Bir ülkede stratejik sektör denildiðinde akla ilk savunma sanayi veya iletiþim geliyor… Bu sektörlerin yerli olmasýna büyük önem gösteriliyor. Bu iki sektörün yanýna bir de ilaç sanayiini koymamýz gerekiyor. Ýlaç üretiminin devlet kontrolünde olmasý, yerli olmasý, hiç kuþkusuz büyük önem arz ediyor. Buradan yola çýkarak Türkiye’nin en büyük ‘yerli’ ilaç üreticisi Koçak Farma’yý bu hafta Patron Katý’na konuk aldýk. Þirketin Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Hakan Koçak ile Türkiye ilaç sanayi ve Koçak Farma’nýn faaliyet alanlarýný ve gelecek hedeflerini konuþtuk. Bu yýl 46’ýncý yýlýný kutlayan Koçak Farma, Çerkezköy ve Ayazaða’da iki üretim tesisi bulunuyor. Bu üretim tesisleri ‘Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesisi’ ünvanýna sahip. Yýllýk 150 milyon kutu, 60 milyon þiþe üreten bu tesislerde 2 bin kiþiye istihdam saðlanýyor. Þirket 40 ülkeye ihracat gerçekleþtiriyor. Hakan Koçak’tan þirketin bugüne kadar 600 çeþit ilacý piyasaya sunduðunu öðrendik. Þirket ayrýca yaptýðý yatýrýmlarla 2023 yýlýnda Türkiye’yi bölgenin ilaç üretim üssü yapmayý hedefliyor.
Ýlaç sektöründe ne zaman girdiniz?
1984 yýlýnda Ýstanbul Cerrahpaþa Týp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ayný fakültede iç hastalýklarý ihtisasýmý yaptým. Bir süre üniversitede çalýþtýktan sonra kamu hizmetinden ayrýlarak 1993 yýlýnda aile þirketimiz Koçak Farma’ya katýldým. Halen Koçak Farma CEO ve Genel Müdürü olarak görev yapmaktayým. Koçak Farma 1971 yýlýnda Yönetim Kurulu Baþkanýmýz Kimya Mühendisi Ender Koçak tarafýndan kurularak, beþeri ilaç üretimi ile faaliyetine baþladý. Koçak Farma olarak 1982 yýlýnda birçok ilaç hammaddesini Türkiye’de ilk kez ürettik ve 46 yýllýk süreçte, 600’ü aþkýn ilacý týbbýn hizmetine sunduk. Özellikle de 75 çeþit kanser ilacýný ve ilk yerli biyobenzer ilacý ve ilk yerli Ýnsülini üreterek, sektörde yenilikçi geliþmelere öncülük ettik.
Öncelikli olarak hangi tedavi alanlarýnda faaliyet gösteriyorsunuz?
Koçak Farma olarak onkoloji, kardiyoloji, üroloji, iç hastalýklarý, romatoloji, dermatoloji, psikiyatri, çocuk hastalýklarý, ortopedi, cerrahi, intaniye gibi alanlar baþta olmak üzere týbbýn tüm dallarýnda 600 çeþit ilaçla insan saðlýðýna hizmet ediyoruz. Dünya üzerinde biyoteknolojik ürünlerin yeri gittikçe önem kazanýyor. Türkiye’nin biyoteknolojik ilaç üretiminde Ar-Ge ve üretim üssü olabilmesi için yapýlacak yatýrýmlarda daha fazla gecikmemesi gerekiyor. Hedefimiz; Türkiye ilaç sanayinin yapýsal dönüþümüne öncülük ederek yüksek katma deðerli inovatif ürünler üretmek, ilaçta ithalata baðýmlýlýðý ortadan kaldýrmak, ihracatla sektörel dýþ ticaretin ekonomik büyümeye etkisini negatiften pozitife çevirmek ve ülkemizin ‘Vizyon 2023’ stratejik planý çerçevesinde küresel Ar-Ge ve teknolojik ilaç üretim merkezi olmasýna katkýda bulunmak.
Ýlaç sektöründeki teknolojik ürünlerden bahseder misiniz ?
Ýlaç sektörünün geleceðini oluþturan katma deðeri ve ihracat olanaklarý yüksek biyoteknolojik ilaca Türkiye’nin kayýtsýz kalmasý düþünülemez. Bu pazarýn dünyada büyüklüðü 200 milyar dolar. Koçak Farma’nýn sponsor olarak yer aldýðýmýz CPhI Ýstanbul 2017 Fuarýnda bu yýl ilk defa Biyoteknoloji Konferansý düzenledi. Bu konferans biyoteknoloji alanýnda sektörün tüm oyuncularýný bir araya getirerek güncel bilgi ve geliþmeleri tartýþma olanaðý saðladý. Bu yöndeki çalýþmalar ülkemizin potansiyel gücünü ortaya çýkarýp yeni giriþimlere fýrsat yaratarak, Türkiye’nin bölgesinde teknolojik ilaç Ar-Ge ve üretim üssü haline gelmesine destek olacaktýr.
Sizin bu alandaki çalýþmalarýnýz neler?
Bugüne kadar 600’ü aþkýn ilacý týbbýn hizmetine sunduk. Ýlk yerli biyobenzer ilacý ve ilk yerli Ýnsülini ürettik. Yaklaþýk 2 bin kiþiye istihdam saðlayarak sektörde yenilikçi geliþmelere öncülük ettik. Biyoteknolojik ilaç üretimine son iki yýlda 600 milyon liralýk yatýrým yaptýk. Ar-Ge çalýþmalarýmýz sonucunda geliþtirdiðimiz 8 farklý formda biyoteknolojik ürün ile biyoteknolojik ürünün ciromuzdaki payýný yüzde 15’e çýkardýk. Üretim tesisimiz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 140 bin metrekare alanda kurulu ve 100 bin metrekare kapalý alanda ileri teknoloji donanýma sahip. Bu tesisimiz Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesisidir. Çerkezköy üretim tesislererimizde yýlda 150 milyon kutu üretim kapsitesine sahibiz. Ayazaða üretim tesislerimizin kapasitesi ise yýlda 60 milyon þiþe.
Ýlaç sektöründe Türkiye için hedef pazarlar hangileri?
Ýlaç sektöründe ABD, Çin, Uzakdoðu, Güney Amerika ülkeleri gibi uzak coðrafya ülkelerini de hedef pazarlar kapsamýnda deðerlendirilmekte ve ekonomik iliþkilerimizin kapsamýný geniþleterek güçlendirmekteyiz.
2023 HEDEFLERÝNE ÝNANIYOR VE YATIRIMLARIMIZA HIZ VERÝYORUZ
Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisinin nasýl bir geliþim göstereceðini düþünüyorsunuz?
Artýk ülkelerin ekonomisini artýk ekonomik durumdan baðýmsýz düþünemiyoruz. Genelde dünya ekonomisinin yaþadýðý durgunluk ve özelde komþu ülkelerdeki siyasi istikrarsýzlýklar bizim ekonomimizde de olumsuz etki yaratabiliyor. Bununla birlikte Türkiye; Asya, Avrupa ve Afrika kýtalarý arasýnda global bir köprü ve merkez konumunda. Genç ve dinamik nüfusu, özellikle sahip olduðu doðal, kültürel zenginlikleri, teknolojik birikimi ve altyapý olanaklarý ile geliþme ve gelecek vadeden bir potansiyele sahip. Ülkemizin Vizyon 2023 hedefleri doðrultusunda 7 yýl içinde dünyanýn 10 büyük ekonomisi arasýna gireceðini deðerlendiriyor ve yatýrýmlarýmýzý sürdürüyoruz.
Geçtiðimiz aylarda Eczacýbaþý-Baxter serum grubu ürün ruhsatlarýnýn, markalarýnýn, makine ve teçhizatlarýn satýn alýmýný gerçekleþtirdiniz. Bu satýn almayla birlikte Türkiye ve global arenada nasýl bir büyüme ve geliþim hedefliyorsunuz?
Koçak Farma olarak, 1994 yýlýndan beri serum üretimi ve satýþýnda lider konumundaki Eczacýbaþý-Baxter’den, serum grubu ürün ruhsatlarý, markalarý, makine ve teçhizatlarýný satýn alarak serum üretiminde teknolojiyi þirketimizin portföyüne kazandýrdýk. Serumun tedavideki yeri ve hayati önemi tartýþmasýzdýr. Serumun yerli üretimi halk saðlýðý ve ülke ekonomisi açýsýndan stratejik önem arz etmektedir. Bu satýn alma operasyonu ile Türkiye’nin serumda bölgesel üretim merkezi haline dönüþmesini öngörüyoruz. Eczacýbaþý-Baxter serumda yüzde 60 pazar payýna sahip. Serum üretimini çeþitlendirerek güçlendirmeyi planlýyoruz.