Türkiye OVP ile hedef büyüttü: AB'de rekabetçiliðimizi artýrabiliriz
ABONE OL

Türkiye, Orta Vadeli Program'la (OVP) finansal ve doðal kaynaklarýnýn ekonomik aktivitede etkin ve verimli kullanýmýyla potansiyel büyüme oranlarýnýn artýrýlmasýna odaklanýp yeþil ve dijital dönüþümün getirdiði fýrsatlara özel önem vermeyi amaçlýyor.

Küresel ölçekte, iklim deðiþikliðinin çevresel, sosyal ve ekonomik yýkýcý etkileri yaygýn hale gelirken Kovid-19 salgýnýnýn üretim ve tüketim kalýplarýnda yol açtýðý deðiþikliklerle son dönemde Rusya-Ukrayna savaþýnýn enerji arz ve talep dengesini bozmasý, sürdürülebilirlik odaklý politika ve uygulamalara ihtiyacý daha fazla ortaya çýkardý.

Bu baðlamda, baþta enerji, sanayi, ulaþtýrma ve tarým sektörleri olmak üzere tüm alanlarda yenilenebilir kaynaklar, enerji verimliliði, elektrifikasyon ve döngüsel ekonomi politikalarý öncelikli hale geldi.

Coðrafi konumu ve doðal kaynaklarý ile iklim deðiþikliðine maruziyeti yüksek ülkeler arasýnda olan Türkiye, küresel ekonomiye entegrasyon düzeyi ile iklim deðiþikliðiyle mücadelede uluslararasý politikalar ve geliþmelerden önemli düzeyde etkileniyor.

Bu çerçevede, Paris Anlaþmasý'na taraf olunarak düþük karbonlu ekonomiye geçiþ kararlýlýðý 2053 net sýfýr emisyon hedefi ile ortaya konulurken ticaret ortaðý konumundaki Avrupa Birliði'ne uyum çalýþmalarý kapsamýnda Yeþil Mutabakat Eylem Planý hazýrlandý.

Program döneminde, 2053 net sýfýr emisyon hedefi ve ulusal kalkýnma öncelikleri doðrultusunda, sera gazý emisyon azaltýmýný destekleyen, iklim deðiþikliðine uyum kapasitesini artýran, rekabetçiliði ve verimliliði ön planda tutan, adil geçiþi gözeten ve küresel finansman kaynaklarýndan azami düzeyde faydalanarak ulusal teþvik mekanizmalarýný geliþtiren bir yaklaþýmla Türkiye, yeþil dönüþüm sürecini hýzlandýrmayý amaçlýyor.

"YIL SONUNA KADAR TÜM SEKTÖRLER, SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK EYLEM PLANLARINI TAMAMLAMIÞ OLACAK"

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Baþkaný Mustafa Gültepe, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin ihracatý için Avrupa'nýn ana pazar konumunda bulunduðunu belirterek, "Toplam ihracatýmýzýn yüzde 42'sini AB ülkelerine gerçekleþtiriyoruz. Ýngiltere ve diðer Avrupa ülkelerini de ilave ettiðimizde oran yüzde 55'e çýkýyor. Yenilerini bulsak da Avrupa bizim için en büyük pazar olmaya devam edecek." dedi.

Bu gerçekten hareketle tüm sektörlerin Yeþil Mutabakat'a uyum sürecini hýzlandýrmasý gerektiðini vurgulayan Gültepe, þunlarý kaydetti:

"Gerek Yeþil Mutabakat'a uyum gerekse Türkiye'nin 2053 net sýfýr karbon hedefi doðrultusunda sürdürülebilir kalkýnma amaçlarý ve göstergelerini büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Yeþil dönüþüm konusunda kamu tarafýnda güçlü bir irade var.

Ýhracatçýlarýmýzýn farkýndalýðý da her geçen gün artýyor. Doðru stratejileri kurgulayýp ön alabilirsek AB pazarýnda rekabetçiliðimizi artýrabiliriz. TÝM olarak biz de sürdürülebilir üretim, yeþil teknolojilere geçiþ ve döngüsel ekonomi konusunda sektörlerimize rehberlik yapýyoruz."

Gültepe, Haziran 2021'de sürdürülebilirlik eylem planlarýný kamuoyu ile paylaþtýklarýný hatýrlatarak, 27 sektörün yarýdan fazlasýnýn sürdürülebilirlik eylem planlarýný hazýrladýðýný söyledi. Gültepe, yýl sonuna kadar tüm sektörlerin eylem planlarýnýn tamamlanmýþ olacaðýný bildirdi.

"YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ KAYNAKLARI KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK BÝR POTANSÝYELÝMÝZ VAR"

Mustafa Gültepe, Hindistan'ýn ev sahipliðinde 18'incisi "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasýyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrasýnda yayýmlanan bildiride, iklim eylemiyle ilgili dinamik hedefler yer aldýðýný hatýrlatarak, temiz enerjinin sürdürülebilirlik hedefleri için temel göstergelerden birini oluþturduðunu belirtti.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarý ve kullanýmý konusunda birçok ülkeye göre avantajlý konumda olduðunu ifade eden Gültepe, þöyle devam etti:

"2022'de elektrik üretimimizin, yüzde 21'ini hidrolik enerjiden, yüzde 11'ini rüzgârdan, yüzde 5'ini güneþten ve yüzde 3'ünü jeotermal enerjiden karþýladýk. Avrupa rüzgar liginde 6'ncý sýraya yükseldik.

Yýl baþýnda Türkiye Ulusal Enerji Planý yayýmlandý. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynaklarý konusunda çok büyük bir potansiyelimiz bulunuyor. Bu potansiyeli verimli bir þekilde kullanabilirsek sadece çevreyi korumakla kalmayacak, küresel ticarette de ciddi bir avantaj elde edeceðiz"

G20 liderlerinin, yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak 3 katýna çýkarma çabalarýný sürdürmeyi taahhüt ettiðini aktaran Gültepe, "Dünyamýzýn kirlenmesinin ve kaynaklarýn tükenme noktasýna gelmesinin asýl sorumlusu olan zengin ülkelerin bu taahhüdü önemli.

Ancak iyimser olmak için henüz erken. Taahhütlerin yerine getirilip getirilmediðini yakýndan takip edeceðiz. Ýhracatçýlarýmýzýn yeþil ekonomiye dönüþümünde gerekli uluslararasý finansmaný kullanabilmek için de yeni projeler geliþtireceðiz." diye konuþtu.

  • ekonomik kararlar güven verme yeþil dönüþüm
  • Türkiye Orta Vadeli Programý
  • küresel ticaret
  • güçlü irade
  • farkýndalýk
  • stratejiler
  • rekabetçilik
  • AB pazarý