Türkiye, faaliyette olan 12 rüzgar türbin ekipman üretim tesisiyle Avrupa'da 5. sýrada
ABONE OL

Rüzgar sanayisi sektöründe faaliyet gösteren firma sayýsýna göre yapýlan sýralamada Türkiye, faaliyette olan 12 üretim tesisiyle Avrupa'da 5. sýrada yer aldý.

Avrupa’da rüzgar enerjisi sektörünü temsil eden en üst kuruluþ olan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliði (WindEurope) tarafýndan hazýrlanan "Avrupa'da Rüzgar Enerjisi ve Ekonomik Ýyileþme Raporu”na göre, geçen yýl Avrupa'da rüzgar enerjisi sektörü yüzde 75'i karasal, yüzde 25'i ise deniz üstü olmak üzere 300 bin kiþilik istihdam yarattý.

Dünyanýn en büyük 10 rüzgar türbin üreticisinin 5'i Avrupa merkezli faaliyet gösterirken, Avrupa dünyadaki rüzgar türbin ekipmanlarý üretim tesislerinin yüzde 31'ine ev sahipliði yaptý. Söz konusu tesisler küresel rüzgar kapasitesinin de yüzde 30'unu oluþturdu.

Bu yýl küresel rüzgar türbin ekipmanlarý piyasasýnýn hacmi, 38 milyar avrosu karasal ve 12 milyar avrosu deniz üstü olmak üzere toplam 50 milyar avroya ulaþtý. Kuleler, rotor kanatlarý ve diþli kutusu ise küresel piyasanýn yüzde 50 ila 55'ini oluþturarak sektörde piyasa deðeri en yüksek parçalar oldu. Raporda, söz konusu parçalarýn piyasaya arz edilmesi için rekabetin çok þiddetli olduðu deðerlendirmesi yapýldý.

Geçen yýl dünyada hali hazýrda faaliyette olan 800 üretim tesisinin yüzde 31'ine Avrupa, yüzde 45'ine ise Çin ev sahipliði yaparken, Hindistan yüzde 7'lik, Brezilya yüzde 5'lik, Kuzey Amerika ise yüzde 4,5'lik pay aldý.

Avrupa genelinde en büyük rüzgar türbin ekipman üreticileri sýrasýyla Almanya, Ýspanya, Ýtalya ve Danimarka oldu. Rüzgar sanayisi sektöründe faaliyet gösteren firma sayýsýna göre yapýlan sýralamada, Avrupa genelinde en büyük rüzgar türbin ekipman üreticisi ülke 82 üretim tesisiyle Almanya oldu. Almanya'yý 41 tesisle Ýspanya, 17 tesisle Ýtalya ve 13 tesisle Danimarka takip etti.

Türkiye ise rüzgar türbini ekipman üretimi yapan 12 tesisiyle listede 5. sýrada yer aldý. Türkiye'deki 12 tesisin 6'sý kule ve 4'ü kanat üretimi yaparken, kalan 2'si ise döküm malzeme üretimi gerçekleþtiriyor.

Listede, Türkiye'yi 11 tesis ile Fransa, 9 tesis ile Polonya, 8 tesis ile Ýngiltere ve 7 tesis ile Hollanda ve Portekiz takip ediyor.

- "TÜRKÝYE’NÝN RÜZGAR BAÞKENTÝ ÝZMÝR"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý koordinasyonunda faaliyet gösteren Ýzmir Kalkýnma Ajansý (ÝZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, AA muhabirine, Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý ve Ulusal 11. Kalkýnma Planý doðrultusunda temiz enerji ve temiz teknolojiler alanýnda attýðý adýmlarýn uluslararasý kurumlarýn hazýrladýðý raporlara da yansýdýðýný belirtti.

Türkiye’de rüzgardan enerji üreten santrallerin kurulu gücünün toplam kurulu güç içindeki payýnýn 2020 yýlý içinde yüzde 10 seviyelerine ulaþtýðýna iþaret eden Yavuz, "Bu kurulu gücün yaklaþýk yüzde 20’si tek baþýna Ýzmir’de, yüzde 40’ý da Ýzmir ve çevresinde konumlanmýþ durumda." dedi.

Yavuz, Türkiye'nin enerji üretiminin yanýnda rüzgar enerjisi ekipman üretiminde de önemli bir aþama kaydettiðini ifade ederek, "Yaklaþýk 8 bine yakýn parçadan meydana gelen rüzgar türbinlerinin büyük bir bölümü artýk ülkemizde üretilebilir duruma geldi. Ana bileþen olarak kabul edilen kanat, kule ve nasel gibi yüksek hacimli ve katma deðerli ürünleri üreten tesisler ise özellikle Ýzmir ve çevresinde yoðunlaþýyor. Türkiye’deki rüzgar enerjisi santrallerine yapýlan üretimler yanýnda, dünyanýn dört bir yanýna ihracat yapýlýyor." diye konuþtu.

ÝZKA'nýn da Ýzmir'in rüzgar sanayi sektöründeki konumunu ve rekabet edebilirliðini güçlendirmek için çalýþmalarýna devam ettiðini kaydeden Yavuz, þunlarý söyledi:

"Türkiye’nin rüzgar sanayisindeki konumu her geçen gün saðlamlaþýyor. Ýzmir, Türkiye’nin rüzgar sanayisinde baþý çekiyor ve ayný zamanda yakýn coðrafyasýnýn rüzgar enerjisi baþkenti konumunda. WindEurope’un raporu kapsamýna alýnan 4 rüzgar kanadý fabrikasýnýn tamamý, 6 kule fabrikasýnýn üçü, 2 döküm tesisisin ise biri Ýzmir’de yer alýyor. Ajansýmýzýn yürüttüðü çalýþmalar doðrultusunda, rapordaki ana üreticilere ek olarak, Ýzmir’de rüzgar türbininin çeþitli bileþenlerini üreten 30’un üstünde firmamýzýn olduðunu biliyoruz. Bu firmalarýmýzda söz konusu rapor kapsamýna alýnmasa da Ajans olarak bizim de üyesi olduðumuz ve ülkemiz rüzgar sanayinin tanýnmasý için iþ birliði yaptýðýmýz WindEurope’un diðer çalýþmalarýnda ve veritabanlarýnda yer alýyor. Hali hazýrda Ajans olarak bizim de takip ettiðimiz, henüz hazýrlýk süreci devam eden yatýrýmlarýn tamamlanmasýyla beraber önümüzdeki dönemde Türkiye’nin bu ve benzeri raporlarda bundan daha iyi yerlere geleceðine inancýmýz tam.”

Yavuz, ÝZKA bünyesinde faaliyet gösteren Yatýrým Destek Ofisinin (Invest in Ýzmir) rüzgar enerjisi sektörü özelinde hem yatýrým tanýtým faaliyetleri gerçekleþtirdiðini hem de potansiyel yatýrýmcýlara ücretsiz yatýrým danýþmanlýðý saðladýðýný anýmsatarak, bu alanda yatýrým planlayan tüm ilgililere destek olmaktan büyük mutluluk duyacaklarýný sözlerine ekledi.