Türkiye, e-Devlet performansýyla 37 ülke arasýndan 10. sýradaki yerini korudu
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisinden yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Avrupa Komisyonunun hazýrladýðý 2024 e-Devlet Kýyaslama Raporu yayýmlandý.

Rapora göre, Türkiye iki yýllýk genel ortalama üzerinden 83 skorla Avrupa Birliði (AB) ortalamasý olan 76'dan yüksek puan alarak, 37 ülke arasýnda 10. sýradaki yerini korudu.

Türkiye, kullanýcý odaklýlýkta 2, þeffaflýkta 5 ve anahtar kolaylaþtýrýcýlar baþlýðýnda 4. sýrada yer aldý. Her üç alanda da puanýný yükselten Türkiye, AB ortalamalarýnýn üzerinde performans gösterdi.

Kullanýcý Desteði alt baþlýðýnda son 5 yýldýr, Dijital Posta alt baþlýklarýnda ise son dört yýldýr olduðu gibi bu yýl da 1. sýrada yer alan Türkiye, temel veri kaynaklarý ve sýnýr ötesi kullanýcý desteði baþlýklarýnda ilk defa 2023'te yükseldiði birinciliðini sürdürdü.

Türkiye, mobil uyumluluk baþlýðýnda 3. sýraya yükselirken, 2024 yýlý raporu kapsamýnda deðerlendirilen taþýnma, ulaþým, saðlýk ve adalet yaþamsal olaylarýnda ilk 10 içinde, þirket iþlemleri kategorisinde ise 19. sýrada yer aldý.

Daha önceki yýllara benzer þekilde bu yýl da Türkiye'ye ait uygulamalar raporda örnek gösterildi. Bu sene raporda örnek gösterilen uygulamalar ise "Neyim Var?", "Kolay Ýhracat Platformu", "Askerliðim" oldu.

Öte yandan, 2023'te olduðu gibi bu yýl da Malta, Estonya, Lüksemburg, Ýzlanda ve Finlandiya ilk beþi oluþturdu.

AB ülkeleri dýþýnda 11. sýrada yer alan Norveç ile Türkiye, en iyi liderler arasýnda gösterildi. Türkiye dýþýndaki hiçbir aday ülke, AB ülkeleri ve genel ülke ortalama puanlarýný geçemedi.

Bu yýl rapora Ukrayna ve Moldova dahil edilirken, Hollanda, Almanya, Fransa ve Ýspanya'nýn sýralamalarýnda düþüþ yaþandý. Türkiye'nin e-Devlet performansýnýn stabil ve baþarýlý þekilde devam ettiði görüldü.

Türkiye'nin, Almanya, Fransa, Ýtalya, Ýspanya ve Norveç gibi ülkeleri geride býraktýðý sýralamada, ilk 9 ülkenin nüfusunun toplamýnýn, e-Devlet Kapýsý kullanýcýlarýnýn sadece yarýsý kadar olduðu dikkati çekti.