Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladýðý ''Kalkýnma Yolu''na iliþkin ABD'den ilk açýklama
ABONE OL

ABD Dýþiþleri Bakanlýðýndan sözcü, Kalkýnma Yolu Projesi kapsamýnda Türkiye, Irak, Katar ve Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) arasýnda imzalanan mutabakat zaptý hakkýnda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Irak'ýn Kalkýnma Yolu Projesi'ne yönelik planlarýný, ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi toplantýsýnda, ABD ile paylaþtýðýný aktaran sözcü, "Irak ekonomisini çeþitlendiren ve bölgesel entegrasyonu teþvik eden her türlü çabayý destekliyoruz." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 22 Nisan'da Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani ile Baðdat'taki Hükümet Sarayýnda görüþmüþ, taraflar, 26 iþbirliði anlaþmasýna imza atmýþtý.

Görüþmede, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasýnda Kalkýnma Yolu Projesi'nde iþbirliðine iliþkin 4'lü mutabakat zaptý kabul edilmiþti.

- KALKINMA YOLU PROJESÝ

Proje, Irak'ýn güneyindeki Basra kentinde yer alan Büyük Fav Limaný'ndan baþlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Baðdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sýnýrýna uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarýný ihtiva ediyor.

Kalkýnma Yolu Projesi'yle Türkiye sýnýrýndan Mersin Limaný'na eriþim saðlamasý ve kara yoluyla Ýstanbul üzerinden Avrupa'ya ulaþmasý öngörülüyor.

Limandan, Türkiye sýnýrýna ulaþacak Kalkýnma Yolu Projesi, Çin'in Ýpek Yolu doðrudan Irak'tan geçmediði için muhtemel bölgesel çatýþma ve savaþ durumlarýnda alternatif seçeneklerden biri.

Projenin, Çin ile Avrupa arasýndaki mesafeyi, Süveyþ Kanalý'ndan geçen deniz yoluna nazaran kýsaltarak zaman ve maliyetten tasarruf saðlamasý bekleniyor.