TSKB'den yapýlan açýklamaya göre, Türkiye'de ve dünyada kredi ile finanse edilerek kurulan, emisyon salýmý azaltým ve kapsayýcý dönüþüm odaklý ilk giriþim sermayesi yatýrým fonu olan Türkiye Yeþil Fonu, iklim risklerinin yönetilmesini merkeze alan yol haritasý ile ülkenin 2053 Net Sýfýr hedefine önemli bir katký saðlayacak.
Türkiye'deki mevcut finansman açýðýnýn karþýlanmasýnda kamunun yaný sýra özel sektörün katkýsýný da harekete geçirecek proje kapsamýnda faydalanýcý firmalara özkaynak yatýrýmlarý ile dengeli bir borçluluk seviyesi ve stratejik büyüme olanaðý saðlanýyor.
Yenilikçi yapýsýyla sermaye piyasalarýnýn geliþimine de katkýda bulunacak bu projenin 155 milyon dolar tutarýndaki Dünya Bankasý kredisinin yaný sýra 100 milyon dolarlýk kýsmý fon seviyesinde, 150 milyon dolarlýk kýsmý da firma seviyesinde olmak üzere toplamda 405 milyon dolar özkaynak tutarýna ulaþmasý hedefleniyor.
- "PROJENÝN YEÞÝL KALKINMA HEDEFLERÝMÝZE ULAÞILMASINDA ÝTÝCÝ BÝR GÜÇ OLACAÐINA ÝNANIYORUM"
Açýklamada görüþlerine yer verilen Hazine ve Maliye Bakanlýðý Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez, Türkiye'nin 2021 yýlýnda Paris Anlaþmasý'ný onayladýðýný ve "Yeþil Kalkýnma Devrimi"ni baþlatarak 2053 net sýfýr emisyon hedefini açýkladýðýný anýmsattý. Net sýfýr emisyonlu bir ekonomiye geçiþin önemli miktarda ve uzun vadeli yatýrýmý gerektirdiðini vurgulayan Dönmez, þunlarý kaydetti:
"Bu yolda kamu finansmanýnýn yaný sýra özel sektör finansmanýn da seferber edilmesi çok önemlidir. Bu baðlamda, Dünya Bankasý'ndan saðlanan finansman ile TSKB tarafýndan uygulanacak Türkiye Yeþil Finans Projesi'nin yeþil kalkýnma hedeflerimize ulaþýlmasýnda itici bir güç olacaðýna inanýyorum. Ayrýca, projenin önemli ölçüde yeni giriþim sermayesi yatýrýmý imkaný oluþturacak olmasý sermaye piyasalarýmýzýn geliþtirilmesine katkýda bulunacaktýr. Ýlerleyen dönemde ülkemizin yeþil dönüþümünün desteklenmesinde Dünya Bankasý ve diðer kalkýnma ortaklarýmýz ile güçlü iþbirlikleri kurmaya devam edeceðiz"
Dünya Bankasý Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ise Yeþil Finansman Projesi'nin nihai olarak düþük karbonlu ve iklime dirençli bir ekonomiye geçiþi destekleyeceðini, finansal sektörün çeþitlendirilmesine katkýda bulunacaðýný ve uzun vadeli finansman, sermaye piyasalarý ve istihdam oluþturma için yerli kaynaklarýn geliþtirilmesine olanak saðlayacaðýný belirtti.
Lopez, "Önerilen yapý ve sermaye piyasasý araçlarý üzerindeki odak sayesinde, proje özel sermayeyi çekme ve piyasa yaratma konusunda önemli bir potansiyele sahiptir." ifadelerini kullandý.
- TÜRKÝYE GENELÝNDE YEÞÝL DÖNÜÞÜM SÜRECÝNDEKÝ ÞÝRKETLER SERMAYE YATIRIMI YOLUYLA DESTEKLENECEK
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç de Hazine ve Maliye Bakanlýðý'nýn garantisiyle Dünya Bankasýndan temin ettikleri 155 milyon dolar tutarýndaki kredi ile Maxis Giriþim Sermayesi Portföy Yönetimi AÞ aracýlýðýyla bir giriþim sermayesi yatýrým fonu olan Türkiye Yeþil Fonu'nu kuracaklarýný kaydetti.
Dünya Bankasý ile uzun süredir üzerinde titizlikle çalýþarak geliþtirdikleri bu model kapsamýnda Türkiye genelinde yeþil dönüþüm sürecindeki þirketleri sermaye yatýrýmý yoluyla destekleyeceklerini ifade eden Bilgiç, Fonun, sermaye piyasalarýnda iklim finansmanýna yönelik kaynaklarýn çeþitliliðini, miktarýný ve en önemlisi çarpan etkisini artýracaðýný belirtti.
Türkiye Yeþil Fonu kapsamýnda, yatýrým yapýlacak firmalar düzeyinde ilave 250 milyon dolar özel sektör sermayesi saðlamayý, böylelikle sermaye niteliðindeki proje büyüklüðünün 405 milyon dolar tutarýna ulaþmasýný hedeflediklerini vurgulayan Bilgiç, Türkiye Yeþil Fonu'nun, yatýrým yapýlacak þirketlere özkaynak finansmaný yoluyla ulusal ve uluslararasý mevzuat kapsamýndaki ticari risklerin yönetilmesi, rekabet gücünün korunmasý ve düþük karbonlu ekonomiye geçiþ doðrultusunda stratejik planlamanýn oluþturulmasýna katký saðlayacaðýný kaydetti.
Bilgiç, böylelikle, þirketlerin bu yol haritasý doðrultusunda daha odaklý ve dengeli bir borçlanma yapýsýna eriþmelerine olanak sunacaklarýný belirterek, "Ülkemizin Net Sýfýr emisyon hedefleri doðrultusunda þirket stratejilerinin etkin þekilde oluþturulmasý için fonun yatýrým yapacaðý þirketlerde çevresel, sosyal ve yönetiþim (ÇSY) sistemleri kurularak hedefler belirlenmesi ve raporlama uygulamalarýnýn baþlatýlmasý da saðlanacak. Tüm bu yönleriyle giriþim sermayesi yatýrým fonu pazarýnda bir ilk olan bu projemizle iklim çatýsý altýnda kapsayýcýlýk da destekleyici bir unsur olacak ve fýrsat eþitliðinin önceliklendirilmesi gözetilecek." deðerlendirmesinde bulundu.
TSKB olarak iklim deðiþikliði ile mücadele ve karbonsuzlaþma konusunda önemli bir aktör olmanýn yaný sýra yapýlan düzenlemelere aktif katký saðladýklarýný anlatan Murat Bilgiç, þöyle devam etti:
"Baþta Ulusal Katký Beyanýmýz olmak üzere içinde bakanlýklarýmýzýn, BDDK ve SPK'nýn da bulunduðu düzenleyici kuruluþlarýmýzýn Emisyon Ticaret Sistemi, Ýklim Kanunu ve Ulusal Taksonomi alanýndaki çalýþmalarýný ve yol haritalarýný çok önemli buluyoruz. 12. Ulusal Kalkýnma Planý da 2024-2028 dönemi için bizlere somut bir yön gösteriyor. Türkiye Yeþil Fonu iklim risklerinin etkilerini kapsayýcýlýkla gözeten çýktýlarý açýsýndan, ülkemizin yeþil dönüþümüne ve bu alandaki yatýrým ihtiyaçlarýna katký saðlayacak bir ekosistem oluþturacak. Bu fonun, ülkemizde ve dünyada kredi ile finanse edilerek kurulan, yeþil ve kapsayýcý dönüþüm odaklý ilk giriþim sermayesi yatýrým fonu olacaðýna da dikkat çekmek isterim."