Türkiye dahil 30 ülke katýldý: Özbekistan'ýn incisi Fergana Vadisi'nde zirve
ABONE OL

Özbekistan'da bulunan Fergana Vadisi'nde, 16-19 Ekim 2024 tarihleri arasýnda Global Tourism Forum 1. Fergana Yatýrým ve Turizm Zirvesi gerçekleþti.

Fergana Bölgesi Valisi Hayrulla Bozorov'un himayelerinde, Kokand þehrinde bulunan Hudayar Han Sarayý'nda gerçekleþen zirveye, Türkiye dahil 30 ülkeden iþ insaný, bürokrat, uzman, yatýrýmcý ve üretici katýldý.

Fergana Bölgesi Valisi Hayrulla Bozorov

Vali Bozorov, Fergana'da ilk kez bu kadar geniþ katýlýmlý bir zirve düzenlediklerini, ilerleyen zamanlarda bu etkinlikleri devam ettirmek istediðini belirtti. Bölgenin çok sayýda yatýrým fýrsatý barýndýrdýðýný ve bunu dünya ile paylaþmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Forumun açýlýþýnda konuþan Fergana Bölgesi Vali Yardýmcýsý Nuriddin Mamajonov, Fergana'nýn üç bin yýllýk bir geçmiþi olduðunu, bu manada tarihi ve coðrafyasý ile zengin ancak tanýtým açýsýndan zayýf yönlerini kapatmak için çalýþtýklarýný vurguladý. Üzüm, pamuk, ipek gibi ürünlerdeki iddialarýný, sanayileþmedeki atýlýmlarýný katýlýmcýlarla paylaþarak her türlü iþbirliðine açýk olduklarýnýn altýný çizdi.

Fergana Bölgesi Vali Yardýmcýsý Nuriddin Mamajonov

World Tourism Forum Institute (WTFI) Baþkaný Bulut Baðcý ise Global Tourism Forum'un Orta Asya'daki ilk etkinliðini Fergana'da yaptýklarýný, Özbekistan'da ve bölgede yatýrým fýrsatlarýnýn konuþulduðu programýn ana hedefinin 200 milyon dolarlýk bir yatýrýmý Fergana bölgesine çekmek olduðunu ifade etti.

World Tourism Forum Institute (WTFI) Baþkaný Bulut Baðcý

Baðcý, Özbekistan'ýn ciddi bir geliþim sürecinde olduðunu, özellikle Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoev'in bunda büyük bir katkýsý bulunduðunu, dünyaya açýldýðýný da sözlerine ekledi.

Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Özgül Özkan Yavuz

Yatýrým ve turizm ana temalarý altýnda dört farklý baþlýkta tasarlanan zirve programýnýn "Turizm Altyapýsý: Yatýrýmýn Ana Ýtici Gücü" baþlýklý oturumda Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Özgül Özkan Yavuz yaptýðý konuþmada turizmin sadece para kaynaðý deðil, ayný zamanda insanlar için çok büyük bir istihdam alaný olduðunu ve sosyal kalkýnmayý saðladýðýný söyledi.

Zirvede, Kazakistan Turizm Komitesi Baþkaný Kairat Sadvakassov, D8 Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir, Kuveyt Yatýrým Komitesi Baþkan Yardýmcýsý Ali Al Jasim ve 2019-2024 dönemi Avrupa Parlamentosu Milletvekili Jose Ramon Bauza Diaz'ýn aralarýnda bulunduðu 30 ülkeden iþ ve yatýrým dünyasýndan 250'yi aþkýn katýlýmcý yer aldý.

Ressam ve yazar Sayime Serra Erdoðan

Ressam ve yazar Sayime Serra Erdoðan etkinlik boyunca katýlýmcýlarla birlikte hazýrladýðý Türkiye ve Özbekistan dostluðunu, köken birliðini vurgulayarak þekillendirdiði tablosunu program sonunda Vali Bozorov'a hediye etti.