Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Avrupa Komisyonu tarafýndan hazýrlanan "2024 Türkiye Raporu"nun ekonomi ve ticarete iliþkin ifadelerini deðerlendirdi.
Bolat, Türkiye'nin oldukça geliþmiþ bir piyasa ekonomisine sahip olmasýnýn, rekabetçi baský ve piyasa güçleriyle baþ etme kapasitesi anlamýnda iyi bir hazýrlýk seviyesinin bulunmasýnýn ve AB'ye ekonomik entegrasyonun yüksek olmasýnýn raporda teyit edilmesinin memnuniyet verici olduðunu ifade etti.
Raporda Türkiye ile Avrupa Birliði (AB) arasýndaki iliþkilerin karþýlýklý çýkar temelinde güçlendirildiðine atýf yapýldýðýný belirten Bolat, Gümrük Birliði kapsamýndaki sorunlarýn çözülmesi anlamýnda ilerleme kaydedildiði ve bu yöndeki adýmlarýn devam etmesi gerektiðinin ifade edilmiþ olmasýnýn son dönemde kurulan yapýcý diyaloðun pozitif sonuçlarýnýn yansýmasý olduðunu vurguladý.
Bolat, Gümrük Birliði'nin güncellenmesi öncesinde mevcut ticari sorunlarýn üstesinden gelme ve daha derin bir iþbirliði tesis etmek üzere kurulan ve ilk toplantýsýný Avrupa Komisyonu Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Valdis Dombrovskis ile temmuz ayýnda Brüksel'de gerçekleþtirdikleri "Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu"nun, karþýlýklý iþbirliðinin öne çýkan unsurlarýndan biri olarak raporda yer almasýnýn önemine dikkati çekti.
AB'nin son dönemde güçlenen teknik ve üst düzey diyaloga atýf yapmasýnýn da önemli olduðunu belirten Bolat, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu'nun, karþýlaþýlan ticari sorunlarýn güçlendirilmiþ iþbirliði anlayýþýyla ele alýndýðý ve sorunlarýn çözümü yönünde karþýlýklý yol haritasý çizildiði bir platform olarak raporda yer almasýndan memnuniyet duyduklarýný kaydetti.
Bolat, AB ile son bir yýl içerisinde Gümrük Birliði'nin iþleyiþi konusunda, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu'nun kurulmasý dahil, diyalog pencerelerinin sonuna kadar açýk olduðunu, ticari iliþkilerin zemininin karþýlýklý yarar temelinde güçlendirildiðinin, karþýlýklý ticari engellerin kaldýrýlmasý konusunda ilerleme kaydedildiðinin altýný çizerek, raporda yüksek temsilci ile Komisyon'un Gümrük Birliði'nin güncellenmesine yönelik müzakere çerçeve belgesi hakkýndaki tartýþmalarýn yeniden baþlatýlmasýný tavsiye etmiþ olmasýnýn da olumlu iliþkilerin bir tezahürü olduðunu ifade etti.
- "BAKANLIÐIMIZIN YAKIN ÝÞBÝRLÝÐÝ VE DÝYALOG YÖNÜNDEKÝ KARARLILIÐI AÇIKTIR"
Raporun ekonomi ve ticaret bölümleri dýþýndaki kýsýmlarýnda, Dýþiþleri Bakanlýðýnca açýklanan eksiklikler ve Türkiye açýsýndan objektiflikten uzak ve haklý gerekçelere dayanmayan deðerlendirmeler bulunduðunu kaydeden Bolat, Komisyon'un rapor vesilesiyle ticaret ve ekonomi baþlýðý altýnda Türkiye'de yeniden kurulan iþbirliðine ve özel olarak Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu'na yaptýðý olumlu atýflarý not ettiklerini ve müteakip çalýþmalar için AB ile görüþmelere hazýr olduklarýný belirtti.
Bolat, þu deðerlendirmede bulundu:
"En önemli ticaret ortaklarýmýzdan AB ile ticaretin önündeki engellerin kaldýrýlmasý, karþýlýklý fayda temelinde ve yeþil dönüþüm ve dijital ticaret gibi konularda iþbirliðinin geliþtirilmesine dayanan yeni diyalog sürecinin dengeli bir þekilde yürütülmesi, AB ile karþýlýklý attýðýmýz adýmlara baðlý olarak ilerleyecektir. Bu kapsamda Bakanlýðýmýzýn yakýn iþbirliði ve diyalog yönündeki kararlýlýðý açýktýr. Ayný þekilde, üzerine düþen konularda AB'nin sorumluluklarýný yerine getirmesi beklentimiz de doðal olarak devam etmektedir."