Türkiye tedarik zincirlerinin Avrupa ile entegrasyonunu güçlendirecek proje devreye alýndý
ABONE OL

"Türkiye'de Tedarik Zincirleri: Avrupa Deðer Zincirleriyle Daha Derin Entegrasyon Yoluyla Sürdürülebilirliðin Ele Alýnmasý Projesi"ne iliþkin toplantý, JW Marriot Ankara Otel'de gerçekleþtirildi.

Bakan Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, projenin, giriþimlerin Avrupa tedarik zincirine dahil olmasýný saðlamak üzere çok boyutlu destek mekanizmasý sunduðunu söyledi.

Türkiye'nin küresel deðer zincirlerinin yeniden þekillendiði bu dönemde dünyanýn geri kalanýndan pozitif ayrýþtýðýný belirten Kacýr, "Dünya standartlarýnda kaliteli, sürdürülebilir ve esnek üretime rekabetçi maliyetlerle eriþim arayýþý içindeki firmalarýn üretim ve tedarik destinasyonu olmayý baþardýk. Gümrük Birliði ve serbest ticaret anlaþmalarýyla 1 milyar nüfusluk pazara eriþim imkaný olan ülkemiz, bugün birçok uluslararasý firmanýn üretim ve AR-GE merkezine ev sahipliði yapýyor. Türkiye bugün, Çin'den sonra, Orta Avrupa'ya kadar uzanan geniþ kuþakta en fazla ürünü rekabetçi þekilde, en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke konumdadýr. Yüksek katma deðerli ve rekabetçi üretimde son yýllardaki kazanýmlarýmýzýn, özellikle Gümrük Birliði ile birlikte firmalarýmýzýn öncelikli pazarý haline gelen AB ile ticari iliþkilerimize olumlu yansýmalarý oldu." diye konuþtu.

Kacýr, sanayinin Avrupa pazarlarýnda rekabetçiliðini daha ileri taþýyacak adýmlarý hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, hazýrladýklarý "Yeþil Mutabakat Eylem Planý" ile Avrupa Yeþil Mutabakatý'na uyum süreçlerini baþlattýklarýný bildirdi.

Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasýnýn (EBRD) desteðiyle sýnýrda karbon düzenlemesinden en yoðun þekilde etkilenecek çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için alternatif teknolojiler, emisyon azaltýmlarý, gerekli yatýrým ihtiyaçlarýný deðerlendiren "Sektörel Yol Haritalarý" oluþturduklarýný hatýrlatan Kacýr, 2053'e dek bu sektörlerin yeþil dönüþümü için 70 milyar dolarýn üzerinde yatýrým ihtiyacýný ortaya koyduklarýný anlattý.

- "ÇOK YÖNLÜ BÝR DESTEK PROGRAMINI DEVREYE ALIYORUZ"

Ýmalat sanayisinde faaliyet gösteren yaklaþýk 490 bin giriþimin yüzde 10'unun geçen yýl ihracat gerçekleþtirdiði bilgisini veren Kacýr, mikro ölçektekilerin sadece yüzde 4'ü ihracat gerçekleþtirirken büyük ölçeklilerde bunun yüzde 80'lerin üzerine çýktýðýný ifade etti.

Kacýr, KOBÝ'lerin ihracat gerçekleþtirmek üzere gerekli bilgi birikimine ve deneyime sahip olmak, hedef pazar araþtýrmasý yapabilmek, standartlara, mevzuatlara ve isterlere uyum saðlamak, yurt dýþýndaki müþterilerin ihtiyaçlarýna cevap verecek þekilde ürün ve hizmetleri konumlandýrabilmek, ilave yatýrýmlarý gerçekleþtirebilmek ve ticaret finansmanýna eriþim gibi engellerini aþmak üzere, Bakanlýk olarak her daim destek olduklarýný anlattý.

Bu doðrultuda imalat sanayisinin tedarik zincirlerine entegrasyonundan AR-GE altyapýsýnýn desteklenmesine, ikiz dönüþümden KOBÝ'lerin finansmana eriþimine, küresel pazarlarda sanayicinin önüne çýkan görünür ve görünmez tüm engelleri doðrudan veya dolaylý olarak kaldýran programlara imza attýklarýný vurgulayan Kacýr, þöyle devam etti:

"15 yýlý aþkýn süredir rekabetçilik ve yenilik sektöründe AB Katýlým Öncesi Yardým Aracý (IPA) fonlarýnýn yönetiminde program otoritesi olarak faaliyet gösteren Bakanlýðýmýz, birçok alanda büyük bir uyum arz eden AB politikalarý ile ulusal stratejilerimiz çerçevesinde 800 milyon avroluk bütçeyle 90'a yakýn projeyi hayata geçirdi. Türk firmalarýnýn global deðer zincirlerine katýlým oranýný iyileþtirmeyi, AB ile Türkiye arasýndaki ticaret baðlantýlarýný derinleþtirmeyi, firmalarýn çevre, sosyal ve yönetiþim (ESG) prensiplerini benimsemelerini hedefleyen çok yönlü bir destek programýný devreye alýyoruz. Program sayesinde hem büyük ölçekli iþletmelerimizin hem de onlarýn tedarik zincirinde yer alan KOBÝ'lerimizin, AB'nin sürdürülebilirlik standartlarýný benimsemelerini saðlamak adýna tedarik zinciri finansal hacmini artýrýyoruz. AB'nin 17 milyon avroluk hibe desteðiyle gerçekleþtirdiði bu projede EBRD ve diðer partner bankalarýn katýlýmýyla tedarik zinciri finansmanýnda kullanýlmak üzere 170 milyon avroluk kaynaðýn oluþmasýný mümkün kýldýk."

- "KALKINMA AJANSLARI ANAHTAR ROL ÜSTLENECEK"

Kacýr, programa dahil olan çapa alýcýlarýn, kendi tedarik zincirlerine dahil olan firmalarýn ESG prensiplerini esas alarak iþ süreçlerini yeniden þekillendirmeleri için yönlendirici konumda olacaðýný bildirdi.

Çapa alýcýnýn deðer zincirine dahil olan firmalarýn da programýn sunduðu sonuç esaslý teþvik mekanizmasýna eriþebileceðini vurgulayan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Firmalar, çapa alýcýya gerçekleþtirdikleri tedariklerin fatura bedellerini, vade tarihinden önce ve piyasa koþullarýndan çok daha uygun iskonto oranlarýyla tahsil etme imkanýna kavuþacak. 300 firmamýzýn Avrupa deðer zincirine entegrasyonunu hedefleyen bu mekanizmada deprem bölgesindeki KOBÝ'ler ve büyük ölçekli iþletmelerimiz için destek tutarlarýný artýrýmlý olarak uygulayacaðýz. Danýþmanlýk ve bilgi birikimi aktarýmýyla 1000 firmamýza ESG prensipleri, sürdürülebilirlik ve dijitalleþme hakkýnda kapsamlý bir anlayýþ kazandýrmayý ve Avrupa deðer zincirlerine hazýrlýk düzeylerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Programýn tanýtýmýnda ve doðru aday firmalarýn seçiminde ise kalkýnma ajanslarýmýzýn geniþ saha tecrübesi anahtar rol üstlenecek."

Kacýr, Akbank ve Þok Market'in program doðrultusunda ortak bir tedarik zinciri finansmaný programý oluþturmak üzere harekete geçtiðini, oluþturulacak mekanizmanýn piyasada örnek model teþkil ederek, diðer bankalar ve alýcý kurumsal müesseselerin daha fazla sayýda ve daha büyük boyutlu tedarik zinciri finansman çözümlerini ülkeye kazandýrmasýný hedeflediklerini söyledi.

Ýmalat sanayisi baþta olmak üzere tüm sektörlerdeki iþletmelerin küresel deðer zincirlerinden daha fazla pay almalarýný, rekabet güçlerini artýracak projeleri gerçekleþtirmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Kacýr, "Bakanlýðýmýz, 'Avrupa Sürdürülebilir Kalkýnma Fonu' mekanizmasý kapsamýnda geliþtirilecek yatýrým ve finansman projelerinin tasarýmýnda ve uygulamasýnda öncü rol üslenmeye hazýr." dedi.