Türkiye cazibe merkezi oldu! Bölge Baþkaný Zuazua: Yatýrým yaðacak
ABONE OL

AA muhabirinin sorularýný yanýtlayan Uluslararasý danýþmanlýk þirketi Kearney'in Orta Doðu ve Afrika Bölge Baþkaný Mauricio Zuazua, Türkiye'deki mevcut yatýrým ortamýnýn oldukça cazip olduðunu belirterek, ülkenin stratejik konumu, altyapý yatýrýmlarý, AB ile güçlü ticaret ortaklýðý, büyük nüfusu, perakende pazarý ve genç, eðitimli ve dinamik bir iþ gücü nedeniyle küresel iþletmeler ve insanlar için kritik merkez haline geldiðini söyledi.

Þirketlere, Türkiye'nin nasýl geliþtiðine bakmalarýný ve bunu bir yatýrým fýrsatý olarak ciddi þekilde deðerlendirmelerini tavsiye ettiðini aktaran Zuazua, Kearney'nin kendi raporlarýnýn da Türkiye'nin artan önemini ortaya koyduðuna iþaret etti.

Zuazua, "Ýstanbul, bir þehrin küresel sermaye, insan ve fikir akýþlarýný ne ölçüde çekebileceðini, elinde tutabileceðini ve üretebileceðini ölçen 2023 Küresel Þehirler Endeksi'nde 156 þehir arasýnda üç sýra yükselerek 25'inciliðe yükseldi. Endekste yükselen þehirler, düþük büyüme ve yüksek faiz oranlarýnýn dünya çapýndaki kalýplarý arasýnda ekonomik olarak saðlam olduklarýný kanýtladý. Uluslararasý Doðrudan Yatýrým (UDY) açýsýndan, son 'Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Güven Endeksi'miz Türkiye de dahil olmak üzere geliþmekte olan pazarlarýn listedeki varlýklarýný artýrmaya devam ettiðini gösteriyor." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE ORTA DOÐU VE AFRÝKA ÝÇÝN STRATEJÝK ÖNEMDE"

Kearney Orta Doðu ve Afrika Bölge Baþkaný Zuazua, uluslararasý yatýrým için en cazip ve son birkaç yýlda önemli büyüme potansiyeli gösteren sektörlere dikkati çekerek, Türkiye'deki pazarýn temellerinin güçlü ve yüksek büyüme potansiyeli gösterdiðini dile getirdi.

Üretim ve tüketici perakendesinde yýllýk net satýþlarý 1 milyar dolarý aþan 80'den fazla özel sektör þirketi bulunduðunu anlatan Zuazua, "Bankacýlýk ve finansal hizmetler, enerji ve kamu hizmetleri, ulaþým ve lojistik sektörü oldukça güçlü ve bu sektörler Türkiye'ye çok sayýda yatýrým çekti. Hýzla büyüyen enerji sektörü özellikle ilgi çekici çünkü sadece Orta Doðu ve Avrupa arasýnda önemli bir rol oynamakla kalmayýp ayný zamanda Türkiye'nin sürdürülebilir geleceðinin anahtarýný da elinde tutmaktadýr. Üretim, perakende, lojistik ve enerjiye ek olarak, fintek, oyun ve dijital endüstrileri uluslararasý yatýrýmcýlar için en çekici olan sektörler arasýnda." þeklinde konuþtu.

Zuazua, Türkiye'nin Orta Doðu ve Afrika için stratejik önemde olduðunun altýný çizerek, Türk teknoloji giriþimi Insider'ýn Orta Doðu ve Afrika'da 3,7 kat büyüme elde etmesi gibi geliþmelerin burada saðlam bir potansiyel olduðunu gösterdiðini belirtti.

Türkiye ve Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) arasýndaki "Ýkili Ticaret ve Kapsamlý Ekonomik Ortaklýk Anlaþmasý" gibi ikili ticaret fýrsatlarýnýn varlýðýna iþaret eden Zuazua, "GCC'deki yerelleþme eðilimi, Türk iþletmeleri için de fýrsatlar saðlayacakken, Türkiye'nin güçlü yönleri, Avrupa'ya doðru büyüdükçe GCC gruplarý ve egemen varlýk fonlarý için fýrsatlar saðlayacak." ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE BENZERSÝZ STRATEJÝK KONUMU VE BÜYÜYEN EKONOMÝSÝ ÝLE YATIRIM ÇEKMEYE DEVAM EDECEK"

Mauricio Zuazua, Türkiye'deki dijitalleþme ve teknoloji hamlelerine deðinerek, Türkiye'nin bölgedeki rolü ve elde edebileceði fýrsatlara vurgu yaptý.

Zuazua, "Insider'ýn baþarýsý, yakýn zamanda kullanýcýlarýnýn ABD hisse senetlerine yatýrým yapmalarýna olanak tanýyacak bir ABD fintekiyle iþbirliði yaptýðýný duyuran ödeme þirketi Papara ve 2020'de Zynga tarafýndan satýn alýnan Peak Games gibi Türk giriþimlerinin neler baþarabileceðini gösteren birçok örnek gördük. Türkiye, teknoloji giriþim þirketleri için dünya merkezlerinden biri olmak için çalýþýyor ve Tech Visa programý gibi giriþimler, yatýrým çekmesini ve çevre pazarlara teknoloji ve çözümler ihraç etmesini saðlayacak." dedi.

Türkiye için kýsa ve orta vadeli fýrsatlar yaratan iki ana itici güç olduðunu kaydeden Zuazua, bunlardan birinin yakýn ülkelerle ekonomik ve ticari iliþkiler, diðerinin ise Avrupa Yeþil Mutabakatý olduðunu bildirdi.

Zuazua, "ABD ve AB'den uzun süredir gelen yatýrýmlara ek olarak, Türkiye küresel deðer zincirlerindeki avantajlarý ve Avrupa'ya yakýnlýðý nedeniyle Hindistan, Rusya, GCC ve Çin'den uluslararasý doðrudan yatýrým çekmekte. Bu, Türkiye'nin benzersiz stratejik konumu ve büyüyen ekonomisi sayesinde devam edecek. Avrupa Yeþil Mutabakatý baðlamýnda ise iklim politikasý giderek ticaret ve sanayi politikasýný etkilemektedir. AB, Türkiye'nin ihracat pazarlarýnýn yüzde 40'ýndan fazlasýný temsil ediyor ve karbonsuzlaþtýrma bunlarý korumaya ve ülkenin uluslararasý doðrudan yatýrým çekme ve küresel deðer zincirlerine katýlmaya devam etme yeteneðini artýrmaya yardýmcý olacaktýr." diye konuþtu.

Türkiye'de yabancý yatýrýmcýlar için en cazip görünen ve özellikle önemli büyüme potansiyeli gördüðü sektörlere de dikkati çeken Zuazua, bu noktada iki önemli faktörün öne çýktýðýný kaydetti.

Zuazua, "Ýlki dijitalleþme. Yenilikçi teknolojiler üretme yeteneði, yarýnýn oldukça rekabetçi ekonomilerine kimin liderlik edeceðini belirleyecek. Dijital Türkiye bu dönüþümün önemli bir kolaylaþtýrýcýsý olmaya ve yeni 'Dijital Göçebe Vizesi' teknoloji yeteneklerini çekmeye yardýmcý olacak. Türkiye ile AB arasýndaki sürekli iþbirliði, fonlara ve kritik kalkýnma projelerine eriþim saðlayarak oldukça faydalý olacak. Ýkinci faktör ise sürdürülebilirlik. Sürdürülebilir, kapsayýcý büyüme elde etmek büyük bir zorluk ve ayný zamanda fýrsattýr. Yenilenebilir enerjilere geçiþ, Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaþmasýnda temel bir rol oynayacakken, UDY Stratejisi'nin sürdürülebilir yatýrýmlarý çekmeye odaklanmasý, uluslararasý deðer zincirlerindeki konumunu pekiþtirmeye devam edecektir." ifadelerini kullandý.

Çelik Kubbe'yi güçlendirecek hamle! Tek bir kuruþ bile bütçeye gitmeyecek

IMF'den Türkiye açýklamasý! Dikkat çeken öneri

Tüm kaynaklar seferber edildi