Türkiye ile dünya petrol devi arasýnda imzalar atýldý! 16 milyar metreküplük anlaþma
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Boru Hatlarý ile Petrol Taþýma AÞ (BOTAÞ) ve TotalEnergies arasýndaki uzun vadeli sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (LNG) anlaþmasý kapsamýnda 10 yýlda toplam 16 milyar metreküp LNG tedarik edileceðini bildirdi.

BOTAÞ ve TotalEnergies arasýndaki LNG anlaþmasýnýn imza töreni, ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumunda gerçekleþtirildi.

Bayraktar, AA muhabirine konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, enerjide ithalata baðýmlý bir ülke olarak piyasadaki anlýk geliþmelerden Türkiye'yi ve vatandaþlarý korumak üzere enerji kaynaklarýný çeþitlendirmenin önemli stratejilerden biri olduðunu söyledi.

Doðal gaz ve diðer enerji kaynaklarýný farklý kaynaklardan tedarik edebilmenin ana hedeflerinden olduðunu belirten Bayraktar, bu hedef doðrultusunda da çok uzun yýllardýr ortaya konulan bir altyapý yatýrým süreci olduðuna dikkati çekti.

Bayraktar, gazý sadece boru hatlarýyla deðil, ayný zamanda gemilerle LNG olarak tedarik etme hedefiyle yola çýktýklarýna deðinerek, "Bu anlamda yaptýðýmýz yatýrýmlarla bugün Türkiye'deki yýllýk olarak kullandýðýmýz gaz ihtiyacýnýn rahatlýkla yarýsýný sývýlaþtýrýlmýþ þekilde alabilecek hale geldik." diye konuþtu.

Daha önce spot olarak yapýlan LNG alýmlarýnýn anlaþmalarla uzun döneme yayýldýðýna iþaret eden Bayraktar, "TotalEnergies ile yaptýðýmýz anlaþma 10 yýlý kapsýyor. 2027 yýlýndan baþlamak suretiyle 10 yýl boyunca her yýl yaklaþýk 1,6 milyar metreküp 16 kargoluk LNG'nin Türkiye'ye teslimini içeriyor. Dolayýsýyla aslýnda 16 milyar metreküplük bir anlaþma." bilgilerini paylaþtý.

Bayraktar, anlaþmanýn son derece esnek þartlara, rekabetçi koþullara sahip olduðunu vurgulayarak, uzun vadede Türkiye'de gazý ucuzlatma hedefi doðrultusunda önemli katký sunacaðýný kaydetti.

- "REKABETÇÝ ÞARTLARDA GAZ TEDARÝK ETMEK ÝÇÝN ÇALIÞMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Yapýlan altyapý yatýrýmlarýyla Türkiye'nin, ihtiyacý olan 50 milyar metreküpün üzerinde gaz alabilecek konuma geldiðini ifade eden Bayraktar, ülkenin kendi üretimi, mevcut boru hatlarý ve tedarik anlaþmalarý kapsamýnda yaklaþýk giriþ kapasitesinin 80 milyar metreküpü rahatlýkla karþýlayabilecek durumda olduðunu anlattý.

Bakan Bayraktar, 50-55 milyar metreküplük tüketimi ile Türkiye'nin Avrupa'nýn dördüncü büyük doðal gaz piyasasý olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Geri kalan miktarý Avrupa'daki müþterilere ihraç edebilecek noktadayýz. Türkiye'de farklý kaynaklardan gelen gazlarý karýþtýrmak suretiyle bir 'Türk harmaný' oluþturuyoruz. Bu karýþýmý da Avrupa'daki müþterilere, özellikle Güneydoðu Avrupa'daki gaz ihtiyacý olan ülkelere sunabilecek hale gelmiþ durumdayýz. Þu anda küçük miktarlarda Bulgaristan'a, Romanya'ya, Macaristan'a bu gazý ihraç ediyoruz. Bunu inþallah Türkiye ve BOTAÞ olarak daha büyük miktarlarda da yapacak hale geleceðiz."

Mevcut boru hatlarýyla ilgili kontratlarýn yenilenmesi sürecini de yürüttüklerini anlatan Bayraktar, "En ucuz kaynaktan en rekabetçi þartlarda gaz tedarik etmek için bundan sonra da çalýþmaya devam edeceðiz." dedi.

BOTAÞ, mayýsta ABD'li ExxonMobil firmasýyla yýllýk 2,5 milyon ton (yaklaþýk 3,2 milyar metreküp) kapasiteli 10 yýllýk anlaþma imzalamýþtý. Bu ayýn baþýnda da Shell ile 2027'den itibaren 10 yýl boyunca yýllýk 4 milyar metreküplük LNG tedariki için anlaþmaya varýlmýþtý.

Dünya deviyle imzalar atýldý! Yýllýk 4 milyar metreküp Türkiye'ye gönderilecek

Dünya deviyle doðal gaz anlaþmasý sonrasý pazarlýk gücü Türkiye'ye geçti

"Petrol emareleri görüyoruz"

  • Alparslan Bayraktar
  • BOTAÞ
  • sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz