Londra merkezli uluslararasý enerji düþünce kuruluþu Ember'in yeni analizinde, puant talep olarak ifade edilen maksimum elektrik talebinin karþýlanmasýnda güneþ enerjisinin Türkiye'nin elektrik üretimine katkýsý incelendi.
Analize göre, bu yýlýn ocak-aðustos döneminde güneþten elektrik üretimi 2023'ün ayný dönemine göre yüzde 40'ýn üzerinde artarken, Türkiye'de yazýn en yüksek seviyeye çýkan elektrik talebinin karþýlanmasýnda güneþ enerjisi önemli rol oynadý.
Bu yýl güneþten elektrik üretiminde saatlik, günlük ve aylýk bazda rekorlar görüldü.
Geçen yýl güneþ enerjisinden elektrik üretimi en yüksek seviyeye temmuzda ulaþýrken, rekor bu yýl nisanda aþýldý. Bu rekor nisan, mayýs ve haziran aylarýnda üst üste üç kez tazelendi.
Güneþ enerjisinin toplam elektrik üretimi içindeki payý haziranda yüzde 11'e ulaþarak tarihi yüksek seviyeye ulaþtý.
Güneþ enerjisi 16 Haziran'da Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 46'sýný karþýlayarak saatlik bazda rekor kýrdý. Ayný gün, güneþ enerjisinin elektrik üretimindeki payý yüzde 17 ile günlük bazda da rekor tazeledi.
Güneþ enerjisi, puantýn gerçekleþtiði Temmuz 2024'te 10 milyonun üzerinde kiþiye elektrik saðlarken, puant elektrik talebindeki artýþýn üçte ikisini karþýladý.
- SOÐUTMA ÝHTÝYACI PUANT TALEBÝ ZÝRVEYE TAÞIDI
Analize göre, bu yýl aþýrý sýcak geçen yaz aylarýnda 81 ilin 74'ünde soðutma ihtiyacý artýþ gösterdi. Bu durum, elektrik talebinin rekor seviyelere çýkmasýna yol açtý.
Soðutma ihtiyacýnýn temel göstergelerinden olan soðutma gün dereceleri (CDD) 5 yýllýk ortalamaya göre haziranda üç kat, temmuzda ise yüzde 50 arttý. Böylece, Temmuz 2024'te puant elektrik talebinde yüzde 6,9 artýþ görüldü ve elektrik talebi 58 gigavatsaat ile rekor kýrdý.
- Güneþ enerjisinden üretim 2019'dan beri hýzla artýyor
Türkiye'de güneþ enerjisinin elektrik talebindeki payý hýzla artarken, güneþ 2019'dan beri puant elektrik talebindeki büyümenin yüzde 70'ini karþýladý.
Güneþ enerjisinin 2017'de yüzde 2,5 olan saatlik puant talebini karþýlama oraný, 2024'te bu yýl yüzde 18'e yükseldi.
Türkiye'de bugüne kadar yapýlan güneþ enerjisi yatýrýmlarý sayesinde, 16 gigavatlýk fosil yakýt santrali ihtiyacý ortadan kalktý ve böylece fosil yakýt baðýmlýlýðýndan kaynaklanan maliyetler de azaldý.
Ember Analisti Bahadýr Sercan Gümüþ, rapora iliþkin deðerlendirmesinde, güneþ enerjisinin puant talebi karþýlamadaki oranýnýn 2017'den beri 7 kat arttýðýný ifade etti.
Gümüþ, bu durumun, enerji arz güvenliðinin saðlanmasýnda ve fosil yakýtlara baðýmlýlýðýn azaltýlmasýnda, güneþ enerjisinin dönüþtürücü potansiyelini ortaya koyduðunu belirterek, "Türkiye'nin yüksek potansiyeli ve enerji depolama sistemlerinin entegrasyonu ile güneþ enerjisi, enerji güvenliðini saðlamada ve temiz enerji dönüþümünü hýzlandýrmada öncü rol oynamaya devam edecek." dedi.