Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Burak Daðlýoðlu, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn baþkanlýðýnda gerçekleþtirilen Türkiye Yatýrým Danýþma Konseyi 10. Toplantýsý'nda, Türkiye'nin coðrafi konumu, cazip teþvik sistemi, insan kaynaðý, serbest eriþim saðlayabildiði pazar çeþitliliði, küresel düzeyde yaþanan deðiþimlere uyum kapasitesi gibi avantajlarýnýn yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye güven duymasýný saðlayan hususlar olduðunu gözlemlediklerini bildirdi.
Daðlýoðlu, AA muhabirine, 13 ülkeden, imalattan finansa, enerjiden altyapýya, biliþimden telekomünikasyona kadar farklý sektörlerden þirketlerin üst düzey yöneticilerinin Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleþtirilen Türkiye Yatýrým Danýþma Konseyi 10. Toplantýsý için Ýstanbul'a geldiðini söyledi.
Toplantýya katýlan þirketlerin toplam büyüklüklerinin kabaca 3,5 trilyon dolar olduðunu aktaran Daðlýoðlu, Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (EBRD) ve Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) gibi uluslararasý kuruluþlarýn baþkan yardýmcýlarýnýn da burada bulunduðunu belirtti.
Daðlýoðlu, toplantýya, Türkiye'de en çok doðrudan yatýrým stoku bulunan ABD, Almanya, Ýngiltere, Japonya, Körfez ülkeleri gibi bölgelerden gelen þirketlerin yaný sýra Brezilya, Çin, Rusya'dan da þirketlerin katýldýðýnýn altýný çizdi.
Toplantýda, dört farklý dilde simultane tercüme yapýldýðýný, Türkiye'yi bilen, burada tecrübesi olan ve dünyayý da iyi okuyabildiðini düþündükleri þirketlere davette bulunduklarýný dile getiren Daðlýoðlu, þunlarý kaydetti:
"Kamu tarafýnda da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkaný Ýbrahim Þenel. Ayný zamanda Yatýrým Ortamýný Ýyileþtirme Koordinasyon Kurulunu (YOÝKK) temsil eden özel sektör çatý kuruluþlarý olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB), Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM), Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜSÝAD), Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD), Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) ve Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði (YASED) baþkanlarý da toplantýya katýldý."
Katýlýmcý þirketlere bakýldýðýnda þirketlerin ortak özelliðinin, pek çoðunun uzun yýllar önce ülkeye yatýrým yapmýþ olmasý dolayýsýyla hem Türkiye'yi iyi tanýmalarý hem de küresel çapta operasyon yürüten, dünyayý çok iyi takip eden þirketler olduðunu vurgulayan Daðlýoðlu, þöyle devam etti:
"Böyle olunca deðindikleri konular, öneriler daha da kýymetli hale geliyor. Toplantýya katýlan 20 þirkete de tek tek söz verildi. Her biri öncelikle þirketlerinin Türkiye'deki operasyonlarýndan bahsetti. Kimisi gelecek planlarýndan da kýsaca bahsetti. Ýkiz dönüþüm dediðimiz yeþil ve dijital dönüþüm konusuna özel bir vurgu vardý. Yatýrým süreçlerinin hýzlandýrýlmasý ve ülke çapýnda dijitalleþmenin daha ileri safhalara taþýnmasý da dile getirilen konular arasýndaydý. Yatýrýmlarda ve ticarette küresel rekabette öne çýkmak için bu alanda atýlan adýmlarýn çok deðerli olduðundan sýkça bahsedildi."
Daðlýoðlu, bu yapýnýn 2004'te, kendi içlerinde kamu ile özel sektör paydaþlarýnýn bir araya geldiði istiþari bir platform olan YOÝKK'in üst düzey danýþma organý olarak tasarlandýðýný anlattý.
Yatýrým Danýþma Konseyi'nin, Türkiye'nin yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesine yönelik önerilerin uluslararasý yatýrým camiasý tarafýndan dile getirildiði, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn baþkanlýðýnda toplanan bir yapý olduðunu ifade eden Daðlýoðlu, "28 Eylül'de Türkiye Yatýrým Danýþma Konseyi (YDK) toplantýlarýnýn 10'uncusu Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn açýlýþ konuþmalarý ile baþladý. Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek'in makro görünüm sunumunun ardýndan tüm uluslararasý kurum ve þirket temsilcilerine söz verildi. Ülkemizin yatýrým ortamýna dair çok kýymetli geri bildirimler aldýk." diye konuþtu.
Toplantýnýn genel olarak çok olumlu bir havada geçtiðini, þirketlerin Türkiye'deki kendi yatýrým tecrübelerini, geleceðe yönelik projeksiyonlarýný ve planlarýný paylaþýrken Türkiye'yi daha rekabetçi kýlacak önerilerini de sunduðunu ifade eden Daðlýoðlu, "Hemen hepsinin ortak noktasý mevcut ekonomik programa duyulan güven, yeþil dönüþüm ve dijital dönüþüm için ortaya koyulan yol haritalarýnýn memnuniyet verici olmasý ve Türkiye'nin küresel ticaretten daha fazla pay alabileceðine yönelik deðerlendirmelerdi. Türkiye'nin makroekonomik istikrarýna ve ülkemizin geleceðine duyulan güveni böylesine üst düzey bir katýlýmcý kitlesinden tekrar duymak gerçekten bizim için de memnuniyet vesilesi oldu." dedi.
Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Daðlýoðlu, makroekonomik istikrarýn önemi ve bu alandaki politikalara olan güvenin pek çok yatýrýmcý tarafýndan dile getirildiðini belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin coðrafi konumu, cazip teþvik sistemi, insan kaynaðý, serbest eriþim saðlayabildiði pazar çeþitliliði, küresel düzeyde yaþanan deðiþimlere uyum kapasitesi gibi avantajlarý yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye güven duymasýný saðlayan hususlar olduðunu gözlemledik. Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan duyurulan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan yürütülen Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý HIT-30'a da yöneticilerin ciddi bir ilgisi olduðunu söylemem mümkün. Þirketlerden bu konuyla ilgili pozitif yorumlar ve deðerlendirmeler geldi.
Bir diðer konu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn ortaya koyduðu yol haritasýna göre, 2035'e kadar 60 gigavatlýk (GW) ilave yenilenebilir enerji kapasitesi oluþturulmasý hedefi var. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini artýrma konusundaki bu hedefinin enerji firmalarýnýn ülkemize yatýrým iþtahýný ciddi biçimde artýrdýðýný söyleyebilirim. Bu hem toplantýdaki katýlýmcý þirketler için hem de küresel pek çok enerji firmasý için çok dikkat çekici bir ulusal hedef bu. Bu kapsamda, toplantýdaki þirket yöneticilerinin birkaçý Türkiye'nin yeþil dönüþüm ve dekarbonizasyon sürecine uyum konusundaki ilerlemesinin özellikle de þirketlerimizin rekabetçiliðini korunmasý adýna önemli olduðunu ve bu geliþmeleri takdirle karþýladýklarýný belirttiler."
Daðlýoðlu, "Uluslararasý yatýrýmlar, cari dengenin saðlanmasý, istihdam oluþturulmasý, teknolojinin transferi gibi birçok konuya doðrudan katký saðlamakta. Dolayýsýyla mevcut konjonktürden baðýmsýz olarak uluslararasý yatýrýmlarýn önemi çok büyük. Ancak elbette bu dönemde Türkiye'ye yatýrýmcý gelmesini her zamankinden çok istiyoruz." þeklinde konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Türkiye Yüzyýlýný Yatýrým Yüzyýlý" yapma vizyonu doðrultusunda 7 gün, 24 saat çalýþmalarýný sürdürdüklerini vurgulayan Daðlýoðlu, hükümetin ortaya koyduðu kararlýlýk sayesinde kamunun tüm paydaþlarýnýn bu bilinçle çalýþtýðýný kaydetti.
Daðlýoðlu, "Toplantýda okunan sonuç bildirgesi ile firmalarýn bizlerden beklediði reform alanlarýný öðrenme fýrsatýmýz oldu. Açýkçasý, 12. Kalkýnma Planý, Orta Vadeli Program, Uluslararasý Doðrudan Yatýrým Stratejisi, HIT-30 teþvik programý ve YOÝKK Eylem Planý'nda yer alan yatýrým ortamýný iyileþtirmeye dönük politika tercihlerimizin uluslararasý yatýrýmcýlarýn tavsiyeleri ile tamamen uyumlu olduðunu görmüþ olduk. Bu çok sevindirici bir durum." ifadelerini kullandý.
Dünyayý takip eden ve yatýrýmcýlarýn gündemlerini politika yapým sürecine dahil eden bir karar alma sürecinin uluslararasý yatýrýmcýlarýn kamudan en çok beklediði þeylerin baþýnda geldiðini dile getiren Daðlýoðlu, "YDK sonuç bildirisinde yer alan tavsiye kararlarý önümüzdeki dönemde gerek YOÝKK eylem planlarýna gerekse diðer politika belgelerine girdi saðlayacak." diyerek, sözlerini tamamladý.