Türkiye ile Rusya arasýnda 1988 yýllýnda Sovyetler Birliði döneminde imzalanan kara taþýmacýlýðý anlaþmasý yenileniyor. Anlaþmayla Gürcistan hattý önem kazanacakken iki ülke arasýnda kotasýz ve elektronik geçiþler de saðlanacaðý için kara yolu üzerinden yürütülen ticaret hacmi artacak. TBMM Dýþiþleri Komisyonu'nda anlaþmayla ilgili milletvekillerini bilgilendiren Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Faruk Kaymakcý, Rusya-Ukrayna savaþýyla birlikte özellikle Ukrayna üzerinden Rusya'ya kara yolu geçiþlerinde ciddi sorunlar yaþandýðýna dikkat çekti. Rusya tarafýnýn anlaþmayý onayladýðýný hatýrlatan Kaymakcý, anlaþmayla kara yolu taþýmacýlýðýna yaþanan sorunlarýn aþýlacaðýný ifade etti.
Yeni Þafak'ýn haberine göre, Kaymakcý, þu ifadeleri kullandý: "Toplam yüklü aðýrlýðý 6 tonun altýnda kalan taþýtlarla yapýlan ikili ve transit taþýmalarda geçiþ belgesi aranmayacak. Her yýlýn sonunda artan geçiþ belgelerinin müteakip yýlýn 31 Ocak tarihine kadar geçerli olacaðý hükme baðlanýyor. Bunun için her yýl ayrý bir protokol yapýlma zorunluluðu bu anlaþmayla ortadan kalkacak. Elektronik geçiþ belgelerinin kullanýmýnýn önü açýlýyor. Yine, Türkiye'de giriþte uygulanan 550 litre akaryakýt kýsýtlamasý yasal bir zemine oturtuluyor."
Türkiye, ocak kasým döneminde Rusya'ya 6,6 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi. Rusya, tüm dünyadan elektrikli aletler, dayanýklý ev aletleri, mobilya, dondurucular, elektrik transformatörleri, inþaat malzemeleri, iþlenmiþ tarým ürünleri, hazýr giyim, ilaç ve kozmetik ürünleri ithal ediyor. Türkiye de tam da bu ürünleri tüm dünyaya, en kaliteli ve en rekabetçi fiyatlarla ihracat ediyor. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatýnda en fazla dýþ satýmý kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yaparken ikinci sýrada yaþ sebze ve meyve ürünleri üçüncü sýrada ise otomotiv geliyor. Enerjide dýþa baðýmlý Türkiye, ocak aðustos döneminde Rusya'dan 38 milyar dolarlýk ithalat yaptý.