Türkiye kendi üretecek! Kritik üründe dýþa baðýmlýlýk sona eriyor
ABONE OL

Yerli ve milli teknoloji hamleleriyle dünyaya damgasýný vuran Türkiye, çip üretimi konusunda da harekete geçiyor.

Özellikle koronavirüs döneminde yaþanan küresel kriz nedeniyle önem kazanan çip üretimi konusunda Türkiye bir üst lige çýkmaya hazýrlanýyor. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Türkiye'de çip üretimi tesisi kurulacaðýný açýkladý.

Bakan Varank, tvnet ekranlarýnda açýklamalarda bulundu. Çip üretimi ve tasarýmý ile ilgili kendi baðýmsýzlýðýný tesis ettiðini belirten Bakan Varank, Türkiye'nin de bu ülkelerden bir tanesi olduðunu söyledi.

Bakan Varank, Türkiye'de çip üretim tesisi kurulacaðýný ifade etti. Türkiye'nin TÜBÝTAK Bilgem ile hali hazýrda çip üretebildiðini ancak bunun eski teknoloji olduðunu belirten Varank, söz konusu tesis ile Türkiye'nin 65 nanometrede kendi çipini üreteceðini söyledi.

Söz konusu tesisin Katar iþ birliðiyle kurulacaðýný söyleyen Varank, Türkiye'nin, Katar'ýn tedarik edeceði ekipmanlar ve TÜBÝTAK Bilgem personelinin de tecrübesiyle 65 nanometre çip üretecek bir ülke hale geleceðini söyledi.

ÇÝP TASARIMI YAPACAK FÝRMALARA DESTEK VERÝLECEK

Baþta savunma sanayii olmak üzere Türkiye'nin ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek hale geleceðini söyleyen Bakan Varank, çipin üretimi kadar tasarýmýnýn da önemli olduðunu belirtti.

Bu konuda Milli iþlemci Çakýl'ý örnek gösteren Varank, Çakýl'ýn TÜBÝTAK'taki tasarýmcý mühendisler tarafýndan geliþtirildiðini ancak Malezya'da üretildiðini açýkladý.

Bakan Varank, kurulacak tesisle Çakýl gibi 65 nanometre çiplerin Türkiye'de üretileceðini ifade ederek çip tasarýmý yapacak firmalara da ciddi destek verileceðini söyledi.