Türkiye ile komþu 'eylem planý' için anlaþtý: Ýki ülkeye de ciddi katkýlarý olacak
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Türkiye ile Irak arasýnda hayvancýlýk, sulama konularýnda tecrübe paylaþýmý ve iþbirliði yapýlacaðýný belirtti.

Yumaklý, AA muhabirine, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Irak ziyareti kapsamýnda iki ülke arasýnda tarýmsal iþbirliðine yönelik görüþmeler yaptýklarýný söyledi.

"Türkiye-Irak Tarým Çalýþma Grubu 2024-2025 Dönemi Eylem Planý"na Irak Tarým Bakaný Abbas Jabr Al-Ali Al-Maliki ile imza attýklarýný anýmsatan Yumaklý, "Ýki ülke arasýnda tarým ve ormancýlýk alanýnda oluþturulan eylem planý kapsamýnda birçok konuda tecrübe paylaþýmý ve iþbirliði yapýlacak. Bu paylaþýmlarýn iki ülkeye de ciddi katkýlarý olacaktýr. Eylem planý kapsamlý bir çalýþma sonucunda oluþturuldu." diye konuþtu.

Yumaklý, özellikle Türkiye'den Irak'a bir süredir yapýlamayan yumurta satýþýnýn baþlamasý yönünde çalýþmalarýn hýz kazanacaðýna dikkati çekerek, bu sektörde pazar kapasitesinin etkin kullanýlmasýnýn saðlanacaðýný dile getirdi.

- KANATLI ETÝ, ARICILIK VE TOHUM TÝCARETÝNDE ADIMLAR ATILACAK

Eylem planý kapsamýnda tavuk eti ihracatýnýn çeþitlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütüleceðini aktaran Yumaklý, þu deðerlendirmede bulundu:

"Kanatlý eti ve arýcýlýk ürünlerinde pazar kapasitesinin etkin kullanýmý saðlanacak. Ayrýca tohum ticaretinin artýrýlmasý ve önündeki prosedürün azaltýlmasý hedefleniyor. Tohumculuk alanýnda teknik bilgi ve tecrübe paylaþýmý ile saha ziyaretleri yapýlacak. Tohum ticaretinin geliþtirilmesi için iþbirliðine gidilecek.

Türkiye'den Irak'a damýzlýk sýðýr spermasý, aþý ve veteriner ilacý ihracatý yapýlmasý, bu ülkedeki hayvancýlýðýn geliþtirilmesi gibi hususlarýn planda yer aldýðýný belirten Yumaklý, hayvan hastalýklarýyla mücadele ve aþýlama yöntemleri, aþý üretim tesisi iþletimi konusunda bilgi paylaþýmý yapýlacaðýný anlattý. Yumaklý, damýzlýk sýðýr spermasý ticareti ve suni tohumlama konusunda eðitim verileceðini de ifade etti.

- SULAMA SÝSTEMLERÝ ALANINDA ÇALIÞMALAR YAPILACAK

Kuraklýða dayanýklý bitki tür ve çeþitlerinin geliþtirilmesi konusunda iþbirliði ve tecrübe paylaþýmý yapýlacaðýný vurgulayan Yumaklý, þunlarý kaydetti:

"Ýki ülke arasýnda kapalý devre sulama sistemleri alanýnda çalýþmalar yapýlacak. Ormancýlýk ve çölleþmeyle mücadele amaçlý orman bitkisi fidan yetiþtiriciliði konusunda eðitim düzenlenecek. Bahçe bitkileri çalýþma konularý arasýnda yer alan sebzecilik ve süs bitkileri, doku kültürü, sebze tohumculuðu, meyvecilik, baðcýlýk konularýnda yürütülecek araþtýrma faaliyetlerinde iþbirliði yapýlacak. Hayvancýlýk ve su ürünleri alanýnda teknik iþbirliði, hayvancýlýk iþletmelerinin altyapý ve makine ekipman kapasitesinin geliþtirilmesi çalýþmalarý da yürütülecek."

  • Türkiye-Irak Ýþbirliði
  • Tarým Çalýþma Grubu
  • Tecrübe Paylaþýmý