Türkiye'de bir ilke imza atýldý! Rota Amerika'ya kýrýldý
ABONE OL
Milli hücre, pil ve bataryalarla ihracat kapýsýný açan ASPÝLSAN Enerji, yeni ürünlerle bu baþarýyý taçlandýrmayý hedefliyor.

ASPÝLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2023'ün depremle baþlayan, ekonomik zorluklarla devam eden bir yýl olduðunu, bunun yanýnda þirket olarak üretimde çeþitlilik saðlayýp yeni ürün ihracatlarýyla seneyi kapattýklarýný söyledi.

Deprem felaketinin kazandýrdýðý tecrübelerle yeni ürünler geliþtirdiklerine iþaret eden Özdemir, bu ürünlerle 2024'te piyasada yer almayý hedeflediklerini bildirdi.

Ürettikleri lityum iyon pilleri Ortadoðu ve Avrupa'ya pazarlayarak ihracat baþarýsý yakaladýklarýna deðinen Özdemir, pil üretimi ve ihracatýyla Türkiye'de bir ilke imza attýklarýný vurguladý. Bunun yanýnda pil hücrelerini Amerika pazarýna ihraç edebilmek için taþýmacýlýk sertifikasyon süreçlerini tamamladýklarýný dile getiren Özdemir, bundan sonra ihracatta rotalarýnýn Amerika olacaðýný ifade etti.

Enerjinin yatýrýmcýnýn ilgisini çeken, çok fazla ihtiyaç barýndýran bir alan olduðuna dikkati çeken Özdemir, elektronik devre tasarýmlarýnda kullanýlan hücrelerden megavatlar seviyesine kadar uzanan taþýnýr veya sabit enerji depolama çözümlerine ihtiyaç bulunduðunu kaydetti.

ASPÝLSAN Enerji'nin taþýnýr enerji depolama sistemleri ve telekomünikasyon bataryasý gibi bazý sabit çözümlere yönelik ürün ve tasarýmlarý olduðunu anlatan Özdemir, þöyle konuþtu:

"Bu yöndeki tasarýmlarýmýz devam edecek. Deprem bize þunu gösterdi, insanlar barýnma ve beslenme gibi ihtiyaçlarýný bir süre erteleyebiliyorlar, ancak deprem anýnýn koordinasyonu aþamasýnda yetkililer ve yakýnlarý ile iletiþimin kesintiye uðramasýna tahammül edemiyorlar. Acil durumlarda þebekenin saðlýklý þekilde çalýþmasý, haberleþme cihazlarýnýn çalýþmasý, hastane ve saðlýk kliniklerinde cihazlarýn çalýþmasý gereksinimleri var. Bunlarý saydýðýnýz zaman irili ufaklý farklý enerji gereksinimlerine sahip, farklý kapasitelerde depolama birimlerinden bahsediyoruz. Biz de bu alanda ülkemizin ve dünyanýn ihtiyaçlarýný yakýndan takip ediyoruz. Ürettiðimiz hücre, enerji yoðunluðu yüksek olduðu için taþýnabilir enerji sistemleri olarak ihtiyaçlara cevap verme anlamýnda tercih edilen bir ürün. Bunun yanýnda enerji yoðunluðu nispeten düþük ama biraz daha aðýr sistemler ise sabit depolama sistemleri için uygun."

- MÝLLÝ ÜRÜNLER YENÝ SEKTÖRLERE GÝRÝÞ YAPTI

Ahmet Turan Özdemir, askerin üzerinde taþýdýðý, araç üstünde yer alan, deniz platformlarý, denizaltý platformlarý, kara platformlarý, hava ve uzay platformlarý, rüzgar ve güneþ enerjisi sistemlerinde kullanýlan bataryalarýn farklý tip, kapasite ve karakteristiklere sahip olduðunu söyledi.

Özdemir, hammaddeden pile, pilden bataryaya, bataryadan sisteme, pakete kadar oluþturduklarý ürünler yanýnda müþterilerin güvenlik, bütçe, kullaným yeri ihtiyaçlarýný dikkate alarak piyasadan saðladýklarý farklý hücrelerle batarya tasarýmlarýna imza attýklarýný ifade etti.

Özdemir, denizaltýlardan uçaklara kadar çok farklý ortam ve þartlarda çalýþan bataryalar yaptýklarýný belirtti.

Farklý kimyasallarla sunulan bütçelere uygun terzi usulü batarya tasarýmlarý gerçekleþtirdiklerini dile getiren Özdemir, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Baþta kahraman ordumuzun ihtiyaçlarýný karþýlamayý amaçlýyoruz. Sivil piyasada da varlýðýmýzý geniþletmek için çalýþmalar yapýyoruz. 2023 içerisinde telekomünikasyon bataryasýyla Turkcell ve Türk Telekom ile birlikte çýktýðýmýz serüvende baþarýlý bir süreç geçirdik. Yine bu bataryamýzý da ihracat ile taçlandýrdýk. Burada þebekenin susmamasý, doðal afetlerde, yangýnlarda, savaþ durumlarýnda þebekenin ayakta kalabilmesi için bunlarýn "back up" (yedekleme) bataryalarý olmasý gerekiyor. Gerek askeri gerek sivil ihtiyaçlar için uzak noktalarda þebekeden baðýmsýz kendi müstakil enerjisini karþýlayacak sistemler yapmak istiyorsak bu çözümlere ihtiyaç duyuyoruz. ASPÝLSAN da bu çözümlerin saðlayýcýlarýndan bir tanesi. Telekomünikasyonla baþladýðýmýz süreci müstakil enerji depolama sistemleriyle çeþitlendireceðiz."

Kamp ve doða aktivitelerinde, deprem bölgesindeki çadýr ve konteynerlarda da enerji ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý gerektiðini dile getiren Özdemir, bu sistemlerinin alternatif kaynaklarla þarj edilmesine yönelik olarak da 75 kiþilik AR-GE ekibinin çalýþmalar yürüttüðünü bildirdi. Özdemir, "Burada müþteri ihtiyaçlarýna ve sektörün dinamiklerine göre tasarýmlar yapýp bunlarý müþterilerimizle geliþtiriyoruz. 2024'te bahsettiðim çerçevede ürünlerimizi göreceksiniz. Bunlar üzerine çalýþmalar yapýyoruz. Umarým 2024 yýlý bizler için ve ülkemiz için daha baþarýlý bir yýl olacak. Buna gönülden inanýyoruz. Çeþitlendirdiðimiz portföyümüzü müþteri memnuniyetini ön planda tutarak sahaya süreceðiz." deðerlendirmesini yaptý.

- "BÖLGENÝN BATARYA ÜRETÝCÝSÝ" MÝSYONUNA HAZIRLIK

Avrupa Birliði'nin pil ve batarya teknolojilerinde kendi kendine yeten bir yapý kurmak istediðine iþaret eden ASPÝLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, burada yer alabilmek için gerekli standartlarý saðlamaya yönelik belgelendirme ve üretim kalitesi çalýþmalarý yaptýklarýný söyledi.

Ürünlerinin ihracýný yapabilmek için Avrupa ve ABD'nin regülasyonlarý devreye alýndýðýnda hazýr olacaklarýný belirten Özdemir, "Hücreden sisteme kadar Avrupa'da bir takým hassasiyetler var. Þirket olarak bu sürece hazýr olmak için ekibimizle birlikte büyük bir gayret gösteriyoruz." diye konuþtu.

En büyük amaçlarýnýn ihracat baþarýlarýna yenilerini eklemek olduðunu vurgulayan Özdemir, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin bölgesinde bir batarya üreticisi olma misyonu var. Biz bu misyon için çalýþýyoruz. Ülkemizde bu ekosistemin geliþmesi için ASPÝLSAN sadece pil üretmiyor. Ayný zamanda hammadde üreticileriyle, makine üreticileriyle, üniversitelerle, araþtýrmacýlarla görüþüyor. Hammaddeden geri dönüþüm ve geri kazanýma kadar ülkemize nasýl hizmet edebiliriz, bu zinciri nasýl saðlarýz diye ticari kaygý gözetmeksizin aktif bir oyuncu olarak hizmet ediyor.

Eðer ülkemiz bölgesinde bir batarya üreticisi olacaksa ki buna inanýyorum, olacaðýz. Hammaddemizi çýkaracaðýz, bunu iþleyip aktif maddeye çevireceðiz, buradan elektrot ve pil üreteceðiz, pili kapatýp elektronik devreleriyle, yazýlýmlarýyla birlikte batarya haline getireceðiz. Ömrü dolmuþ bataryalarýmýzý ikincil kullaným alanlarýnda deðerlendirdikten sonra geri dönüþüm ve geri kazanýmla tekrar proseslerde kullanacak bir zincir yönetimini yapmamýz gerekiyor. Bu noktada bütün gayretimizle aktif olarak çalýþýyoruz."

  • ASPÝLSAN
  • üretim