Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, MTA Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisinin cumartesi günü Somali'ye yolcu edileceðini açýkladý. Bakan Bayraktar daha önce yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin, Somali denizlerinde 3 blokta hidrokarbon kaynaðý arayacaðýný bildirmiþti.
Türkiye Elektrik Sanayi Birliði (TESAB) tarafýndan düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansý'nda konuþan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktarr, elektrik talebinin her yýl giderek artacaðýný, talebi karþýlamak için yatýrým yapýlýrken arz güvenliðinin saðlanmasý, dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasý ve "2053 karbon nötr ekonomi" hedefi doðrultusunda yenilenebilir enerji ve verimlilik konularýna dikkat edileceðini dile getirdi.
Bayraktar, ýsýnmada, binalarda, sanayi ile ulaþtýrma sektörlerinde ve yapay zeka kaynaklý ihtiyaçlarda elektrik enerjisi kullanýmýnýn yaygýnlaþmasýnýn ülkede elektrik talebindeki artýþý da beraberinde getireceðini aktardý.
Elektrik talebinin 2035'te 510 teravatsaate ulaþacaðýný öngördüklerini dile getiren Bayraktar, enerji faturasýnýn 2022'de 96,5 milyar dolar, geçen yýl 70 milyar dolar civarýnda, bu yýl da benzer oranda olacaðýný öngördüklerini söyledi.
Bayraktar, Türkiye'de enerjinin yüzde 66-67 oranýnda ithal edildiðine, dýþa baðýmlýlýðý düþürmek için belli alanlara yoðunlaþýlmasý gerektiðine dikkati çekerek, yenilenebilir enerji ve verimliliðin ön sýralarda yer aldýðýný ifade etti.
Yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn en kýsa sürede ve çevreyle uyumlu olarak ekonomiye dahil edilmesi gerektiðini belirten Bayraktar, "Bu alan, hem dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltacak hem artan talebimizi karþýlamaya destek olacak hem de iklimle ilgili hedeflerimizi sýfýr emisyon üretimiyle karþýlayacak bir alan. Dolayýsýyla bu alaný oldukça önemsiyoruz. Yenilenebilir enerjide mutlaka önümüzdeki dönemde çok daha güçlü, çok daha hýzlý bir þekilde bu alanýn geliþeceðini planlýyoruz." ifadelerini kullandý.
Bayraktar, 2017-2023 döneminde enerji verimliliðine kamu ve özel sektör olarak 8,5 milyar dolar yatýrým yapýldýðýný, bu sayede yaklaþýk 70 milyon tonluk karbon emisyonunun engellendiðini kaydetti.
Enerji verimliliði alanýnda 2024-2030 arasýnda birincil enerjide yaklaþýk yüzde 16'lýk tasarruf hedeflendiðini anlatan Bayraktar, bu dönemde 20 milyar dolar yatýrým ve yaklaþýk 100 milyon ton karbon emisyonunun engellenmesini hedeflediklerini aktardý.
Bayraktar, iklim hedefleri kapsamýnda kritik madenler ve nükleer enerjinin de önemli rolü olduðuna dikkati çekerek, hedeflere ulaþmak için mutlaka 20 bin megavat kapasiteli nükleer enerji projelerinin Akkuyu, Sinop ve Trakya'da devreye alýnmasý gerektiðini, büyük projelerin küçük modüler reaktörler ile desteklenmesini önemsediklerini bildirdi.
- ÝZÝN SÜREÇLERÝNDE ÝYÝLEÞTÝRME YAPILACAK
Türkiye'de elektrik üretiminde doðal gazýn payýný yüzde 20'lerde tutmayý hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasý'ndaki doðal gaz üretiminin 6 milyon metreküpü bulduðunu, 2025'in ilk çeyreðinde bunu 10 milyon metreküpe, yeni yüzer üretim platformuyla da 2026'nýn üçüncü çeyreðinde 20 milyon metreküpe çýkarmayý planladýklarýný kaydetti.
Bakan Bayraktar, MTA Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisinin cumartesi günü Somali'ye yolcu edileceði bilgisini de paylaþtý.
Bayraktar, enerji projelerine yönelik ekipman üretiminde yerlileþmeyi önemsediklerini vurgulayarak, böylece Türkiye'nin enerjide altyapýsýnýn güçleneceðine iþaret etti.
Yenilenebilir enerjinin hedeflere ulaþmada kilit rol oynadýðýna, güneþ ve rüzgar kurulu gücünün 30 bin megavata ulaþtýðýna deðinen Bayraktar, yatýrýmcýya tahsis edilen 80 bin megavat kapasite bulunduðunu bildirdi.
Bayraktar, bunun 30 bin megavatýnýn sanayicinin, ticaret erbabýnýn, otellerin, turizmcilerin kendi elektrik ihtiyacý için olduðunu, sanayicilerin ciddi ilave talepleri de bulunduðunu söyledi.
Yaklaþýk 33 bin megavat depolama ve 10 bin megavatýn üzerinde lisanslý kapasiteler tahsis edildiðine iþaret eden Bayraktar, þu ifadeleri kullandý:
"Bu 80 bin megavatý biz eðer önümüzdeki beþ yýlda, altý, yedi yýlda yani kendilerine verdiðimiz belli süreler içerisinde gerçekleþtirdiðimizde Türkiye aslýnda her yýl neredeyse 8 ila 10 bin megavatlýk bir yenilenebilir gücü devreye alabilecek. Yani Avrupa'da bir ülkeninki kadar kurulu gücü biz bir senede sadece yapabilecek hale geliyoruz. Dolayýsýyla burada yatýrýmcýlara, finansal kuruluþlara büyük bir rol düþüyor. Elbette ki bize de düþen bir rol var. Yatýrýmcýlarýn karþýlaþtýðý farklý idarelerden, kamu idarelerinden ve yerel idarelerden bekledikleri izinlerde de bir iyileþtirme sürecine girmemiz lazým. Bununla alakalý çalýþmamýzý hazýrladýk. Türkiye enerjide yeni bir reform ve yatýrým dönemine giriyor. Reformlarýmýzýn baþýnda izin süreçleriyle ilgili bir iyileþtirme var. Bunun çok kýsa zaman içerisinde, bu yýl içerisinde inþallah meclisimizin gündemine getirmeyi planlýyoruz."
Bayraktar, yeni YEKA ihale sürecine ve 2035 strateji belgesine iliþkin bu ay içinde detay paylaþacaklarýný da sözlerine ekledi.
Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu (EPDK) Baþkaný Mustafa Yýlmaz da yenilenebilir enerji dönüþümüne katký saðlamak adýna 30 bin megavatlýk önlisans verildiðini, enerji sektöründe ciddi hareketlilik ve istihdam olduðunu dile getirdi.
Yýlmaz, lisans tahsisi süreçlerinde titiz ve objektif olduklarýný, olayý her açýdan deðerlendiklerini belirterek, þartlarý saðlayanlarýn lisans sürecinin baþlatýldýðýný aktardý.
EPDK olarak, enerji arz güvenliði açýsýndan Türkiye'yi ileri götürmeyi, tüketicilere enerjiyi en ekonomik ve güvenli þekilde saðlamayý amaçladýklarýný anlatan Yýlmaz, "Bu düzenlemeleri yaparken de bu hedefleri göz önünde bulunduruyoruz. Ben Türkiye'ye yatýrým yapan hiç kimseyi sýnýflara ayýrmam. Bu çantacý, yatýrýmcý ya da projeci ayrýmý gibi böyle bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz ülkemizin gücünü nasýl arttýrabileceðimiz ve yarýný bugünden nasýl daha iyi hale getirebileceðimizdir. Amacýmýz, yarýn Türkiye'nin enerjisine daha fazla enerji katmaktýr. Bu doðrultuda çalýþmalarýmýzý yapýyoruz, yapacaðýz ve gelecekte de ayný kararlýlýkla yapmaya devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
Elektrik Üretim AÞ (EÜAÞ) Genel Müdürü ve TESAB Yönetim kurulu Baþkaný Zafer Benli ise konferansýn, kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirerek derinlikli bir entelektüel ortam oluþturacaðýný ve sektöre tecrübe paylaþýmý anlamýnda önemli katkýlar saðlayacaðýný ifade etti.
Benli, hedeflerinin sektörün gücünü, yetkinliklerini ve baðlantýlarýný her platformda daha da güçlendirmek olduðunu vurgulayarak, "Önümüzdeki yýllarda da uluslararasý sektörel buluþmalara ev sahipliði yapmayý sürdüreceðiz." dedi.