Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile Suudi Arabistan Ticaret Bakaný Macid el-Kasabi'nin katýlýmýyla yarýn gerçekleþtirilmesi planlanan Türkiye-Suudi Arabistan Ýþ Forumu'nun iki ülke ticari iliþkilerine ivme kazandýrmasý, özellikle bu ülkenin Vizyon 2030 Projesi kapsamýnda Türk firmalarýn üstlenebileceði iþlerin masaya yatýrýlmasý öngörülüyor.
AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Suudi Arabistan Ticaret Bakaný el-Kasabi ve beraberindeki heyet, Ýstanbul'da baþlayan Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Komitesinin (ÝSEDAK) 40. Bakanlar Toplantýsý kapsamýnda resmi temaslarda bulunacak.
Bu doðrultuda Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) organizasyonunda, Suudi Arabistan Ticaret Odalarý Federasyonu (FSC) iþbirliðinde yarýn Ýstanbul'da Türkiye-Suudi Arabistan Ýþ Forumu'nun yapýlmasý planlanýyor.
Bakan Bolat ile Suudi Arabistanlý mevkidaþý el-Kasabi'nin bir araya geleceði forumun, iki ülke ticari iliþkilerine hýz kazandýrmasý öngörülüyor.
Enerjiden savunma sanayisine kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Türk ve Suudi Arabistanlý firmanýn katýlmasý planlanan forumda, bu ülkenin Vizyon 2030 Projesi kapsamýnda Türk firmalar için oluþabilecek fýrsat ve teþviklerin masaya yatýrýlmasý bekleniyor.
DEÝK Türkiye-Suudi Arabistan Ýþ Konseyi Baþkaný Haþim Süngü, AA muhabirine, iki ülke iliþkileri ve foruma iliþkin deðerlendirmede bulundu.
Foruma, inþaat, enerji, saðlýk, turizm, gýda, tarým, lojistik, teknoloji ve savunma sanayisi gibi stratejik sektörlerden firmalarýn katýlýmýný önemsediklerini belirten Süngü, hedeflerinin Türk firmalarýnýn uzun vadeli projelerle Suudi Arabistan'da güçlü þekilde yer almasý olduðunu söyledi.
Süngü, forumda iki ülke arasýndaki ticaret hacmini artýrmak amacýyla özellikle karþýlýklý yatýrýmlarýn kolaylaþtýrýlmasý, lojistik altyapýnýn güçlendirilmesi ve ticareti hýzlandýracak yeni iþbirliði modellerinin geliþtirilmesi konularýnýn üzerinde durmayý planladýklarýný bildirdi.
Suudi Arabistan'ýn Vizyon 2030 Projesi'ne dikkati çeken Süngü, projenin Türk firmalarý için birçok fýrsat barýndýrdýðýný dile getirdi.
Süngü, bu proje kapsamýnda özellikle turizm altyapýsýnýn geniþletilmesi, yeni sanayi bölgelerinin kurulmasý, akýllý þehirler gibi alanlarda Türk firmalarý için önemli fýrsatlar gördüklerine iþaret ederek, "Türk inþaat ve altyapý þirketleri, kalite ve rekabetçilik anlamýnda bölgede önemli bir üne sahip olduðundan mega projelerde aktif rol alabilir. Ayrýca, saðlýk ve dijital hizmetlerde de geniþ bir potansiyel mevcut." dedi.
Suudi Arabistan'ýn Vizyon 2030 Projesi doðrultusunda yerli ve yabancý firmalara yönelik çeþitli teþvikler sunduðunu vurgulayan Süngü, vergi kolaylýklarýnýn, yerli iþ gücüne yönelik desteklerin ve proje finansmanýnda saðlanan esnekliklerin, bu teþviklerden olduðunu anlattý.
Süngü, Türk firmalarýnýn da altyapý, yenilenebilir enerji ve saðlýk projelerinde özel destek gördüðünü ifade etti.
Vizyon 2030 Projesi kapsamýndaki mega projelerin özellikle deneyimli inþaat, mühendislik, enerji ve turizm sektörleri için büyük fýrsatlar sunduðunu belirten Süngü, þunlarý kaydetti:
"Türk firmalarýnýn deneyimi ve bölgeye yönelik projelerdeki baþarýlarý, bu projelere katýlýmda öne çýkmalarýný saðlýyor. Özellikle Suudi Arabistan'ýn mega þehir projeleri, akýllý ve sürdürülebilir altyapýlar, yüksek kaliteli saðlýk tesisleri ve turizm bölgeleri oluþturma çabalarý kapsamýnda Türk firmalarýnýn katkýlarý, iki ülke arasýndaki ticari baðlarý daha da güçlendirecek. Bizim de Ýþ Konseyi olarak öncelikli beklentimiz, iþbirliðimizi somut projelere dönüþtürmek ve ticaret hacmimizi artýrarak sürdürülebilir bir ortaklýk zemini hazýrlamak. Bu nedenle forum, iki ülke iþ dünyasý temsilcilerini buluþturmasý ve sektörel iþbirliði fýrsatlarýný keþfetme imkaný sunmasý açýsýndan büyük önem taþýyor."