi deðerlendirmek istiyoruz. Burada farklý sektörlerden 16 temsilcimiz bulunuyor. Ýki ülke iþ dünyasýný bir araya getirerek birbirimizi daha iyi tanýmak ve fýrsatlarý deðerlendirmek istiyoruz." ifadelerini kullandý.

MUTABAKAT ZAPTI ÝMZALANDI

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan Dubai Ticaret Odasý temsilcisi Salem Al Shamsi tarafýndan Dubai'deki yatýrým fýrsatlarýný anlatan sunum yapýldý.

Etkinliðin ilk bölümünde iþ birliðini güçlendirme, karþýlýklý yatýrýmlarý teþvik etme ve yapýcý ortaklýklar kurma amacýyla Dubai Ticaret Odasý ile TOBB, DEÝK ve MÜSÝAD arasýnda ayrý ayrý mutabakat zaptý (MOU) imzalandý.

Etkinlik kapsamýnda gün içinde Türkiye'deki iþ fýrsatlarýnýn deðerlendirildiði panel düzenlenecek ve ikili iþ görüþmeleri yapýlacak.