Türkiye için kardeþ ülkede büyük fýrsat! Ýki ülkenin de yararýna olacak: Karþýlýklý yoðun bir talep var
ABONE OL

Türkiye'nin Priþtine Büyükelçisi Sabri Tunç Angýlý, Türkiye-Kosova iliþkilerinin ekonomi ve savunma alanýndaki iþbirlikleriyle güçlendiðini vurguladý.

Angýlý, Priþtine'de 17-18 Mayýs'taki Arnavut Ýþ Ýnsanlarý Birliði 10. Yýl Fuarý'na katýlmak üzere Kosova'ya gelen Bursa merkezli Arnavut Ýþ Ýnsanlarý Derneði Baþkaný Gökhan Biçen ve beraberindeki iþ insanlarýný büyükelçilik konutunda kabul etti.

Görüþmede Biçen, derneðin çalýþmalarýný anlatarak Kosova'ya yatýrýma yönelik temaslarda bulunacaklarýný söyledi. Angýlý da iþ insanlarýna ülkedeki yatýrým alanlarýna iliþkin bilgi verdi.

Büyükelçi Angýlý, AA muhabirine, Türkiye ile Kosova arasýnda ekonomi, savunma, kültür ve eðitim alanýnda önemli iþbirliklerinin olduðunu belirtti.

Ýki ülkenin çok dinamik iliþkisinin olduðunu, bunun sadece devletler arasý deðil haklar arasýnda da görüldüðünü vurgulayan Angýlý, "Türkiye'den buraya sivil toplum kuruluþlarý, iþ insanlarý, üniversite rektörleri, çok yoðun bir trafik var. Ayný þekilde Kosova'dan da Türkiye'ye. Ýki ülke meclisi arasýnda da yoðun bir iliþki mevcut. Hemen her ay iki-üç karþýlýklý ziyaret oluyor." dedi.

Angýlý, Türkiye ile Kosova arasýnda son dönemde en fazla geliþen iki iþbirliði alanýnýn ekonomi ve savunma olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Özellikle Türkiye'nin geçen yýlýn ekim ayýnda NATO'nun Barýþ Gücünün (KFOR) komutasýný üstlenmesiyle Kosova'nýn savunmasýna yaptýðý katký arttý. Ayný zamanda Türkiye'nin Kosova'da 400 milyon avronun üstünde bir yatýrýmý var. Havalimanýndan elektrik daðýtýmýna, madenciliðe kadar pek çok þirketimiz faaliyet gösteriyor. Son iki yýldýr Türkiye, Kosova'nýn en büyük ticari partneri. Bütün bu iþbirliði, ekonominin her alanýnda iki ülkenin yararýna olacak þekilde iliþkilerimizin ileri gitmesine katký saðlýyor."

Yatýrýmcýlarýn yönlendirilmesi konusunda da yardýmcý olduklarýný anlatan Angýlý, "Büyükelçiliðimize baðlý ticaret müþavirliðimiz var. Hem Kosova'da yatýrým yapmýþ veya Kosova'da olan þirketlerin ortaklaþa 2009'da kurduðu Kosova Türkiye Ticaret Odasý var ki bunun üye sayýsý da oldukça fazla ve buradaki Türk ve Kosovalý þirketler için etkin bir çatý kuruluþu ama ayný zamanda büyükelçilik olarak biz de tabii iþ insanlarýmýzýn ihtiyaç duymasý halinde her türlü desteði saðlýyoruz." ifadelerini kullandý.

- "KOSOVA, TOPLAM ÝTHALATININ YAKLAÞIK YÜZDE 25-26'SINI TÜRKÝYE'DEN YAPIYOR"

Angýlý, Kosova'da üretime dönük yatýrým yapmayý düþünen Türk firmalarý için öncelikli alanlar arasýnda mobilya, tarým, gýda ve hizmet sektörünün sayýlabileceðini söyledi.

"Onun dýþýnda Kosova'nýn genç ve eðitimli nüfusunu da göz önüne alýrsak iletiþim teknolojileri, yatýrým açýsýndan öne çýkýyor." diyen Angýlý, þunlarý dile getirdi:

"Bizim Kosova'daki Türk þirketlerinin yatýrýmý, Kosova'nýn gayrisafi yurt içi hasýlasýna oranlarsanýz belki Balkanlar'daki en yüksek oranlardan biri. Ayný zamanda Kosova, toplam ithalatýnýn yaklaþýk yüzde 25-26'sýný Türkiye'den yapýyor yani Türkiye, Almanya'nýn, Çin'in baþka büyük ekonomilerinin önünde bu sahada. Bu, Balkanlar'da da yanlýþ bilmiyorsam en üst oran. Dolayýsýyla aramýzdaki yoðun ekonomik iliþki, mutlaka iliþkilerimizin her alanýna olumlu yansýyor."

- "BÝZÝ ASLINDA BUGÜNE TAÞIYAN ORTAK TARÝHÝMÝZ"

Priþtine Büyükelçisi Sabri Tunç Angýlý, Kosova ile Türkiye arasýnda kökü yüzyýllara uzanan kardeþlik baðýnýn olduðunu vurguladý.

"Bu baðý bir köprü gibi düþünürseniz bunun bir ayaðý Türkiye'de yaþayan Kosova asýllý Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýmýz, ikinci ayaðý da Kosova'da yaþayan Kosovalý Türkler." diyen Angýlý, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Bu, bize her zaman ortak tarihimizin ve insandan insana güçlü baðlarýmýzýn olduðunu hatýrlatýr. Bu temel zemin üzerinde burada Yunus Emre Enstitümüz var. Prizren, Priþtine ve Ýpek þehirlerinde üç merkezi var. 600'ün üstünde Kosovalýya Türkçe eðitimi saðlýyor. Ayný zamanda hem baþkent Priþtine hem ikinci büyük þehir Prizren'de Türkiye Maarif Vakfýnýn iki okulu var. Yaklaþýk 600'e yakýn öðrencisi var."

Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðýnýn (TÝKA) da hemen hemen her alanda faaliyet gösterdiðine iþaret eden Angýlý, "Ortak kültürel mirasýmýza yönelik projeleri de destekliyor. Priþtine'de Osmanlý Dönemi'nden kalma üç cami var. Sultan Murat, Yaþar Paþa ve Fatih camileri. Bu üçü de TÝKA tarafýndan restore edilmiþ durumda. Ayný zamanda vakýflar, diyanet, hemen her kurumumuz, Türk Silahlý Kuvvetleri, burada çok etkin bir þekilde faaliyet gösteriyor ve bunlarýn görevleri arasýnda kültür ve eðitim alanýndaki iþbirliðini arttýrmak da mutlaka önemli bir rol oynuyor. Bizi aslýnda bugüne taþýyan ortak tarihimiz. Geleceðe de bugün birlikte yaptýklarýmýz taþýyacak." görüþünü paylaþtý.