Türkiye ekonomisine övgü: Bunu daha önce de gördük
ABONE OL

Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (EBRD) Bölgesel Baþekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin oldukça dirençli bir ekonomiye sahip olduðunu belirterek, "Þoklardan oldukça hýzlý çýktýðýný düþünüyorum. Bu, küresel mali krizin ardýndan 2009'da ve ayrýca darbe giriþiminin ardýndan 2016'da gördüðümüz bir þey. Ayný þeyi geçen yýl da gördük." dedi.

Þu anda tahminlerini güncelleme sürecinde olduklarýný aktaran Kelly, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 4 ila 5 civarýnda büyümesini beklediðini bildirdi.

Roger Kelly, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, salgýnýn Türkiye ekonomisi üzerindeki olasý etkileri nedeniyle 2020'nin baþýnda büyüme öngörülerini önce düþürdüklerini, yýlýn devamýnda ise yeniden yukarý yönlü revize ettiklerini söyledi.

Roger, "Türkiye'nin oldukça dirençli bir ekonomiye sahip olduðu doðru. Þoklardan oldukça hýzlý çýktýðýný düþünüyorum. Bu, küresel mali krizin ardýndan 2009'da ve ayrýca darbe giriþiminin ardýndan 2016'da gördüðümüz bir þey. Kesinlikle ayný þeyi geçen yýl da gördük, ekonomi koronavirüs þokundan hýzlýca çýktý." diye konuþtu.

Ekonominin yeniden büyümeye geçmesinde büyük oranda kapsamlý mali teþviklerin etkili olduðunu ifade eden Kelly, "Türkiye, elbette dünyada bir bütün olarak pozitif büyüme kaydeden çok az ülkeden biriydi. Ancak bu toparlanmanýn makroekonomik istikrar açýsýndan bir maliyeti oldu. Merkez Bankasýnýn, rezervlerini lirayý desteklemek için yoðun þekilde kullanmasýný gözden kaçýrmamamýz gerektiðini düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE'DE PARA POLÝTÝKASININ DEÐÝÞMESÝ MEMNUNÝYETLE KARÞILANDI"

Roger Kelly, küresel likidite koþullarýndan Türkiye'nin önümüzdeki dönemde olumlu etkilenebileceðini aktararak, Türkiye'nin her zaman güçlü temellere sahip olduðunu, bunun da Türkiye'yi, yatýrým yapmak için çekici bir yer haline getirdiðini söyledi.

Türkiye'de para politikasýnýn deðiþmesinin memnuniyetle karþýlandýðýný ifade eden Kelly, "Kasým ayýndan bu yana gördüðümüz deðiþim veya daha Ortodoks politika ortamý devam ederse yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye iliþkin beklentileri çok iyi olacaktýr." dedi.

Kelly, Merkez Bankasý Baþkaný Naci Aðbal'ýn politika faizini yükselterek, tek politika faiz oranýna geçiþi saðlayarak, Banka'nýn þeffaflýðýný ve iletiþimini artýrarak doðru adýmlarý attýðýný söyledi.

Þu anda tahminlerini güncelleme sürecinde olduklarýný belirten Kelly, "Bu nedenle kesin rakamlar veremiyorum. Ancak ekonominin bu yýl yüzde 4 ila 5 civarýnda büyümesini bekliyorum. Sýký para politikasý duruþunun korunmasý halinde Türkiye ekonomisinin 2022 yýlýnda ise yüzde 4 civarýnda bir büyüme kaydetmesi bekleniyor." diye konuþtu.

- "REYTÝNG KURULUÞLARININ AÇIKLAMALARI POZÝTÝF"

EBRD Bölgesel Baþekonomisti Kelly, uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn Türkiye'ye iliþkin son dönemdeki olumlu açýklamalarýný deðerlendirirken, þunlarý kaydetti:

"Türkiye, bu Ortodoks politika ortamýný sürdürebilirse, ayný zamanda son birkaç yýldýr gördüðümüz krediye dayalý tüketimden yarattýðý büyümeden uzaklaþmayý saðlayacak olan yapýsal reformlarý üstlenebilirse ve daha sürdürülebilir büyüme kaynaklarýna geçilirse, o zaman periyodik krizlerle sonuçlanan temel makroekonomik kýrýlganlýklar azalacaktýr. Ülke, krizlere karþý daha az eðilimli hale gelecektir. Gerçekten bu tür alandaki reformlar, not yükseltmeleri için durumu destekliyor gibi görünecektir. Reyting kuruluþlarýnýn yaklaþýmlarýnýn asimetrik olabildiðini biliyorum. Reytingin artýrýlmasý düþürülmesine kýyasla daha zor oluyor. Fitch ve Moody's'ten bu açýklamalarýn gelmesi pozitif. Umarým daha fazlasýný görürüz."