Türkiye üretecek! Gaza basýldý: 5 ülkede kurulacak
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yeni Kabineyi açýklamasýnýn ardýndan gelecek dönemde Türkiye ekonomisi, sanayisi, teknoloji ve iþ dünyasý açýsýndan hangi adýmlarýn atýlacaðýna yönelik ilk mesaj görevi devralan Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr'dan geldi. Kacýr, Türkiye Yüzyýlý'ný, "Tam Baðýmsýz Türkiye" anlayýþýyla "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla inþa etmek için canla baþla çalýþacaklarýný belirtti.

AA muhabirinin yaptýðý derlemeye göre, AK Parti'nin "Türkiye Yüzyýlý Ýçin Doðru Adýmlar" baþlýklý seçim beyannamesi ve Bakanlýðýn Performans Programý yeni dönem hedefleri ve bunlara yönelik atýlacak adýmlara genel bir çerçeve oluþturuyor. Hedeflerin hayata geçmesinde nasýl bir yol izleneceði ve hangi projelerin yürütüleceði ise Bakan Kacýr'ýn önümüzdeki günlerde yapacaðý açýklamalarla netleþecek.

Bu kapsamda, yeni dönemde sanayide stratejik alanlarda yüksek katma deðeri ön plana alan yapýsal dönüþümlerin hayata geçirilmesi öncelikli hedef olacak. Bakanlýk, "Sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye" vizyonu ve "Yüksek teknolojiye dayalý, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapýsý" oluþturma misyonuyla yeni dönemde de çalýþmalarýna devam edecek.

- KOBÝ YATIRIM BANKASI KURULACAK

Kahramanmaraþ ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerdeki KOBÝ'lerin üretimlerini devam ettirmeleri için gerekli tüm destekler kapsamlý ve süratli þekilde devreye alýnacak.

Yenilikçi, orta yüksek ve yüksek teknoloji firmalarýna hizmet vermek üzere bir KOBÝ Yatýrým Bankasý kurulacak.

KOBÝ'lerin finansmana eriþimleri daha da kolaylaþtýrýlacak, bu çerçevede uygun koþullarda krediler artýrýlacak.

- GENÇ GÝRÝÞÝMCÝLERÝN FÝNANSMANA ERÝÞÝMLERÝ KOLAYLAÞTIRILACAK

Gençleri giriþimci yapabilmek için finansal desteklerin yanýnda giriþimciliði özendirecek ve giriþimcilik kültürünü yaygýnlaþtýracak eðitim ve etkinliklere destek saðlanacak.

Start-up ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik baþta Teknopark ve TEKMER'ler olmak üzere gençlere sunulan imkanlar daha da artýrýlacak ve genç giriþimcilerin finansmana eriþimleri kolaylaþtýrýlacak.

Tedarikçi Geliþtirme Programý kapsamýnda ÝSO500+KOBÝ projesiyle 500 büyük iþletme ortak projeler vasýtasýyla KOBÝ'lerle buluþturulacak. Her ilden en az bir iyi örnek çýkarýlacak. Avrupa ülkelerinden büyük iþletmelere yönelik KOBÝ'lerin ortak projeleri desteklenecek.

Tüm desteklerin tek bir noktadan sunulduðu tek pencere sistemine geçilecek.

- 2028'E KADAR 5 ÜLKEDE ULUSLARARASI TEKNOLOJÝ PAZARLAMA OFÝSÝ KURULACAK

Dijital dönüþümü yaygýnlaþtýrmaya yönelik programlar imalat sanayinin farklý kollarýna adapte edilerek KOBÝ'lerin dijitalleþme süreçlerine destek verilecek.

Dijital platform imkanlarýndan yararlanýlarak KOBÝ'lerin yerli tedarik zincirini güçlendirecek büyük ölçekli firmalar etrafýnda kümelenerek konumlanmalarý teþvik edilecek.

KOBÝ'lerin yalýn üretim konusundaki farkýndalýklarý artýrýlarak üretim süreçlerini geliþtirmeleri için gerekli mekanizmalar oluþturulacak. KOBÝ'lerle büyük iþletmeler arasýndaki verimlilik farkýný azaltmak için özel programlar geliþtirilecek.

Biliþim sektöründe yer alan start-up firmalarýnýn ürün ve hizmetlerini kolaylýkla pazarlamalarýna yönelik 2028'e kadar 5 ülkede Uluslararasý Teknoloji Pazarlama Ofisi kurulacak.

Sanayinin dijitalleþmesi sürecinde önem arz eden nesnelerin interneti gibi ileri üretim teknolojilerinin yaygýnlaþtýrýlmasý saðlanacak.

Model Fabrikalar sanayinin yoðunlaþtýðý 14 ilde yaygýnlaþtýrýlacak.

Küresel rekabetteki konumu güçlendirmek için AR-GE harcamalarýnýn milli gelire oranýnýn yüzde 2'ye taþýnmasý hedefleniyor. Ülke, Küresel Yenilik Endeksi'nde ilk 20'ye taþýnacak.

Ulusal Teknoloji Giriþimciliði Stratejisi kapsamýnda dünyanýn en geliþmiþ 20 ekosistemi arasýnda yer alýnmasý hedeflenirken, ekosistemden 15 Turcorn (1 milyar dolar deðerlemeye ulaþan Türk þirketi) ve 5 Decacorn (deðeri 10 milyar dolarý geçen þirket) çýkarýlacak.

Avrupa Yeþil Mutabakatý'na uyum kapsamýnda Türkiye Ýmalat Sanayinin Yeþil Dönüþümü Projesi hayata geçirilecek.

- ELEKTRÝKLÝ ARAÇLAR ÝÇÝN YÜKSEK HIZLI ÞARJ ÝSTASYONLARI YAYGINLAÞTIRILACAK

Türkiye'yi yeni nesil elektrikli otomobil üssü haline getirme hedefi doðrultusunda, Türkiye'nin otomobili Togg'un seri üretimi yýllar içinde artýrýlarak 2030'da 1 milyon araca çýkarýlacak.

Togg baþta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanýmýndaki geliþmeler dikkate alýnarak yüksek hýzlý þarj istasyonlarýnýn 81 ilin tamamýnda yaygýnlaþtýrýlmasý konusunda ilave adýmlar atýlacak.

Elektrikli araç stoðunun 2 milyonu, þarj istasyonu sayýsýnýn da 200 bini aþmasý saðlanacak.

- "BÖLGESEL BATARYA ÜRETÝM MERKEZÝ" OLMA HEDEFÝ

Batarya modül ve paketiyle alt komponentler geliþtirilerek batarya üretim yatýrýmlarý tamamlanacak. Ülkede bir "Batarya test merkezi" kurulmasý teþvik edilecek.

Yerli aktif olmayan malzemelerle batarya hücre üretim yatýrýmýnýn yapýlmasý saðlanarak "Bölgesel Batarya Üretim Merkezi" olmak için adýmlar atýlacak.

Milli Uzay Programý hedeflerinden "Ay Misyonu" kapsamýnda insansýz uzay aracýnýn tasarým ve üretim çalýþmalarý tamamlanarak bu görevde kullanýlacak hibrit yakýtlý, özgün ve milli uzay roketi motoru geliþtirilecek.

Türkiye'nin insanlý ilk uzay görevi kapsamýnda bir Türk vatandaþýnýn bilim misyonuyla Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na gönderilmesi çalýþmalarý tamamlanacak.

Antarktika Bilimsel Araþtýrma ve Bilim Üssü'nün kalýcý hale getirilmesi, Antarktika Anlaþmalar Sistemi'nde "gözlemci" statüsünden "danýþman ülke" statüsüne geçilmesi hedefleniyor.

Yüksek teknolojili sanayilerin imalat sanayi ihracatýndaki payý Ekonomik Kalkýnma ve Ýþbirliði Örgütü ortalamalarýna ulaþtýrýlacak. Bu doðrultuda, yüksek teknoloji yoðunluklu ürünlerin ihracatý için kapsamlý ihracat destek programlarý oluþturulacak.

- DÝJÝTAL DÖNÜÞÜMLE ÝMALAT SANAYÝ GÜÇLENDÝRÝLECEK

Yeni dönemde, Milli Teknoloji Hamlesi'ni hayata geçirmek için sanayinin teknolojik dönüþümünün saðlanmasý, yenilikçilik ve tasarým kapasitesini artýrarak nitelikli insan kaynaðýnýn geliþtirilmesi planlanýyor.

Bu hedef doðrultusunda dijitalleþmeyle gelen yeni dönemin gerekliliklerine uygun yetkinliklerin belirlenmesi, eðitim modellerinin dönüþtürülmesi ve sürdürülebilir ilerleme için toplum genelinde yetkinlik geliþiminin saðlanmasý için çalýþmalar yürütülecek.

Açýk kaynak yazýlým ekosistemi geliþtirilerek yazýlýmcý sayýsýnýn artýrýlmasý kaldýraç olarak kullanýlacak.

Sanayinin dijital dönüþümü sürecinde sürdürülebilirliðinin saðlanmasý ve dijital dönüþümün hýzlandýrýlmasý yoluyla imalat sanayinin rekabet gücü artýrýlacak.

Teknoloji üretiminde sertifikasyon ve test ihtiyacý tespit edilerek uluslararasý boyutta rekabetçi bir altyapý oluþturulacak.

Ýmalat sanayinin rekabetçiliði ve verimliliði yükseltilerek, dünya ihracatýndan daha fazla pay alan, aðýrlýklý olarak yüksek teknolojili ürünlerin üretildiði, nitelikli iþ gücüne sahip, çevreye ve topluma duyarlý bir sanayi yapýsýna dönüþümünü saðlamak amacýyla kümelenme teþebbüsleri desteklenecek.

Sanayide yeþil dönüþüm gibi alanlarda "Yeþil Yakalý" olarak sýnýflandýrýlan iþlere avantaj saðlayacak politikalar geliþtirilecek.

Ar-Ge merkezlerindeki Ar-Ge, yenilik ve tasarým faaliyetlerinin artýrýlmasý için ekosistemin yetkinlik, iþbirliði, yönetiþim, finansman gibi konulardaki geliþimine yönelik tedbirler alýnacak.

Teknoloji Geliþtirme Bölgelerinde AR-GE faaliyetlerinin geliþtirilmesi için ekosistemin altyapý, yetkinlikler, iþbirliði, yönetiþim, finansman gibi konularda geliþmesine yönelik tedbirler hayata geçirilecek.