Birol, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de devam eden Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.
Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'nýn ilk 5 ülkesi arasýna girdiðini vurgulayan Birol, "Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanýn en önde gelen ülkelerinden bir tanesidir ama hala özellikle rüzgar, güneþ ve jeotermalde muazzam bir potansiyelimiz var." diye konuþtu.
Birol, söz konusu potansiyelin gelecek yýllarda daha baþarýlý bir þekilde hayata geçirilmesi gerektiðinin altýný çizerek, "Umarým önümüzdeki yýllarda potansiyelimizi en iyi þekilde kullanýp, yenilenebilir enerjinin hem kurulmasýnda hem de türbinlerin ve güneþ panellerinin Türkiye'de imal edilmesi için önemli adýmlar atacaðýz." dedi.
- TÜRKÝYE'NÝN 2053 NET SIFIR EMÝSYON HEDEFÝ
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Eylül 2021'de Türkiye'nin 2053 Net Sýfýr Emisyon hedefini duyurmuþtu. Türkiye ayný yýl kasým ayýnda Paris Anlaþmasý'na taraf olmuþtu.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum da söz konusu hedef doðrultusunda, COP29'da Türkiye'nin Uzun Dönem Yol Haritasý'ný açýklamýþtý.
Buna göre Türkiye, 2053'e kadar birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payýný yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payýný ise yüzde 30'a çýkarmayý planlýyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar da AA'ya yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin iklim deðiþikliðiyle mücadelede ana omurgasýný en üst seviyede yenilenebilir enerji kullanýmý, enerji verimliliði ile nükleer enerjinin oluþturduðu bir enerji programý izlediðini belirtmiþti.
Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11, Avrupa'da 5'inci sýrada yer alýyor.