Türkiye ve Mýsýr arasýnda tarým alanýnda iþbirliði
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah es-Sisi, resmi ziyaret için dün Ankara'ya gelerek, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'la görüþtü. Ýki lider, görüþmenin ardýndan Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi Toplantýsý'na baþkanlýk etti.

Toplantýnýn ardýndan iki ülke arasýnda belli alanlarda iþbirliði kapsamýnda 17 anlaþma yapýlýrken, tarým alanýnda da "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mýsýr Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Tarým Alanýnda Bilimsel, Ekonomik ve Teknik Ýþbirliði Mutabakat Zaptý" imzalandý.

Türkiye'nin Afrika ticaretinde ön planda olan Mýsýr'la ticaret hacminin 5 yýl içerisinde 15 milyar dolar seviyesine çýkarýlmasýna odaklanýlýrken, bu kapsamda iki ülke arasýndaki ticaretin tarým ürünlerini içerecek þekilde geniþlemesi hedefleniyor.

Türkiye geçen yýl Mýsýr'a 3 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirirken, bu dönemde Mýsýr'dan yapýlan ithalat 3,1 milyar dolar oldu. Ýki ülke arasýndaki dýþ ticaret hacmi 6,1 milyar dolar olarak kayýtlara geçti.

Bu yýlýn 7 ayýnda Mýsýr'a yapýlan dýþ satým 1 milyar 904 milyon dolar, bu ülkeden gerçekleþtirilen ithalat ise 1 milyar 911 milyon dolar oldu. Ayný dönemde iki ülke arasýndaki ticaret hacmi 3 milyar 815 milyon dolar olarak hesaplandý.

- TARIMSAL VERÝMLÝLÝK ÝÇÝN TEKNÝK ÝÞBÝRLÝÐÝ

Ýki ülke arasýnda tarým alanýnda imzalanan mutabakat zaptýyla tarým ürünleri ticaretinin artmasý hedeflenirken, kuraklýða dayanýklý tahýl çeþitlerinin ýslahý ve araþtýrýlmasý ile sebze tohumu ve meyve fidaný üretimi alanýnda iþbirliði yapýlmasý planlandý.

Tarým ürünleri ticaretinin karþýlýklý olarak arttýrýlmasý için gerekli tedbirlerin alýnmasý, bu çerçevede her iki ülkenin tarýmsal yatýrým ve iþ fýrsatlarý konusunda görüþ alýþveriþinde bulunulmasý kararlaþtýrýldý.

Baþta iklim deðiþikliðiyle mücadele olmak üzere kuraklýk, sýcaklýk artýþý, su kýtlýðý gibi iki ülkeyi de ilgilendiren ve bölgeyi artan þekilde etkileyen küresel sorunlara iliþkin de iþbirliðinde uzlaþýldý.

Tarým alanýndaki teknolojik geliþmelere baðlý olarak, teknoloji transferi ve tarýmsal verimliliðin arttýrýlmasýnda teknik iþbirliði yapýlacak, bu konularda bilgi, tecrübe ve uzman alýþveriþinde bulunulacak.