Doða Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardýmcýsý Ergül Terzioðlu baþkanlýðýndaki Türk heyeti, Kolombiya'nýn ev sahipliðinde düzenlenen Birleþmiþ Milletler Biyolojik Çeþitlilik Konferansý'na (COP16) katýldý.
Cali kentinde 21 Ekim-1 Kasým'da organize edilen COP16 Zirvesi'nde AA muhabirine deðerlendirmede bulunan Terzioðlu, Türkiye'nin dünyada biyolojik çeþitlilik açýsýndan oldukça zengin ülkelerden olduðuna dikkati çekti.
Terzioðlu, "Bu zenginliði korumak ve sürdürülebilir þekilde kullanmak için BM Biyolojik Çeþitlilik Sözleþmesi'nin tarafýyýz. Türkiye, bu sözleþmeyi 1992'de imzalamýþ, 1996'da da onaylamýþ ve sözleþme 14 Mayýs 1997'de ülkemizde yürürlüðe girmiþtir. Sözleþme, biyolojik çeþitliliðin korunmasý, biyolojik kaynaklarýn sürdürülebilir kullanýmý ve genetik kaynaklarýn kullanýmýndan doðan faydalarýn adil ve hakkaniyetli bir biçimde paylaþýmýný amaçlýyor." bilgisini paylaþtý.
Taraflar Konferansý'nda alýnan kararlarýn dünya genelinde biyolojik çeþitlilik ajandasýný belirlediðine dikkati çeken Terzioðlu, Türkiye'nin görüþlerinin bu kararlarda yer almasýnýn biyolojik çeþitliliðin korunmasý çabalarý açýsýndan çok önemli olduðunu ve kendilerinin aktif þekilde müzakerelere katýldýklarýný söyledi.
- TÜRKÝYE'NÝN ULUSAL BÝYOLOJÝK ÇEÞÝTLÝLÝK STRATEJÝ VE EYLEM PLANI
COP16 süresince Türk heyetinin takip ettiði konulara deðinen Terzioðlu, "2022'de kabul edilen Kunming Montreal Küresel Biyolojik Çeþitlilik Çerçevesi kapsamýnda göstergeleri dikkate alarak raporlama, izleme ve buna uygun þekilde Türkiye'nin Ulusal Biyolojik Çeþitlilik Strateji ve Eylem Planý'nýn gözden geçirilmesini takip ediyoruz. Bu doðrultuda küresel çerçeve ve uyumlaþtýrma yapan ilk ülkeler arasýndayýz. Bununla beraber biyolojik çeþitliliðin korunmasý için finansman ve kapasite geliþtirme konusu, deniz, kýyý ve ada ekosistemlerimizin korunmasý da önceliklerimiz arasýnda yer almaktadýr." deðerlendirmesinde bulundu.
Terzioðlu, "Dijital Dizi Bilgisi"nin (DDB-DSI) son dönemlerde öne çýkan geliþmelerden olduðuna iþaret ederek, bu hususta genetik kaynaklarýn, dijital dizi bilgisinin kullanýmýndan doðan faydalarýn adil ve hakkaniyetli paylaþýmýna yönelik çok taraflý mekanizma konularýnýn tartýþýldýðýný kaydetti.
"Sentetik biyoloji"ye de deðinen Terzioðlu, þöyle devam etti:
"Sentetik biyoloji ise diðer bir konudur. Sentetik yollarla yeni bir organizma oluþturulmasý veya mevcut organizmanýn genetik yapýsýnýn deðiþtirilmesi akabinde çevreye olabilecek etkiler ele alýnmaktadýr. COP16 ile iki alt protokolün görüþmeleri birlikte yürütülmektedir. Ýlki ülkemizin taraf olduðu Cartagena Protokolü olup 11. Taraflar Toplantýsý'nda genetiði deðiþtirilmiþ organizmalarýn biyolojik çeþitlilik üzerine etkisi ve biyogüvenlik konularý ele alýnmaktadýr. Diðer protokol ise taraf olmadýðýmýz ama gözlemci olarak takip ettiðimiz Nagoya Protokolü'dür ve burada eþ zamanlý olarak 5. Taraflar Toplantýsý gerçekleþmekte. Toplantýlar, genetik kaynaklara eriþim ve bunlarýn kullanýmýndan doðan faydalarýn paylaþýmý konularý üzerinde yürütülüyor."
Terzioðlu, ülke menfaatleri doðrultusunda COP16'daki müzakerelere etkin katýlým saðladýklarýný vurgulayarak, "Ülkemiz açýsýndan önem arz eden, az önce ifade edilen öncelikli konularda 6 kiþilik delegasyonumuz hem taraflarla ikili görüþmeler hem de çalýþma gruplarý ve genel oturumlarda yapýlan müdahaleler ile müzakereleri yürütüyor." ifadelerini kullandý.