Türkiye parasına sahip çıkıyor... Destek çığ gibi büyüyor
ABONE OL

ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın uygulayacağı ekonomi politikaları, pozitif gelen ABD verileri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faizleri artırmasına kesin gözüyle bakılmasının etkisiyle doların, diğer para birimleri karşısındaki yükselişi devam ediyor.

Hükümet TL'deki değer kaybını durdurmak için çeşitli önlemler alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tarihi" olarak nitelendirilen "Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın" çağrısı, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere iş dünyası örgütleri, esnaf ve vatandaşlardan gelen büyük destekle adeta kampanyaya dönüştü.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kamu ihalelerinin TL üzerinden yapılmasına yönelik düzenlemenin yürürlüğe girdiğini, ihalelerde teklifi açılmış olanlar hariç döviz ile ilana çıkılmış olanların iptal edileceğini ve yeniden gerçekleştirileceğini belirtirken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının da önceki ihalelerinden alacaklarını TL'ye çevirme kararı aldığını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yaptığı açıklamada, PTT'nin dövizlerin TL'ye dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını, döviz bozduracak müşterilere yüzde 10 kargo indirimi uygulanacağını duyurdu. Arslan, döviz bozduracak müşterilerin havale işlemlerinde yüzde 10 indirim yapılacağını belirterek, vatandaşların ePttAVM.com üzerinden seçili ürünlerde yapacakları alışverişlerde ise yüzde 5 indirim kazanacağını söyledi.

- KURUMLAR DÖVİZLERİNİ TL'YE ÇEVİRİYOR

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul olarak ihtiyaçları olmayan TL dışı para birimi varlıklarını TL'ye çevirerek finans çevrelerine örnek olmak istediklerini belirtirken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da (TMSF), alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin TL ile yürütüleceği bildirdi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına destek vermek amacıyla İHKİB hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirdiklerini açıkladı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de Fındık Tanıtım Grubu olarak döviz varlıklarını TL'ye çevirmeye karar verdiklerini duyurdu.

İstanbul Esenler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, "Vatanını seviyorsan dövizini sat, ekonomiye kat" sloganı ile kampanya başlattı. Kampanya kapsamında 100 dolar veya avro bozduran esnaf tıraş, 300 dolar ya da avro bozduran esnaf öğle yemeği için ücret ödemeyecek. 400 dolar veya avro bozduran esnaf, kampanyaya destek veren tekstil mağazalarından yüzde 30 indirim kazanırken, 500 dolar veya avro bozduranlara da istedikleri yere olmak üzere Metro Turizm'den bilet hediye edilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre ücretlerini TL üzerinden tahsil edilmesine karar vermesinin ardından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği de (TÜRSAB) hac ve umre ücretlerini TL üzerinden tahsil edeceklerini duyurdu.

Yurt genelinde bazı AVM'ler de kira sözleşmelerini TL'ye dönüştürme kararı aldı.

- ESNAF, TL'YE SAHİP ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'ye sahip çıkma adına yaptığı çağrıya ülkenin dört bir yanından destek yağdı. Bu kapsamda çok sayıda esnaf, dolarını bozdurduğunu belgeleyen vatandaşlara çeşitli hediyeler veriyor ya da ikramlarda bulunuyor.

Çankırı'da bir çiçekçi, 100 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlara ücretsiz çiçek hediye ederken, Siirtli bir esnaf 500 dolar bozdurana muhabbet kuşu yemi, muhabbet krakeri ve mamasını ücretsiz, bin dolar bozdurana ise muhabbet kuşu veriyor.

Amasya'da bir esnaf, yaşanan gelişmelere tepki amacıyla 100 dolarını bozduranlara Türk kahvesi ikram ediyor. Giresun Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Ercan Ayhan da 250 dolar ya da avrosunu TL'ye çevirenlere restoranında yemek ikram ediyor.

Edirne'de esnaf, 100 dolarını TL'ye çevirdiğini belgeleyen vatandaşlara Edirne tava ciğeri ikram ederken, Karaman'da bir esnaf 500 dolarını bozduranlara bir kilo kuru pasta hediye ediyor.

Konya'da bir esnaf 500 dolarını bozdurana etli ekmek, Tekirdağ'da kokoreççilik yapan bir esnaf 300 dolarını bozdurana kokoreç ve ayran, Tokatlı bir esnaf 100 dolar ya da avrosunu bozdurana çiğ köfte ve ayran ikram ediyor.

Yalova'da balıkçılık yapan bir esnaf, 100 dolarını bozduranları, tüm balık çeşitlerinde yaptığı yüzde 10 indirimle ödüllendiriyor.

Kocaeli'nde "Anka" ilahi grubu, 5 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren çiftlerin düğününde ücretsiz sahne alırken, Ordu'da yaşayan tekvando antrenörü, bin dolarını TL'ye çevirenlere fitness salonundan bir ay ücretsiz yararlanma imkanı sunuyor.

Malatya'da bir erkek kuaförü, 250 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşları ücretsiz tıraş ediyor. Trabzon'da bir esnaf ise 500 dolarını bozdurana Sürmene bıçağı hediye ediyor.

TL'ye desteğin gelecek günlerde daha da yaygınlaşması bekleniyor.