Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'daki Amerikan ticaret odalarý tarafýndan düzenlenen AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi, ekonomik iþbirliðini ve iþ ortaklýklarýný teþvik etmek için bölgelerden hükümet yetkililerini, devlet kalkýnma ajanslarýný, iþ liderlerini ve yatýrýmcýlarý Ýstanbul'da bir araya getirdi.
Zirvenin ABD ile Güneydoðu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya bölgelerindeki bölgesel iþ çevreleri arasýndaki baðlarý güçlendirerek að oluþturma, diyalog ve yeni iþ geliþtirme olanaklarýnýn araþtýrýlmasý için dinamik bir platform görevi görmesi öngörülüyor.
Çeþitli sektörlerden 250 üst düzey ismin katýlmasý beklenen zirvede, þirketler, paydaþlarla ve iþ temsilcileriyle B2B toplantýlarý yapma ve ilgili endüstri atölyelerine katýlma fýrsatýna sahip olacak.
Etkinliðin düzenlenmesine katkýda bulunan ülkeler arasýnda Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Kýrgýzistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Özbekistan ve Ukrayna bulunuyor.
Yaklaþýk 207 milyon nüfuslu bir bölgeyle yaklaþýk 2,9 milyon metrekarelik bir alaný oluþturan bu ülkelerin gayrisafi yurt içi hasýlasýnýn 1,9 trilyon dolardan fazla olduðu deðerlendiriliyor.
AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamýnda "Bölgesel Ýþ Birliði", "Bölgesel Enerji Haritasý: Güvenlik ve Sürdürülebilirlik", "Orta Koridor: Ticaretin Gelecek Yollarý", "Dijital Ekonomi Rehberi: Yapay Zeka ve Ötesi", "Büyüme Ýçin Bankacýlýk: Bölgesel Finansýn Rolü", "Turizm: Bölgesel Büyümenin Kilit Sektörü" ve "Üretimde Direnç: Yenilikler ve Tedarik Zincirinin Yenide" baþlýklý paneller gerçekleþtirildi.
Burak Daðlýoðlu, etkinlikte yaptýðý konuþmada, bakýþ açýlarýnýn her zaman Türkiye'nin etrafýnda daha geniþ ve istikrarlý bir bölgeye sahip olmak olduðunu belirtti.
Küresel yatýrýmlar azaldýðýnda ülkelerin de daha az yatýrým aldýðýna iþaret eden Daðlýoðlu, istikrarsýz bölgeler yerine istikrarlý bölgelerin ve daha büyük yatýrýmlar, daha büyük fýrsatlar için bölgesel olarak daha entegre alanlara sahip olmanýn önemine vurgu yaptý.
Daðlýoðlu, özellikle son yýllarda bölgesel iþbirliðinin öneminin arttýðýný ifade ederek, sürdürülebilirlik ve dijital dönüþümün pek çok iþletmeyi etkilediðini ve çok uluslu þirketlerin yerine getirmesi gereken belirli görevlerin olduðunu kaydetti.
Türkiye'nin 2053 net sýfýr emisyon hedeflerine ulaþan bir ülke olmak istediðini belirten Daðlýoðlu, "Bu hedefe ulaþmak için atmamýz gereken bir dizi adým var. Dijital altyapý için çok fazla yatýrým yapmamýz gerekiyor. Tüm ülkeler bu dijital altyapýlar sayesinde diðer ülkelere baðlanmalýdýr. Bu sadece dijital altyapý ile sýnýrlý deðil, tüm enerji, lojistik altyapýsý için de geçerli. Bu büyük projeler küresel tedarik zinciri kurallarýný þekillendiriyor." deðerlendirmesini yaptý.
Daðlýoðlu, Türk Devletleri Teþkilatýnýn da (TDT) bölgesel iþbirliði için aktif bir rol oynadýðýný dile getirerek, "Türkiye, kendi bölgesi ve komþularýyla iliþkileri geliþtirmek istiyor. Ekonomik faaliyetler için bölgede istikrarýn olmasý daha fazla doðrudan yabancý yatýrým almak için önemlidir ancak ayný zamanda birbirimizden öðrenmemiz gereken þeyler." diye konuþtu.
ABD'nin Ýstanbul Baþkonsolosu Julie Eadeh de etkinlikte bir çok ülkeden temsilcinin bölgesel baðlarý güçlendirmek ve ABD iþ dünyasýný desteklemek üzere Ýstanbul'da bir araya geldiðini görmekten büyük memnuniyet duyduðunu aktardý.
Türkiye ve özellikle de Ýstanbul'un tarihsel olarak bir merkez, kavþak ve buluþma noktasý olarak önemli bir rol oynadýðýna dikkati çeken Eadeh, "Bu gibi etkinlikler, ortak refahýmýz için mevcut olan fýrsatlarý daha iyi anlamamýzý saðlýyor." dedi.
Eadeh, bölgesel enerji taleplerinin karþýlanmasýndan Trans-Hazar Uluslararasý Taþýmacýlýk Güzergahý'nýn altyapý geliþimine kadar, ABD iþletmelerinin saðladýðý dünya standartlarýndaki ürün ve hizmetlerin katkýsýyla pek çok fýrsatýn olduðunu ifade etti.
Etkinlikte bölgedeki dijital ekonomi ve inovasyon konularýnýn da ele alýnacaðýna iþaret eden Eadeh, "Dijital teknolojinin gücünden yararlanýrken, çýðýr açan teknolojiler aracýlýðýyla tüm yaþamlarýmýzý daha iyi hale getirmek için eþi benzeri görülmemiþ bir fýrsata sahibiz. Bu gibi forumlar, ülkelerimizin karþýlýklý refahýný arttýrmak, baþarý için temel olan kiþisel baðlantýlarý ve aðlarý kurmamýz için bize fýrsatlar sunmaktadýr." diye konuþtu.
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Baþkaný Tankut Turnaoðlu da AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni bu yýl Ýstanbul'da hayata geçirmek için AmCham Türkiye, AmCham Yunanistan ve AmCham Bulgaristan'ýn kapasitelerini birleþtirdiðini belirtti.
Turnaoðlu, AmCham Türkiye olarak, Türkiye ekonomisine 60 milyar dolar katký saðlayan 145 ABD merkezli þirketi temsil ettiklerini dile getirerek, "Ana hedefimiz ülkemizi global pazarlara taþýyan bir güç olmak. Bu hedefimiz doðrultusunda Türkiye ve ABD arasýndaki ticaret hacminin 100 milyar dolar düzeyine ulaþmasýna katký saðlamayý sürdürüyoruz." dedi.
Bölgedeki diðer Amerikan ticaret odalarý ile iletiþim ve iþbirliðiyle ticaret potansiyelini daha da geniþ bir kapsam ve coðrafya ulaþtýrmak için çalýþtýklarýný kaydeden Turnaoðlu, þöyle devam etti:
"Bizleri bir araya getiren AEES Zirvesi'ni hayata geçirme fikri de Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'daki AmCham yönetimleri arasýndaki görüþ alýþveriþi sonucunda doðdu. Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kýrgýz Cumhuriyeti, Moldova, Romanya, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan'daki Amerikan ticaret odalarýnýn da AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi organizasyonuna ortaklýðýný memnuniyetle karþýlýyoruz. Birlikte hayata geçirdiðimiz bu ilk zirvenin Ýstanbul'da düzenlenmesi AmCham Türkiye olarak bizleri ayrýca mutlu ediyor."
AmCham Yunanistan Baþkaný Nikolaos Bakatselos da Avrasya bölgesinin bütün sektörlerde muazzam bir potansiyel taþýdýðýna iþaret ederek, zirvenin bölgedeki çeþitli yatýrým ve iþ ortaklýðý fýrsatlarýný göstermesi bakýmýndan çok önemli bir platform iþlevi gördüðünü söyledi.
Bakatselos, "Sizleri, bu zorlu zamanlarý birlikte aþarken önümüzde uzanan umut verici fýrsatlarý birlikte keþfedebileceðimiz Ýstanbul'da aðýrlamaktan heyecan duyuyoruz." þeklinde konuþtu.
AmCham Azerbaycan Baþkaný Dayanat Sadullayev de kültürlerin, fikirlerin ve ortak noktalarýn kesiþtiði dinamik þehir Ýstanbul'da bir araya geldiklerini, zirve boyunca bölgesel iþbirliði, ticaret, kalkýnma, enerji stratejileri, finans ve inovasyon gibi konularý ele alacaklarýný kaydetti.