Türkiye, Çin'e yolunu gösterdi: Bizsiz gerçekleþtirmeniz mümkün deðil
ABONE OL

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Çin'in Shenzhen ve Dongguan kentlerini ziyaret etti.

Komisyon Baþkaný Varank'a temaslarýnda, Baþkan Vekili Þahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, üyeler Adem Çalkýn, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Þevkin, Ednan Arslan, Þeref Arpacý, Ömer Öcalan, Rýdvan Uz ile Türkiye'nin Guangzhou Baþkonsolosu Kaan Baþkurt da eþlik etti.

Shenzhen'de siyaset ve iþ dünyasý temsilcileriyle bir araya gelen heyet, þehrin Daimi Komite Üyesi ve Organizasyon Departmaný Genel Sekreteri Cheng Buyi tarafýndan da aðýrlandý.

Varank, buradaki resmi toplantýda yaptýðý konuþmada, komisyonun faaliyet alanlarýna iliþkin bilgi verdi. Ýki ülke arasýndaki ticari iliþkilere deðinen Varank, "Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkelerinin baþýnda gelmektedir. Sanayiden tarýma, turizmden taþýmacýlýða kadar birçok konuda kilit ülke konumundayýz." diye konuþtu.

- FARKLI COÐRAFYALARIN KAPISI TÜRKÝYE ÝLE AÇILACAK

Türkiye'nin farklý coðrafyalardaki ticari potansiyeline dikkati çeken Varank, þunlarý söyledi:

"Türkiye'nin en büyük ticaret ortaðý Avrupa Birliði (AB) ile yaptýðýmýz Gümrük Birliði Anlaþmamýz sayesinde Avrupa pazarlarýnda çok rahat hareket edebiliyoruz. Bu manada Çinli þirketlerin Türkiye'de yapacaðý yatýrýmlar onlara AB'nin kapýsýný açacaktýr. Beraber geliþtireceðimiz iþbirliðiyle de AB'de ortak hareket etmek noktasýnda baþarýlý olabiliriz. Türkiye, özellikle Afrika kýtasý ve Körfez bölgesinde de önemli bir konuma sahip. Rusya ve Orta Asya ile iliþkilerimizi farklý bir noktaya taþýmýþ durumdayýz. Türkiye'de var olacak Çinli þirketler buralarýn kapýsýný bizimle birlikte daha rahat açabileceklerdir."

- DÜNYA TÝCARETÝNDE GÜVENLÝ YOLLARA ÝHTÝYAÇ VAR

Varank, dünya ticaretinde daha güvenli yollara ihtiyaç olduðunu belirterek, bu konuda Türkiye'nin potansiyeline iþaret etti.

Türkiye'nin Körfez bölgesi ülkeleriyle yeni baþlattýðý inisiyatiflerle dünya ticaretini güvence altýna alacak yeni yollar geliþtirme konusunda önemli adýmlar attýðýný vurgulayan Varank, "Ýpek Yolu'nu tekrar canlandýrmak, ticaret yollarýný güvence altýna almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiye'siz gerçekleþtirmek mümkün deðil. Ýki ülkenin lojistik alanýnda yapacaðý ortak çalýþmalar çok önemli." ifadelerini kullandý.

- TÜRKÝYE'YE YATIRIM ÇAÐRISI

Varank, Çinli firmalara yatýrým çaðrýsý yaparak, þunlarý söyledi:

"Çinli firmalarý, Huawei örneðinde olduðu gibi Türkiye'ye yatýrým yapmaya ve kazan-kazan anlayýþýyla hareket etmeye davet ediyoruz. Türkiye liberal bir ekonomik sisteme sahip. Ülkemize yatýrým yapan yerli veya yabancý tüm firmalar devletimizin teþvik ve desteklerinden ayný miktarda yararlanabiliyorlar. Çinli firmalar için yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv endüstrisi alanlarýnýn tamamýnda Türkiye'de yatýrým fýrsatlarý var."

- "TÝCARETTE DENGEYÝ GÖZETMEMÝZ GEREKÝYOR"

Türkiye ile Çin arasýndaki ticaret hacmine iliþkin de deðerlendirmede bulunan Varank, þöyle konuþtu:

"Ýkili ticaretimizin yükseldiðini görüyoruz. Ýkili ticaret geliþirken burada dengeyi de gözetmemiz gerekiyor. Ýthalatýmýzýn hem þirketler hem de son tüketici açýsýndan önemli olduðunu biliyoruz ama ülkemizin kabiliyetini de önemsiyoruz. Türkiye'den ihracatý da artýracak çalýþmalarý yapmalýyýz, bu iþleri kolaylaþtýrmalýyýz. Ýþ dünyamýzýn vizelerle ilgili yaþadýðý sorunlarda bize göstereceðiniz kolaylýk bizim açýmýzdan çok büyük fayda saðlayacaktýr. Ýmzalayacaðýmýz iþbirliði anlaþmalarý ve karþýlýklý adýmlarý önemsiyoruz."

- SHENZHEN ENERJÝ GRUBUNA ZÝYARET

Komisyon üyeleri, Çin temaslarýna Shenzhen Enerji Grubu ziyaretiyle devam etti. Burada enerji sektöründeki son teknolojik geliþmeleri yerinde görme fýrsatý bulan heyet, yetkililerden bilgi aldý. Ýkili görüþmelerde enerji alanýnda karþýlýklý iþbirliði konularýnda görüþ alýþveriþinde bulunuldu.