Türkiye'de bir ilk olacak projede geri sayým baþladý: Son aþamaya geldik
ABONE OL

Akkuyu Nükleer AÞ Üretim ve Ýnþaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde, Anadolu Ajansýnýn "Global Ýletiþim Ortaðý" olduðu TEKNOFEST 2024'te, Akkuyu NGS'nin son durumuna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmede bulundu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 4 ünitenin inþaatýnýn farklý aþamalarda olmakla birlikte eþ zamanlý sürdürüldüðünü belirten Sezemin, "Akkuyu NGS projesinin inþa sürecinde birinci üniteden bahsedecek olursak, son aþamaya gelmiþ bulunmaktayýz diyebilirim. Birinci üniteyle ilgili bütün ekipmanlar halihazýrda kurulmuþtur ve çok büyük bir titizlikle kontrolleri yapýlmaktadýr." diye konuþtu.

Sezemin, projenin tasarýmda öngörülen parametrelere uygunluðun büyük bir titizlikle kontrol edildiðine dikkati çekerek, "Birinci güç ünitesinin iþletmeye alýnmasý için bütün gücümüzü ve imkanlarýmýzý seferber etmiþ durumdayýz." ifadesini kullandý.

- ÝKÝNCÝ ÜNÝTEDE SOÐUTMAYI SAÐLAYACAK BORU HATLARI KURULUYOR

Santralin ikinci ünitesinde soðutma sisteminin borularýnýn kurulumuyla alakalý çok önemli bir çalýþma yürüttüklerini vurgulayan Sezemin, þunlarý kaydetti:

"Bu boru hatlarý, reaktörün çalýþmasý esnasýnda soðutmayý saðlayacak suyu taþýyor. Dolayýsýyla 330 derecelik sýcaklýðýn 160 dereceye düþürülmesi için gerekli çalýþma burada saðlanýyor. Bu görev de söz konusu boru hatlarýyla yapýlýyor. Daha önce ayný çalýþma ilk reaktörde inþaat mühendislerimiz ve teknik ekiplerimizle gerçekleþtirildi. Burada edinilen deneyim çerçevesinde birinci reaktörde rekor sayýlabilecek sürede kurulumu yapan arkadaþlar 2. ünitede de görevlendirildi. "

Sezemin, üçüncü güç ünitesinde ise reaktör þaftý denilen kýsýmda çalýþmalarýn tüm hýzýyla devam ettiðini aktardý.

Dördüncü ünitedeki çalýþmalara iliþkin de bilgi veren Sezemin, "Geçen sene sonuna doðru reaktör binasýnýn temel kýsmýnýn yapýmýný tamamladýk. Ýlaveten türbin binasýndaki diðer çalýþmalar eþ zamanlý olarak baþlamýþ ve halihazýrda devam etmektedir. Þunu özellikle söylemem gerekiyor ki oradaki tabliyelerle ilgili bütün çalýþmalar tamamlanmýþtýr. Dördüncü ünitede iki katlý olan koruma katmaný denen yapý tamamlanmýþtýr. Burada çok önemli sayýlabilecek kor tutucu dediðimiz bir ekipman sahaya getirilmiþtir. Eþ zamanlý olarak deniz, hidroteknik yapýlar, kýyý yapýlarý planýmýza göre devam etmektedir." deðerlendirmesinde bulundu.

Sezemin, inþaat sahasýna son zamanlarda getirilen ekipmanlara iliþkin, "Buhar üretici dediðimiz ekipman bütün bileþenleriyle üçüncü ünitede kullanýlmak üzere sahaya getirilmiþtir. Bu sene için de Rusya'dan dördüncü güç ünitesi için reaktör basýnç ekipmanýnýn tedariki beklediðimiz önemli geliþmelerden biri." ifadelerini kullandý.

Almanya vermedi, Çin'den aldýk

Resmen duyuruldu: Türk mühendisler bir ilki baþardý!

Dev projede hayati aþama

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali
  • akkuyu
  • mersin