Türkiye'de bir ilk: Geleceðin petrolünde üretim baþladý
ABONE OL

Türkiye'nin ilk hidrojen vadisinin hayata geçirileceði "Güney Marmara Hidrojen Kýyýsý Vadi Projesi" kapsamýnda Enerjisa Üretim Bandýrma Enerji Üssü'nde yenilenebilir kaynaklarla elde edilen yeþil hidrojenin pilot üretimine baþlandý.

Enerjisa Üretim ile yerli ve yabancý 16 paydaþýn katýlýmýyla baþlatýlan "Güney Marmara Hidrojen Kýyýsý Vadi Projesi", Avrupa Komisyonu tarafýndan 8 milyon avro hibe desteði saðlanan, toplam 36,8 milyon avro bütçeli bir Avrupa Birliði projesi.

Güney Marmara Kalkýnma Ajansýnýn koordinatör olarak yer aldýðý projede, Enerjisa Üretim'in Bandýrma Enerji Üssü'nde yenilenebilir kaynaklarla elde edilen yeþil hidrojen üretimi ve daðýtýmý yapýlacak.

Projenin ortaklarý arasýnda Sabancý Üniversitesi, Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi AÞ, Þiþecam, Eti Maden, Türk-Alman Üniversitesi, Linde Gaz AÞ, Bandýrma Onyedi Eylül Üniversitesi, Hidrojen Peroksit AÞ, Universite Mohammed Vi Polytechnique, Alma Mater Studiorum- Universita Di Bologna, Software AG (SAG), PwC Yeminli Mali Müsavirlik AÞ, TENMAK ve TÜBÝTAK yer alýyor.

Türkiye'nin ilk hidrojen vadisinin yeþil hidrojeni, Enerjisa Üretim'in Bandýrma Enerji Üssü'nde pilot olarak üretilmeye ve tesisin jeneratör soðutmasýnda kullanýlmaya baþlandý.

AA muhabirine konuþan Enerjisa Üretim Ýþletme ve Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Emre Erdoðan, yenilenebilir enerji potansiyeli ve ihracat durumunda liman yapýlabilecek alana sahip olmasý nedeniyle yeþil hidrojen üretimi için Güney Marmara'daki Bandýrma Enerji Üssü'nü tercih ettiklerini söyledi.

Hidrojenin yeþil olmasý için altyapýsýný tamamen yenilenebilir elektrik enerjisinden almasý gerektiðini anlatan Erdoðan, "Burada deniz suyunun arýtýlmasý sonrasýnda elde edeceðimiz suyu ve yenilenebilir elektriði kullanarak, hidrojeni, herhangi bir emisyona sebebiyet vermeden ürettiðimiz için bu yeþil hidrojen olarak sýnýflandýrýlýyor." dedi.

- "HEDEF, YILLIK 500 TON ÜRETÝM"

Pilot üretime, içinde AR-GE çalýþmalarýný da barýndýran bir þekilde baþladýklarýný belirten Erdoðan, "Þu an 10 kilovatlýk bir elektrolizörle kendi santralimizde jeneratörün soðutulmasý için hidrojen kullanýyoruz. Daha öncesinde endüstriyel gaz üretimi yapan þirketler tarafýndan doðal gazdan elde edilen hidrojeni kullanýyorduk ve bir karbon salýmý söz konusuydu. Bunu elimine etmek için kendi ihtiyacýmýzý elektrolizörle üretmeye baþladýk." diye konuþtu.

Erdoðan, hidrojen üretimini kendileri yaparken elektrolizör geliþtirilmesi noktasýnda TÜBÝTAK MAM (TÜBÝTAK Marmara Araþtýrma Merkezi) ve Aspilsan, hidrojenin kullanýmý konusunda ise Eti Maden, Hidrojen Peroksit gibi paydaþlarla çalýþtýklarýný bildirdi.

Hedeflerinin, 2025'e gelindiðinde, yýllýk ortalama 500 ton yeþil hidrojen üretimi olduðunu dile getiren Erdoðan, ürettikleri hidrojenin ilk etapta Þiþecam, Hidrojen Peroksit, Eti Maden ve Kale Grubu'nun tesislerinde kullanýlacaðýný, ilerleyen süreçte kendi tesislerinde de doðal gaz yerine hidrojeni yakarak elektrik üretimine geçmeyi amaçladýklarýný ifade etti.

- "12 BÝN TON KARBON EMÝSYONUNUN ÖNÜNE GEÇMEYÝ PLANLIYORUZ"

Yeþil hidrojen tedariki yapmayý planladýklarý paydaþlarýnýn þu anda doðal gazdan elde edilen ve karbon salýmýna neden olan hidrojeni kullandýklarýný; projenin en önemli katkýsýnýn bu salýmýn bertaraf edilmesi olacaðýný kaydeden Erdoðan, "Bu noktada yaklaþýk olarak yýllýk 12 bin ton mertebesinde bir karbon emisyonunun önüne geçmeyi planlýyoruz. Yeþil hidrojen kullanýmýnýn artmasýyla beraber karbon emisyonlarýnýn seramik, cam, petrokimya, gübre sanayinde azaltýlmasý ve emisyonsuz yeþil ürünlerin ortaya çýkmasý konusunda destek vermek de en önemli hedefimiz olacak." sözlerini sarf etti.

Erdoðan, hidrojen vadisi projesinin hayata geçmesiyle beraber üretilecek yeþil hidrojenin kimya, seramik, cam sanayi gibi bölgede kurulu farklý sanayilerde kullanýlacaðýný, yatýrýmlarýn büyümesiyle demir çelik ve petrokimya sanayisinde ve daha sonrasýnda enerji, ulaþým gibi sektörlerde de kullanýlmasýnýn mümkün olacaðýný vurguladý.

Emre Erdoðan, þöyle devam etti:

"Biz yeþil hidrojenin gelecekte enerji piyasasýnda önemli bir enerji taþýma aracý olacaðýný düþünüyoruz. Bundan dolayý da yeþil hidrojen piyasasý oluþumunda, üretiminde üzerimize düþen bu öncü rolü almak istiyoruz. Projemizdeki geliþmelere baðlý olarak özellikle hem Türkiye'de hidrojen kullanan sanayilerin karbonsuzlaþmasý için yeþil hidrojen üretimini hem de bunun ihracatý için daha büyük ölçeklerde yatýrýmlarý planlamaktayýz. Türkiye'deki ilk yeþil hidrojen vadisi projesiyle yeþil hidrojenin hem üretileceði hem de yakýn bir coðrafyada bir vadi içerisinde farklý paydaþlar tarafýndan tüketileceði küçük bir ekosistem yaratmýþ oluyoruz. Bu yönüyle de Türkiye'deki ilklere imza atan bir proje oluyor."

- YEÞÝL METANOL, YEÞÝL AMONYAK, BOR

Yeþil hidrojeni, Türkiye'nin ithal ettiði amonyak, metanol gibi ürünlerde de kullanmayý hedeflediklerinden bahseden Erdoðan, bu doðrultuda fizibilite çalýþmalarýnýn sürdüðünü, ilerleyen dönemlerde "yeþil metanol" ve "yeþil amonyak" üretimiyle ilgili yatýrýmlarýn gündemlerinde olacaðýna iþaret etti.

Proje paydaþlarýndan biri olan Eti Maden'in özellikle bor üzerinde çok ciddi çalýþmalar yaptýðýný aktaran Erdoðan, "Proje paydaþý olmalarýndaki en önemli sebeplerden birisi, borun hidrojenin depolanmasý noktasýnda nasýl kullanýlabileceði ve ne gibi ürünler geliþtirilebileceði konusunda AR-GE çalýþmalarý yapmak. Bunlarýn mümkün olmasý durumunda hem ülkemizin ihtiyacýna hem de yakýn coðrafyamýzda Avrupa Birliði baþta olmak üzere hedef marketlerimize ihracat üzerine farklý yatýrýmlarý deðerlendirmekteyiz." diyerek sözlerini tamamladý.

  • Yeþil hidrojen
  • hidrojen vadisi
  • Güney Marmara Hidrojen Kýyýsý Vadi Projesi