Türkiye ile AB arasýnda yeni dönem! Ýlki Brüksel'de yapýlacak
ABONE OL

Türkiye ve Avrupa Birliði (AB) arasýndaki Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu'nun ilk toplantýsý, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile Avrupa Komisyonu Baþkan Yardýmcýsý Valdis Dombrovskis baþkanlýðýnda yarýn Brüksel'de yapýlacak.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Bolat ve Dombrovskis, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu kapsamýnda, öðleden önce AB ve Türkiye iþ dünyasý temsilcileri ile bir araya gelerek yuvarlak masa toplantýsýna katýlacak, öðleden sonra ise hükümetler arasý görüþmeler gerçekleþtirilecek.

Ticaret Bakaný Ömer Bolat

Toplantýda, Ekim 2023'te gerçekleþtirilen Ticaret Çalýþma Grubu toplantýsýnda belirlenen yol haritasý çerçevesinde ikili ticari sorunlar ile yeþil ve dijital gündem dahil iþbirliði alanlarýnda saðlanan ilerlemenin ele alýnmasý bekleniyor. Ayrýca Türkiye-AB ticari ve ekonomik iþbirliðinin derinleþtirilmesine yönelik görüþmelerin de yapýlmasý planlanýyor.

Türkiye ile AB arasýnda Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðunun kurulmasý Kasým 2023'te Türkiye-AB Siyasi, Ticari ve Ekonomik Ýliþkilerinin Mevcut Durumu Üzerine Ortak Bildiri'de tavsiyeler arasýnda yer almýþ, bu mekanizmanýn ilk toplantýsýnýn 8 Temmuz 2024'te yapýlmasý kararlaþtýrýlmýþtý.

Söz konusu diyalog, Türkiye-AB ticari ve ekonomik iliþkilerinin en üst düzeyde ele alýnmasý ve mütekabiliyet çerçevesinde geliþtirilmesi açýsýndan önemli bir zemin oluþturacak ve Gümrük Birliðinin güncellenmesi sürecine yönelik kritik adýmlarýn atýlmasýna iliþkin pozitif çalýþmalarýn da devamýný saðlayacak.