Bolat, DEÝK Genel Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Kosova Ýþ Forumu'ndaki konuþmasýnda, Türkiye ve Kosova arasýnda bugüne kadarki ilk ekonomi forumunun düzenlendiðine iþaret etti.
Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüðünü, ihracatýn bu büyümenin ana motoru olmaya devam ettiðini belirten Bolat, son 20 yýlda, mal ihracatýnýn 7 kat artarak, 2023'te 255,4 milyar dolara ulaþtýðýný anýmsattý.
Bolat, mal ihracatýný 2024'te 260 milyar dolarýn üzerine, 2026'da ise 300 milyar dolara çýkarmayý hedeflediklerini belirterek, þunlarý kaydetti:
"Hizmetler ihracatý açýsýndan, 2023'te 100 milyar dolar seviyesini aþtýk. Hizmetler ihracatýmýzý 2024 yýlýnda 110 milyar dolara çýkarmak için çabalarýmýzý sürdürüyoruz. Ýhracatýmýz ve yatýrýmlarýmýz açýsýndan, Avrupa ve Balkanlar bölgesi özel bir yere sahiptir. Kosova, bu anlamda, baðýmsýzlýðýný ilan ettiði günden bu yana elde ettiði ekonomik geliþme ile Balkanlar bölgesinde önemli bir rol oynamýþtýr. Kosova'nýn son 15 yýlda büyük ekonomik atýlým içerisinde olmasý bizleri sevindirmektedir. Baðýmsýzlýðýný ilan ettiði 2008 yýlýnda Gayri Safi Yurt içi Hasýlasý (GSYH) 5 milyar dolar iken, 2023'te bu rakamý iki katýna çýkararak 10 milyar dolara ulaþmýþtýr. Benzer þekilde, kiþi baþýna düþen gelir seviyesi 2023 yýlýnda 6 bin dolara çýkarak iki katýna ulaþmýþtýr."
Ayrýca Kosova'nýn, 2008'den bu yana pozitif büyüme kaydettiðine iþaret eden Bolat, "Bu büyümenin temel nedeninin, Kosova'nýn bölgesel iþbirliði ve çeþitli uluslararasý kuruluþlara üyelikleri sonucu ticaret aðýnýn geniþlemesi ve yatýrýmlarýn artmasý olduðunu görüyoruz. Bu baðlamda, Kosova 2007'de Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaþmasý'na (CEFTA), 2009'da Dünya Bankasý ve Uluslararasý Para Fonu'na, 2012'de Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý'na ve 2013'te Avrupa Konseyi Kalkýnma Bankasý'na üye olmuþtur. Diðer taraftan AB ve Türkiye baþta olmak üzere serbest ticaret anlaþmalarý da bu geliþmelere pozitif katký saðlamýþtýr." diye konuþtu.
- "YÜZYILLARA DAYANAN TARÝHÝ, SÝYASÝ VE EKONOMÝK BAÐLARIMIZ BULUNMAKTA"
Bakan Bolat, Türkiye ile Kosova'nýn yüzyýllara dayanan tarihi, siyasi ve ekonomik baðlarý bulunduðunu, ortak kültür ve derin köklü iliþkilerin, ülkeler arasýndaki kardeþlik temellerini oluþturduðunu dile getirdi.
"Türkiye, Kosova'nýn baðýmsýzlýðýný tanýyan ilk ülkelerden biridir." diyen Bolat, þöyle devam etti:
"Kosova'nýn istikrarýný, egemenliðini ve toprak bütünlüðünü tam olarak destekliyoruz. Kosova'nýn istikrarý, Balkanlar'ýn istikrarý demektir. Türkiye ve Kosova arasýndaki geliþen ticaret iliþkileri de kazan-kazan prensibine uygun olarak her iki ülkeye de katký saðlamaya devam etmektedir. 2023'te Kosova ile ticaret hacmimiz 785 milyon dolara ulaþmýþtýr. Yýllar içinde ticaret hacmimizde kazandýðýmýz olumlu ivmenin devam edeceðine, 2024 yýlýnýn sonuna kadar 1 milyar dolar seviyesine ulaþacaðýmýza inanýyorum. Serbest Ticaret Anlaþmamýz, bu rakamlarýn artmasýnda önemli bir etkiye sahiptir. Ticari iliþkilerimizi çeþitlendirir ve bölgesel fýrsatlardan faydalanýrsak, önümüzdeki yýllarda ticaret rakamlarýmýzda yeni rekorlara ulaþabiliriz."
Bakan Bolat, Türk þirketlerinin 2023 itibarýyla Kosova'da 429 milyon avro deðerinde önemli yatýrýmcýlar olduðunu, þu anda Kosova Merkez Bankasý istatistiklerine göre, Türkiye'nin Kosova'da en çok yatýrým yapan 6. ülke konumunda olduðunu söyledi.
Diðer taraftan, Kosova'da önemli Türk þirketlerinin havaalaný iþletimi ve elektrik daðýtýmý alanlarýnda yatýrýmlarýnýn olduðunu görmekten memnuniyet duyduklarýný vurgulayan Bolat, "Önde gelen Türk finans þirketleri ve bankalarý ile saðlýk sektöründeki öncü kuruluþlarýmýz da Kosova'da faaliyet göstermektedir. Amacýmýz, mevcut yatýrýmlarý önümüzdeki dönemde de artýrmaktýr." ifadelerini kullandý.
- "TÜRK ÝNÞAAT ÞÝRKETLERÝ, KOSOVA'DA BUGÜNE KADAR 1,5 MÝLYAR DOLAR DEÐERÝNDE 30 PROJEYÝ BAÞARIYLA SONUÇLANDIRMIÞTIR"
Bakan Bolat, konuþmasýnda Türk müteahhitlerinin havaalanlarý, endüstri tesisleri, otoyollar ve enerji santralleri gibi büyük ölçekli ve yüksek katma deðerli projelerde dünya çapýnda ve haklý bir ün kazandýðýný anlattý.
Türk inþaat þirketlerinin, Kosova'nýn ekonomik büyümesine uzun zamandýr katkýda bulunduðunu bildiren Bolat, "Türk inþaat þirketleri, Kosova'da bugüne kadar 1,5 milyar dolar deðerinde 30 projeyi baþarýyla sonuçlandýrmýþtýr. Teknik müþavirlik konusunda, firmalarýmýz Kosova'da 9,3 milyon dolar deðerinde 19 projeyi tamamlamýþtýr. 2030 Akdeniz Oyunlarý'nýn resmi olarak Priþtine'de düzenleneceðini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu büyük organizasyonda Kosovalý dostlarýmýzla her zaman iþbirliðine hazýrýz." þeklinde konuþtu.
Ýþbirliði potansiyeli bulunan alanlar hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan Bolat, bu baðlamda, enerjinin de bu alanlardan birisi olduðuna dikkati çekti.
Bolat, küresel enerji krizini aþmak ve dünyayý temiz enerjiyle buluþturmak için yeþil enerjiye geçiþin herkes için hayati öneme sahip olduðunu aktararak, "Bu amaçla, Avrupa Yatýrým Bankasýnýn Kosova'ya 33 milyon avro yatýrýmla yenilenebilir enerji alanýnda destek saðlamasý önemlidir. Yine Kosova'nýn, 2022-2031 Enerji Stratejisi'ni yenilenebilir enerji kaynaklarýný geliþtirmek ve özel sektör yatýrýmlarýný teþvik etmek amacýyla hazýrlamýþ olmasý bizi sevindirmektedir. Þirketlerimizin bu strateji çerçevesindeki yenilenebilir enerji ihalelerine ilgi gösterdiðini ve bu alanda Kosovalý dostlarýmýza destek vermeye hazýr olduklarýný vurgulamak isterim." deðerlendirmesinde bulundu.
- TÜRKÝYE-KOSOVA JETCO'NUN KURULMASINA ÝLÝÞKÝN PROTOKOL ÝMZALANACAK
Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Kosova ile ticaret ve ekonomik iliþkileri daha yüksek seviyelere çýkarmak, yatýrýmlarý artýrmak, enerji ve inþaat olmak üzere tüm bu alanlarda ortaklýðý geliþtirmek konularýnýn Türkiye için öncelik olduðunu dile getirdi.
Ülkeler arasýndaki ekonomik iþbirliðinin geliþtirilmesinin, iki tarafýn ekonomilerine büyük katký saðlayacaðýný ve bölgenin ekonomik altyapý ve refahýný da artýracaðýný ifade eden Bolat, bu amaçla, yarýn Ankara'da Kosova Sanayi, Giriþimcilik ve Ticaret Bakaný Rozeta Hajdari ile Türkiye-Kosova JETCO'nun Kurulmasýna Ýliþkin Protokolü imzalayacaklarýný bildirdi.
Bolat, "Bu mekanizma ile ekonomik ve ticari iliþkilerimizin geliþtirilmesi için somut adýmlarýn atýlmasýný saðlayacak dinamik ve hýzlý bir sistemi oluþturacaðýz. Çabalarýmýzýn her iki ülkenin refahýna katkýda bulunacaðýndan þüphemiz bulunmamaktadýr. Avrupa Birliði adayý olarak Kosova, Türkiye için önemli bir ticaret ortaðýdýr. Türkiye ve Kosova'nýn kardeþ ülkeler olarak yakýn ve verimli iþbirliklerini gelecekte de artýracaðýna içtenlikle inanýyorum." diye konuþtu.