Türkiye enerjide ataða geçti! 100 milyar dolarlýk yatýrým yapýlacak
ABONE OL

Bayraktar, Almanya'nýn baþkenti Berlin'de düzenlenen 6. Türk Alman Enerji Forumu'na Alman Ekonomi ve Ýklimi Koruma Bakaný Robert Habeck ile katýldý.

Burada yaptýðý konuþmada Türkiye'nin enerji yatýrýmlarýna verdiði öneme iþaret eden Bayraktar, ülkenin artan enerji talebini karþýlamanýn temel öncelikleri olduðunu söyledi.

Bayraktar, artan taleple 2022'de Türkiye'nin enerji ithalatýnýn 96,5 milyar dolarý bulduðunu, yatýrýmlar yaparak bunu düþürmenin ikinci öncelikleri olduðunu dile getirdi.

"KARBONÝZASYON HEDEFÝMÝZ ENERJÝYÝ BAÞTAN DEÐÝÞTÝRECEK BÝR ALAN"

Türkiye'nin gelecek 30 yýlda karbon nötr bir ekonomi olmayý hedeflediðini vurgulayan Bayraktar, "Bu, diðerlerinden daha zor bir hedef çünkü aslýnda ekonominin tümünü etkileyecek. Yani sanayiden tarýma, tarýmdan ulaþtýrmaya, binalara bütün alanlarý etkileyecek. Karbonizasyon hedefimiz enerjiyi baþtan deðiþtirecek bir alan. Dolayýsýyla bu üç hedefi birlikte saðlayabilmek için politikalarýmýzý þekillendiriyoruz. Hedef anlamýnda Almanya ile birçok benzerliðimiz söz konusu." diye konuþtu.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanýndaki hedeflerine ulaþabilmek için yenilenebilir enerjiyi en üst düzeye çýkaracaðýný ifade ederek, "Türkiye bugün rüzgâr ve güneþte 31 bin megavatý bulmuþ durumda. Yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasýný açýkladýk. Bu gücü, 2035'te rüzgâr ve güneþte 120 bin megavata ulaþtýracaðýz." þeklinde konuþtu.

28 MÝLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI

Türkiye'nin iletim þebekesini çok daha güçlü hale getirmeye çalýþtýðýna iþaret eden Bayraktar, bunun için 28 milyar dolarlýk bir yatýrým planladýklarýný anlattý.

Bayraktar, Avrupa ile enterkonneksiyon kapasitesini 3 katýna çýkarmayý hedeflediklerini vurgulayarak, "Tüm bunlarý yaptýðýmýzda Türkiye 2035'e geldiðinde elektriðinin yüzde 77'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan saðlayacak hale gelecek. Yenilenebilir enerjide önümüzde çok önemli bir süreç var. 100 milyar dolarý bulacak önemli bir yatýrým alaný var. Projelerimiz var. Bu alanda birçok tecrübesi olan Alman yatýrýmcýlarý ve yeni yatýrýmcýlarý ülkemize beklediðimizi ifade ediyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

TÜRKÝYE'NÝN ÇOK BÜYÜK POTANSÝYELÝ OLDUÐUNA ÝÞARET ETTÝ

Enerji verimliliðinde de Türkiye'nin çok büyük potansiyeli olduðuna iþaret eden Bayraktar, bu yýlýn baþýnda açýkladýklarý Türkiye'nin ikinci Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý'yla çok iddialý bir programý yine ortaya koyduklarýný ve bu alanda da kamu ve özel sektör olarak 20 milyar dolarlýk bir yatýrým planladýklarýný söyledi.

Nükleer enerjinin, Türkiye'nin ve dünyanýn karbonsuzlaþma hedeflerinde mutlaka olmasý gerektiðini vurgulayan Bayraktar, þunlarý kaydetti:

"Dolayýsýyla Türkiye 2050 yýlýna kadar mevcut nükleer kapasitesini geliþtirecek. Yani Akkuyu'daki santrali tamamlayýp yaklaþýk 20 bin megavatlýk bir nükleer güce sahip olmayý, nükleer elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Bu sayede de ülkemizin enerjisinin, elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10'unu nükleerden karþýlamayý 2050'de hedefliyoruz."

Bayraktar, Türkiye'nin doðal gazda altyapýya büyük yatýrým yaptýðýný, tedarik portföyünü çeþitlendirdiðini belirterek, Balkanlar'ýn ve Orta Avrupa'nýn arz güvenliðine katký yapabileceklerini vurguladý.

"ENERJÝ DÖNÜÞÜMÜ MADENLER OLMADAN MAALESEF OLMAYACAK"

Enerji dönüþümünde madenlerin önemine deðinen Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz elbette ki bütün bu dönüþümü, enerji dönüþümünü yaparken iþin ekipman tarafýna ve madenler tarafýna da odaklanmalýyýz. Türkiye olarak son yýllarda Eskiþehir'de keþfettiðimiz kritik minerallerle, nadir toprak elementleriyle önemli bir potansiyele sahibiz. Çünkü bu enerji dönüþümü madenler olmadan maalesef olmayacak ve orada da çok önemli tekelleþmeler var. Dolayýsýyla biz diyoruz ki madenlerden baþlayarak ama gerek panel üretiminde gerek türbin üretiminde mutlaka Türkiye ile Almanya'nýn iþbirliði yapabilmesi lazým."

Bayraktar, "Önerim þu, deðerli Bakan Habeck, eðer siz de uygun görürseniz bu enerji forumunu Enerji ve Madenler Ortaklýðý Platformu'na döndürmek. Çünkü önümüzdeki süreçte bizim mutlaka bu madenleri, kritik madenleri doðru þekilde çýkarýp piyasaya sunmamýz ve bu anlamda tedarik zincirini doðru þekilde kurmamýz gerekir diye düþünüyorum. Dolayýsýyla Türkiye bir taraftan yeni geliþen hidrojen depolama, karbon yakalama konularýnda yoðun bir mesai harcarken de burada da birlikte iþbirliði imkanlarýný ararken bir taraftan da elbette ki vatandaþlarýmýza, insanýmýza, sanayimize kesintisiz, kaliteli ve rekabetçi fiyatlarla enerji sunmak için de büyük bir gayretin içerisindeyiz." dedi.

ÝÞBÝRLÝÐÝ ANLAÞMALARI ÝMZALANDI

Konuþmalarýn ardýndan Bakanlarýn refakatinde Pomega ile Nordex Enerji AÞ arasýnda batarya ürünlerinin satýn alýmý, Enercon ile Ýþ Enerji ve Polat Enerji ortaklýðý arasýnda rüzgâr türbini kurulmasý ve Enerjisa ile Hamburg Uygulamalý Bilimler Üniversitesi arasýnda ortak araþtýrma giriþimleri alanýnda iþbirliði anlaþmalarý imzalandý.

Tören sonrasýnda basýna açýklamalarda bulunan Bayraktar ve Habeck, Türk ve Alman enerji þirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katýldýðý yuvarlak masa toplantýsýna katýldý.

Bayraktar, bu kapsamda Alman mevkidaþý Habeck ile baþ baþa görüþme de gerçekleþtirdi.

Öte yandan, Habeck, AA muhabirinin, Alman Siemens þirketinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için gerekli parçalarý saðlama sürecinin aksamasýnýn iki ülke arasýndaki gelecekte enerji alanýndaki iþbirliðini nasýl etkileyeceði konusunda sorusuna, Alman hükümeti olarak söz konusu süreci geciktirmediklerini belirtti.

Alman hükümetinin özel bir garanti programý olduðunu hatýrlatan Habeck, Türkiye ile enerji konusunda iþbirliðine büyük ilgi duyduklarýný vurguladý.

Komþuda Kalkýnma Yolu heyecaný

Lozan'dan sonra Türkiye'den tarihi baþarý... Bölgede oynanan oyunlarý tek tek bozduk