Türkiye ile Irak arasýndaki sýcak iliþkiler birbiri ardýna ziyaretlerle pekiþecek
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Türkiye ile Irak arasýndaki siyasi ve diplomatik iliþkilerde yaþanan geliþmeler, ekonomik ve ticari hayatta da etkisini hissettiriyor. Özellikle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 12 yýl aradan sonra nisan ayýnda bu ülkeye gerçekleþtirdiði ziyarette verilen mesajlarla enerjiden tarýma, güvenlikten ulaþtýrmaya kadar çeþitli sektörlere yönelik imzalanan 26 anlaþma iliþkileri farklý bir boyuta taþýdý.

Ýliþkilerin geliþmesi ticaret rakamlarýna da yansýdý.

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre, bu yýlýn 8 aylýk döneminde Türkiye'den Irak'a 8,4 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirildi. Türkiye'nin komþusundan ithalatý ise 1,1 milyar dolar oldu. Geçen yýlýn ayný döneminde söz konusu ülkeyle 7,7 milyar dolarlýk ihracat ve 876 milyon dolarlýk ithalat kayýtlara geçmiþti. 2023 yýlýnýn tamamýnda ise 14,3 milyar dolarlýk ticaret hacmi oluþurken bunun 12,8 milyar dolarlýk kýsmý ihracat olarak açýklanmýþtý.

Irak, Türkiye'nin en fazla ticaret yaptýðý ülkeler arasýnda yer alýyor.

- KALKINMA YOLU BAÐLARI KUVVETLENDÝRECEK

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ardýndan Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu da temmuz sonunda Irak'a ziyaret gerçekleþtirmiþti. Bu ziyarette Irak Ulaþtýrma Bakaný Rezzak Muheybes es-Sadavi ile görüþen Uraloðlu, iki ülke arasýndaki Kalkýnma Yolu Projesi'ni masaya yatýrmýþtý. Ziyarette, ikili iliþkilerin artýrýlmasý, yeni geliþmelerin takip edilmesi ve ulaþtýrma projelerinde iþbirliði deðerlendirilmiþti.

Irak'ta Kalkýnma Yolu baþta olmak üzere çeþitli projelere odaklanan Türk müteahhitlerin çalýþmalarý baðlarý daha da kuvvetlendirecek.

- ÖNCE MÜTEAHHÝTLER, ARDINDAN BAKAN BOLAT IRAK'A GÝDECEK

Karþýlýklý temaslar bu ay ve kasýmda birbiri ardýna yapýlacak ziyaretlerle pekiþecek. Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) öncülüðünde sektör temsilcilerinden oluþan bir heyetin gelecek hafta Irak'a ziyaret gerçekleþtirmesi planlanýyor. Ziyaretin 15-17 Ekim'de yapýlmasý öngörülüyor.

Ticaret Bakaný Ömer Bolat'ýn da kasýmda "Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti" ile Baðdat ve Basra'ya ziyarette bulunmasý için hazýrlýk yapýlýyor. 18-19 Kasým için planlanan ziyaret kapsamýnda müteahhitlik ve ticaret iþ insanlarýnýn Irak'ta çeþitli iþ görüþmeler gerçekleþtirmesi öngörülüyor.

- TÜRK MÜTEAHHÝTLERDEN IRAK'TA BU YIL 624 MÝLYON DOLARLIK PROJE

TMB Baþkaný Erdal Eren, AA muhabirine, iki ülke arasýndaki iliþkiler ve müteahhitlik heyetinin ziyaretine iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Eren, Türk müteahhitlerinin 1972'den Eylül 2024 sonuna kadar 137 ülkede 515,8 milyar dolarlýk 12 bin 297 proje üstlendiðini söyledi.

Irak'ta üstlenilen projelerin, toplam bedelin yüzde 6,8'ine karþýlýk geldiðini ve yaklaþýk 35 milyar dolarý bulduðunu belirten Eren, "Irak, Türk müteahhitleri için en fazla iþ üstlenilen üçüncü pazar konumunda. Sadece bu yýl müteahhitlerimiz söz konusu pazarda toplam 624 milyon dolarlýk 13 proje üstlendi." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu yýl nisanda Irak'a gerçekleþtirdiði ziyaret kapsamýnda çeþitli toplantýlar ve anlaþmalar yapýldýðýný anýmsatan Eren, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakaný Etir Davud Selman Al-Greyri'nin eþ baþkanlýklarýnda bir yuvarlak masa toplantýsý düzenlendiðini dile getirdi.

Söz konusu toplantýda iki ülke arasýndaki mevcut ticari ve ekonomik iliþkilerin deðerlendiðine iþaret eden Eren, burada gelecek döneme iliþkin yol haritasýnýn ele alýndýðýný bildirdi.

Eren, ziyarette Kalkýnma Yolu kapsamýnda çeþitli anlaþmalarýn yapýldýðý bilgisini vererek, "Türk firmalarý tarafýndan yakýndan takip edilen, Basra'daki Fav Limaný'ndan Türkiye sýnýrýna kadar uzanacak 1200 kilometrelik demir yolu ile ona paralel otoyolunu içeren Kalkýnma Yolu Projesi'nin en az 17 milyar dolar tutarýnda olacaðý tahmin edilmektedir." diye konuþtu.

Irak'ta planlanan diðer projelere de deðinen Eren, þunlarý kaydetti:

"Kalkýnma Yolu Projesi'ne ek olarak 17,5 milyar dolarlýk Baðdat Metro Projesi, 2 milyar dolarlýk Baðdat Çevre Yolu gibi altyapý projeleri bulunmaktadýr. Ayrýca, ülkede gerçekleþtirilmesi planlanan 100'e yakýn hastane, 3 binden fazla okul ve yaklaþýk 4 milyona yakýn yeni konut ve birçok sulama projesi bulunduðu da bilinmektedir. Irak, yýlda en az 5 milyar dolar tutarýnda proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çýkmaktadýr. Irak'a ekimde yapacaðýmýz TMB Yönetim Kurulu Temsil Heyeti ziyareti ile kasýmda Ticaret Bakanýmýz Ömer Bolat liderliðinde gerçekleþtirilecek ziyaretlerin, ülkede hayata geçirilmesi planlanan projeler için somut adýmlarýn atýlacaðý iþ birliklerine dönmesini arzu etmekteyiz."