Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Türkiye ve Çin arasýndaki karþýlýklý yarara dayalý iþbirliðinin hýz kazanmasý ve derinleþmesinin; sadece iki ülkenin çýkarýna deðil, bölgesel ve küresel barýþ, refah ve istikrarýn saðlanmasýna da katký saðlayacaðýna inandýðýný söyledi.
Türkiye ile Çin arasýndaki en üst düzeyli istiþare mekanizmasý olan Türkiye-Çin Hükümetler Arasý Ýþbirliði Komitesi'nin (HÝK) ikinci toplantýsý, Çin'in baþkenti Pekin'de yapýldý. Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek ile Çin Baþbakan Yardýmcýsý Cang Guoçing'in eþ baþkanlýðýný yaptýðý komite toplantýsýna, iki ülkenin ilgili bakanlýklarýndan üst düzey temsilciler de katýldý.
Ýlki 4 Kasým 2016'da Ankara'da düzenlenen Türkiye-Çin Hükümetler Arasý Ýþbirliði Komitesi Toplantýsý, 8 yýlýn ardýndan tekrar gerçekleþtirildi. Türkiye-Çin ikili iliþkilerinin ele alýndýðý toplantýda taraflar, bölgesel ve uluslararasý konularda da görüþ alýþveriþinde bulundu.
Toplantý öncesi Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek ile Çin Baþbakan Yardýmcýsý Cang Guoçing bir araya geldi. Þimþek ve Cang'ýn görüþmesi yaklaþýk 45 dakika sürdü. Daha sonra heyetler arasý görüþmeye geçildi.
Mehmet Þimþek, toplantýnýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, Türkiye ve Çin'in, güçlü kültürel ve beþeri baðlarý, kadim medeniyet geçmiþleriyle tarihi Ýpek Yolu'nun batý ve doðu yakalarý olarak binlerce yýllýk etkileþime sahip olduðunu ve bu ortak geçmiþin, ülkeler arasýndaki iþbirliðinin saðlam temeller üzerine inþa edilmesine imkan saðladýðýný söyledi.
Çin'in, zor günlerinde Türkiye'nin yanýnda yer aldýðýný, Þubat 2023'teki büyük deprem felaketinde yardým elini uzatan ilk ülkelerden birinin Çin olduðunu belirten Þimþek, Çin'e, gösterdiði destek ve dayanýþma dolayýsýyla Türk halký adýna þükranlarýný sundu.
Çin'in Türkiye'nin Asya'da birinci, dünyada 3. büyük ticaret ortaðý olduðuna dikkati çeken Þimþek, "Çin'le ticaretimizi güçlendirirken, daha sürdürülebilir ve dengeli bir yapýya kavuþturmayý arzuluyoruz. Bunun, karþýlýklý yatýrýmlarýn artýrýlmasý, enerjide iþbirliði, altyapý yatýrýmlarýnýn finansmaný, turizm, sivil havacýlýk ve tarým gibi baþlýklar üzerinden yapýlabileceðini düþünüyoruz." dedi.
Çinli yatýrýmcýlarýn son dönemde Türkiye'ye artan ilgisini memnuniyetle karþýladýklarýný dile getiren Þimþek, Türkiye'nin Çin'in Kuþak ve Yol Giriþimi'ni desteklediðini belirterek, Türkiye'nin Orta Koridor Giriþimi ile Çin'in Kuþak ve Yol Giriþimi'nin uyumlaþtýrýlmasýna yönelik Ortak Çalýþma Grubu'nun ilk toplantýsýnýn dün Pekin'de yapýlmýþ olmasýný önemli bir geliþme olarak gördüklerini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, Çin ile önümüzdeki dönemde sanayide dönüþüm, yeþil dönüþüm, dijital dönüþüm, ulaþtýrma, finans, kültür ve saðlýk alanlarýnda da iþbirliðini güçlendirmeyi önemsediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin uluslararasý yatýrýmlar için doðal bir cazibe merkezi olduðunu düþünüyoruz." dedi.
Türkiye'nin cari dolar kuruyla dünyanýn 17., satýn alma gücü paritesiyle 11. büyük ekonomisi olduðuna, son 20 yýlda reel olarak ortalama yüzde 5,5 büyüdüðüne dikkati çeken Þimþek, þunlarý kaydetti:
"Avrupa Birliði (AB) dahil 54 ülkeyle Gümrük Birliði veya kapsamlý serbest ticaret anlaþmalarýmýz var. Toplam ihracatýmýzýn yüzde 60'ý korumacýlýktan etkilenmiyor. 30 trilyon dolarlýk geniþ bir coðrafyayla entegreyiz. Balkanlar, Orta Doðu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkeleriyle hem yakýnýz hem de dostuz. Güçlü altyapýmýz, nitelikli insan kaynaðýmýz, yerli veya yabancý ayrýmý yapmaksýzýn sunduðumuz teþviklerle bize benzer ülkelerden pozitif ayrýþýyoruz."
Terörle mücadele ve güvenlik alanýndaki iþbirliðinin Türkiye ile Çin'in ortak gündem maddelerinden biri olduðunu vurgulayan Þimþek, "Teröre bedel ödeyen bir ülke olarak Türkiye, terörün her türlüsü ile mücadele etmekte kararlýdýr. Çin'in toprak bütünlüðünü ve egemenliðini hedef alan terör faaliyetlerine karþý olduðumuzu belirtmek isterim." diye konuþtu.
Þimþek, Türkiye'nin "Tek Çin" ilkesine de baðlý olduðunu, Türkiye ve Çin arasýndaki karþýlýklý yarara dayalý iþbirliðinin hýz kazanmasý ve derinleþmesinin; sadece iki ülkenin çýkarýna deðil, bölgesel ve küresel barýþ, refah ile istikrarýn saðlanmasýna da katký saðlayacaðýna inandýðýný söyledi.
Çin Baþbakan Yardýmcýsý Cang Guoçing de Çin ve Türkiye'nin, yükselen piyasalar ve "Küresel Güney"in üyeleri olarak geniþ ortak çýkarlara ve büyük iþbirliði potansiyeline sahip olduðunu belirtti.
Cang, son yýllarda Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping ve Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn stratejik rehberliðinde Çin-Türkiye iliþkilerinin istikrarlý þekilde geliþtiðini, her alandaki iþbirliklerinin geniþ bir esneklik ve potansiyel sergilediðini söyledi.
Türkiye ile Çin arasýnda karþýlýklý siyasi güvenin arttýðýný, HÝK mekanizmasýnýn 2015 yýlýnda kurulmasýndan bu yana iki ülke liderlerinin 10 defa görüþtüðünü anlatan Cang, bu güvenin hükümetler düzeyinde her kademede ikili iliþkilere rehberlik ettiðini kaydetti.
Ýki ülkenin uluslararasý alanda Ýsrail-Filistin çatýþmasý ve Ukrayna krizi dahil birçok konuda ayný görüþleri paylaþtýðýný ifade eden Cang, "Türkiye ve Çin, uluslararasý çok taraflý platformlarda yakýn eþ güdüm saðlýyor, küresel eþitliði ve adaleti birlikte savunuyor." dedi.
Çin ile Türkiye arasýndaki ticari iþbirliðinin hýzla geliþtiðini, ticaret hacminin 2023'te 44 milyar dolarý aþarak 2015 rakamýnýn iki katýna çýktýðýný bildiren Cang, "Tabii kaynaklar, geleneksel enerji ve altyapý gibi alanlarda iþbirliðimiz istikrarlý þekilde geliþiyor. 5G aðý, biyoloji, týp, ilaçlar, insansýz tren vagonlarý, yeni enerji gibi alanlarda da iþ birliðimiz artýyor." diye konuþtu.
Çin ile Türkiye arasýnda kültürel ve beþeri iþbirliði, eðitim, sanat ve kültür alanýndaki etkileþimin arttýðýný, turizmin geliþtiðini ifade eden Cang, "Romantik Türkiye, Çinli turistlerin ilgisini çekiyor." ifadesini kullandý.
Ýki ülke liderinin temmuz ayýnda Þanghay Ýþbirliði Örgütü'nün (ÞÝÖ) Astana Zirvesi'nde yaptýðý görüþmede, iþbirliðinin geliþtirilmesi için HÝK mekanizmasýndan etkin þekilde yararlanýlmasý konusunda mutabakata vardýðýný hatýrlatan Cang, Çin tarafý olarak, ikili iliþkileri etraflý þekilde ele alarak gelecek yýllardaki odaklarýný belirlemeye ve Çin-Türkiye stratejik iþbirliði iliþkisini yeni bir seviyeye taþýmaya hazýr olduklarýný vurguladý.
Bu arada, iki ülke heyeti, temaslar kapsamýnda, dün Orta Koridor Giriþimi ile Kuþak ve Yol Giriþimi'nin uyumlaþtýrýlmasý konularýný istiþare etmek üzere Ulaþtýrma Bakanlýðý'nýn koordinasyonunda, farklý bakanlýk ve kurumlardan temsilcilerin katýlýmýyla Ortak Çalýþma Grubu toplantýsýný da gerçekleþtirdi.
"Ýpek Yolu Ekonomik Kuþaðý ve 21. Yüzyýl Deniz Ýpek Yolu ile Orta Koridor Giriþimi'nin Uyumlaþtýrýlmasýna Ýliþkin Mutabakat Muhtýrasý", 2015 yýlýnda Antalya'da imzalanmýþtý. Böylece mutabakat zaptý çerçevesinde öngörülen Ortak Çalýþma Grubu'nun ilk toplantýsý da yapýlmýþ oldu.
Toplantýda, iki giriþimin uyumlaþtýrýlmasý, güzergahlar üzerindeki altyapý yatýrýmlarýnýn yaný sýra hava ve kara yolu baðlantýlarý, yeþil dönüþüm, enerji ve sanayi alanlarýnda iþbirliðiyle ticari ve ekonomik konular da ele alýndý.
Pekin'de 2015'te imzalanan mutabakat zaptýyla kurulan HÝK, taraflarýn iþbirliðinde öncelikli alanlarý belirlemek, iki ülkenin siyaset, ekonomi, ticaret, enerji, ulaþtýrma, güvenlik, kültür, turizm ve diðer alanlardaki iþbirliðini kapsamlý þekilde deðerlendirmek ve iki ülke arasýndaki iletiþimi geliþtirmek gibi görevleri yerine getiriyor.