Türkiye gücüne güç kattý! Sayýlý ülkeler arasýna girdik
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakan Yardýmcýsý Abdulkadir Polat, iklim deðiþikliði nedeniyle orman yangýnlarýnýn sayýsýnda önceki yýllara oranla artýþ yaþandýðýný, Türkiye'nin orman yangýnlarýyla mücadelede güçlendirdiði filosuyla sayýlý ülkeler arasýnda bulunduðunu söyledi.

Anadolu Ajansýnýn ev sahipliðinde Ýspanyol Haber Ajansý (EFE), Ýtalyan ANSA Haber Ajansý ve Yunanistan Haber Ajansý (AMNA) katkýlarýyla hazýrlanan "Yeþil Hattýmýz: Çevre" fotoðraf sergisinin açýlýþýna katýlan Polat, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Yaz mevsiminin gelmesi ve iklim krizi nedeniyle orman yangýný sayýsýnda önceki yýllara kýyasla olaðanüstü bir artýþ yaþandýðýný belirten Polat, "Ancak kaybedilen orman varlýðý miktarý anlamýnda alýnan tedbirler, hava ve yer unsurlarý konusundaki donanýmýmýzýn artmasýyla birlikte daha övünç kaynaðý diyebileceðimiz noktadayýz. Yangýnlardan önce, yangýn esnasýnda ve yangýn sonrasý olmak üzere 3 ana kategoride çalýþmalar yapýyoruz. Yangýnlardan önce vatandaþlarýn bilinçlendirilmesi, yangýnla mücadele edecek personelimizin eðitilmesi gibi mental konularýn dýþýnda ormanlýk alanlardaki yanýcý maddelerin alan dýþýna çýkartýlmasý ve yanmaya sebep olabilecek birtakým unsurlarýn uzaklaþtýrýlmasý gibi çalýþmalar yapýlýyor." dedi.

Türkiye'nin son yýllarda hava gücü ve hava filosu konusunda önemli atýlýmlar yaparak dünyadaki sayýlý ülkelerden biri haline geldiðini ifade eden Polat, bu unsurlar sayesinde orman yangýný tespitinin çok hýzlý gerçekleþtirilebildiðini kaydetti.

Orman yangýnlarýyla mücadelede Ýnsansýz Hava Aracý (ÝHA) teknolojisini dünyada kullanan iki ülkeden birinin Türkiye olduðu bilgisini veren Polat, þöyle devam etti:

"ÝHA'larýmýz 1 dakika gibi bir sürede kendi alanýný tamamen tarayarak çok uzak mesafelerden de olsa yangýný baþlangýç kýsmýnda yakalayabiliyor, hemen yangýn yönetim merkezine bildiriyor veya duyarlý vatandaþlarýmýzýn hýzlý reaksiyonuyla ihbar da alýyoruz. Bunlar gerçekleþtiðinde gerek hava araçlarýmýz gerekse yerdeki unsurlarýmýz derhal harekete geçiriliyor. Bütün bunlarýn hareketleri bir ekran üzerinden izlenerek sevk ve idaresi de yapýlmýþ oluyor. Bu ulaþtýðýmýz, Türkiye tarihinde zirve nokta. Þu günlerde, yaz aylarýnda ortalama 50-60 arasýnda adetsel olarak yangýn kaydý yapýyoruz fakat ekrana yansýyanlar bir elin parmaklarýný geçmiyor. Bunun anlamý þu, Türkiye bu konuda çok ilerledi. Görünmez ateþ kahramanlarý yangýný daha büyümeden anlattýðým mekanizma sayesinde önleyebiliyor, söndürebiliyor. Bu çok gurur verici bir þey."

- "YANAN ALANLAR BÝR YIL ÝÇÝNDE FÝDANLARLA BULUÞTURULUYOR"

Orman yangýný sonrasýnda yapýlan faaliyetlerin baþýnda aðaçlandýrma çalýþmalarý gelmesine raðmen medyada, "Buralar birileri tarafýndan ranta kurban edilecek, baþka amaçlarla kullanýlacak, o sebeple yakýlýyor" þeklinde provokasyonlar yayýldýðýný söyleyen Polat, anayasa ve yasalar gereði yanan ormanlýk alanda aðaçlandýrma dýþýnda hiçbir faaliyet yapýlamayacaðýnýn hüküm altýna alýndýðýna dikkati çekti.

Yanan alanlarýn bir yýl içerisinde fidanlarla buluþturulduðunu, bazý aðaçlarýn ise tabiatlarý gereði yanan alanlarda tohumlarýný býrakarak yine bir yýl içinde yeþerdiðini anlatan Polat, "Eðer bu doðal yoldan baþarýlamazsa insan müdahalesiyle dikim ve ekim yapýlabiliyor. Bunun örneklerini internet sitelerimizde görebilirsiniz. Ýklim kriziyle birlikte yangýnlarda geçen yýla göre sayýsal olarak 2 katlýk bir artýþ var. Önümüzdeki yýllarda bunun daha da artmasýndan korkuyoruz o yüzden þimdiden tedbirlerimizi alýyoruz. Ýnsan unsurumuzu eðitmeye devam ediyoruz. Antalya'da uluslararasý yangýn eðitim merkezi var, burada yangýna müdahale edecek bütün personelimiz bir simülasyon eþliðinde topografya, aðaç türü, eðim, rüzgar gibi unsurlar girilerek bir simülasyon ortamýnda çýkarýlmýþ yangýn üzerinde artý hemen yaný baþýndaki platformlarda fiziken tatbikatlar yaparak yangýna karþý müdahale bilgisini ve becerisini artýrýyor." diye konuþtu.

Yangýn eðitim merkezinde farklý ülkelerden gelen yangýn görevlilerine de eðitim verildiðini, bu noktada Türkiye'nin orman yangýnlarýna karþý mücadelede diðer ülkelere kýyasla daha ileri bir noktada olduðunu aktaran Polat, vatandaþlardan orman yangýnlarýna sebep olacak aktivitelerden kaçýnmalarýný istedi.

Ormanlarý tüm insanlýðýn geleceði, nefesi ve ciðeri þeklinde tanýmlayan Polat, sözlerini þöyle tamamladý:

"Ýklim deðiþikliðinin meydana getirdiði doða olaylarý, bütün ülkeleri etkiliyor, bunun milliyeti yok. Ormanlar ortak varlýðýmýzdýr ve örneðin Yunanistan'da yanan bir orman bizim de nefesimizin azalmasý anlamýna geliyor, tersi de doðru. Dolayýsýyla orada meydana gelecek orman varlýðý kaybý Türkiye'nin orman varlýðý kaybý gibidir. O yüzden ülkelerin medya organlarýnýn veya haber ajanslarýnýn objektif bir platformda buluþarak birbirlerine materyal aktarmalarý, ortak bir medya dili geliþtirmeleri ve o ülkelerin ayrý ayrý vatandaþlarýný bilinçlendirmeleri takdire þayan bir þey. Bunun örneðini de burada görüyoruz. Kendilerini tebrik ediyorum ve devamýný diliyorum."