AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Türkiye'den son dönemde bakan düzeyinde yoðunlaþan ziyaretlerde siyasetten diplomasiye, enerjiden ticarete kadar birçok alanda yeni iþbirliði imkanlarý deðerlendirildi.
Son bir yýldaki ziyaret trafiði yeni dönemin kapýlarýný araladý. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Aralýk 2023'te bu ülkeyi ziyaret ederken bu yýlýn mayýs ayýnda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar Pekin'de temaslarda bulundu. Bayraktar, geçen ayýn ortalarýnda Çin'e bir ziyaret daha gerçekleþtirdi. Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ise haziranda Çin'e giderek görüþmeler yaptý.
Son olarak Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Çin'e gerçekleþtirdiði ziyarette üst düzey ikili görüþmelerde bulundu. Þimþek, ayrýca Türkiye ile Çin arasýndaki en üst düzeyli istiþare mekanizmasý olan Türkiye-Çin Hükümetler Arasý Ýþbirliði Komitesinin (HÝK) ikinci toplantýsýnda da Çin Baþbakan Yardýmcýsý Cang Guoçing ile eþ baþkanlýk yaptý.
- DEVLET BAÞKANLARI DÜZEYÝNDE ZÝYARET BEKLENÝYOR
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan da BRICS Zirvesi'ne katýlmak üzere gittiði Rusya'ya baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'daki temaslarýnýn ardýndan yurda dönüþünde gazetecilere Çin ile ikili iliþkilere iliþkin deðerlendirmede bulunmuþtu.
Çin'in, dünya siyasetinde de ticaretinde de son derece etkin ülke olduðunu vurgulayan Erdoðan, þu ifadeleri kullandý:
"Stratejik ortaklýk düzeyindeki iliþkilerimizi geliþtirmek için yeni adýmlar atabiliriz. Çinli dostlarýmýzla ikili ticaret hacminin artýrýlmasýndan yatýrým potansiyellerine kadar birçok baþlýðý zaman zaman ele alýyoruz. Biz Çin'den yakýn zamanda bir ziyaret bekliyoruz. Ondan sonra da biz iadeiziyareti yaparýz. Sanýyorum bu, çok uzun bir zaman almayacak. Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping bize bir ziyaret gerçekleþtirecek, ardýndan da biz kendilerine bir ziyaret yapacaðýz."
- LÝDER ZÝYARETLERÝNÝN YENÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ KAPILARI AÇMASI BEKLENÝYOR
Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Türkiye-Çin Ýþ Konseyi Baþkaný Korhan Kurdoðlu, AA muhabirine, son yýllarda yoðunlaþan Türkiye-Çin iliþkilerine dair deðerlendirmede bulundu.
Kurdoðlu, geçen hafta gerçekleþtirilen Türkiye-Çin HÝK'in gelecek dönemde gerçekleþtirilmesi planlanan devlet liderleri zirvesi için ön hazýrlýk niteliði taþýdýðýný söyledi.
Çin Devlet Baþkaný Cinping'in ziyaretinde karþýlýklý yatýrýmlar, sürdürülebilir iþbirliði olanaklarýnýn ele alýnmasý beklenen baþlýklardan olduðu bilgisini veren Kurdoðlu, þöyle konuþtu:
"Her iki lider de Türkiye-Çin iliþkilerinin stratejik öneminin farkýnda ve bu iliþkilerin geliþtirilmesi konusunda uzun yýllardýr etkin çalýþmalar yürütüyor. Ýkili iliþkilerde lider düzeyinde gerçekleþen bu tür ziyaretler, mevcut iþbirliði alanlarýna derinlik kazandýrýrken yeni iþbirliklerinin de kapýsýný açacaktýr. Devlet liderlerinin karþýlýklý ziyaretleri ve bu ziyaretlerden doðacak yeni hedefler, ikili iliþkilerin daha ileriye taþýnmasýnda önemli rol oynayacaktýr. Özellikle ticaret hacminin artýrýlmasý ve yatýrým alanlarýnýn çeþitlendirilmesi yönünde belirlenen hedefler, iki ülkenin iþ dünyalarý için yol gösterici olacaktýr."
Kurdoðlu, iki ülke arasýnda özellikle enerji ve dijital teknolojiler alanýnda fýrsatlar olduðuna dikkati çekerek, Çin'in elektrikli araçlarda ileri teknolojiye sahip olmasýnýn, Türkiye'nin de bu sektördeki yatýrým potansiyelini artýrabileceðini ifade etti.
Ülke iliþkilerinin ileri seviyeye taþýnmasýnýn geleneksel sektörlerin yaný sýra yenilikçi ve geleceðe dönük yatýrýmlarý da kapsayacaðýný belirten Kurdoðlu, yapay zeka, enerji güvenliði ve tedarik zinciri yönetimi gibi geniþ yelpazede yatýrýmlarýn deðerlendirileceði bir döneme girildiðini dile getirdi.
- "ÝÞBÝRLÝKLERÝNÝ ARTIRMAYA ODAKLANIYORUZ"
Kurdoðlu, ekonomik iliþkilerin yüksek potansiyele sahip olduðunu ama tam gerçekleþmediðini ifade ederek, ülkelerin iþ dünyasýna önemli rol düþtüðünü söyledi.
Ekonomik iliþkilerin saðlýklý ve sürdürülebilir seviyeye gelmesinin, her iki ülkenin iþ insanlarýnýn ortak çabalarýyla olacaðýný vurgulayan Kurdoðlu, þunlarý kaydetti:
"Türkiye ile Çin arasýndaki ticari ve yatýrým iliþkilerinin geliþmesi, sadece ekonomik deðil, ayný zamanda siyasi iliþkilerimizin de saðlam zemin üzerinde yükselmesine katkýda bulunacaktýr. Biz de DEÝK olarak bu bilinçle hareket ediyor ve farklý sektörlerde, özellikle dijital teknolojiler gibi gelenekselin dýþýndaki alanlarda iþbirliklerini artýrmaya odaklanýyoruz. Ekonomik iliþkiler ile siyasi iliþkiler arasýndaki güçlü baðýn farkýndayýz ve bu doðrultuda Türkiye ve Çin iþ dünyalarý arasýndaki iþbirliðini güçlendirecek adýmlarý atmaya devam ediyoruz."