Türkiye'de doðru yalýtým ürünleri uygulanarak 15 milyar dolarlýk tasarruf elde etmek mümkün
ABONE OL

AA muhabirinin sorularýný yanýtlayan Turan, yalýtýmýn enerji verimliliðinin temel unsuru olduðunu belirterek, Türkiye'de binalarda ýsý yalýtým kurallarý standardý olan TS825'in uygulandýðýný anýmsattý.

Geçen yýl sýfýr enerjili bina standartlarýnýn da belirlenerek yayýnlandýðýný ifade eden Turan, "Þu an hiç yalýtýmý olmayan bir binayla neredeyse sýfýr enerjili bir standartla yalýtým yapýlan bir bina arasýnda yüzde 70'e kadar bir enerji tasarrufu oluþuyor. Doðru yalýtým ürünlerinin uygun þekilde uygulanmasý ile binalarda enerji faturalarý yüzde 70'e kadar indirebilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki toplam 22 milyon hanenin yüzde 80'inde yalýtým uygulamasýnýn zayýf ya da hiç olmadýðýný belirten Turan, ülkede verimlilik çalýþmasý yapýlmasý gereken alanlarýn baþýnda enerjinin yaklaþýk üçte birinin tüketildiði binalarýn geldiðini ifade etti.

Turan, bu kapsamda Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) tanýmýnýn eklendiði Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik'in geçtiðimiz yýl 1 Ocak'ta yürürlüðe girdiðini anýmsatarak, þu ifadeleri kullandý:

"Bu yönetmelikle birlikte artýk ülkemizde de belli bir alan büyüklüðüne sahip olan binalar, enerjisinin bir kýsmýný kendisi üretecek, kalan enerji ihtiyacýný da çok daha verimli bir þekilde kullanacak. NSEB þartý 1 Ocak 2025'ten itibaren 2 bin metrekareye çekileceði için þimdiden pek çok binanýn bu doðrultuda inþa edileceðini öngörüyoruz. Bununla birlikte 1998'de yayýnlanan TS825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarý Standardý'nýn dört mevsimi yaþayan ülkemizin soðuk bölgelerimizde ýsýtma ihtiyacýna, sýcak bölgelerinde ise soðutma ihtiyacýna göre güncellenmesini önemsiyoruz. Standartta yapýlacak deðiþikliklerin neticesinde hem ýsýtma hem de soðutmayý ele alacak yeni metodolojiye göre yeni enerji limitleri tayin edilmiþ ve enerji tüketim seviyeleri geliþmiþ ülkeler düzeyine yaklaþmýþ olacaktýr."

ENERJÝ ÝTHALATININ AZALTILMASI ÝÇÝN TASARRUF ÞART

Birim metrekaredeki yýllýk enerji tüketimini düþüreceði için yönetmelikle yapýlan deðiþikliði olumlu deðerlendirdiklerini de dile getiren Turan, "Türkiye olarak 2022'de enerji ithalatýna ödediðimiz para 96 milyar dolar. Enerji ihtiyacýmýzýn yüzde 75'ini ithal ettiðimiz için diðer ülkelere göre daha fazla enerji tasarrufu yapmamýz gerekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Turan, þöyle konuþtu:

"Güncel enerji maliyetleriyle hesaplandýðýnda Türkiye'nin tamamýnda doðru yalýtým ürünleri uygulanýrsa 15 milyar dolarlýk tasarruf elde etmemiz mümkün. Mevcut durumda Türkiye'deki yapýlarýn yüzde 80'inde yeterli yalýtým olmadýðý bazý araþtýrmalarca tespit edilmiþ durumda. Dolayýsýyla bu yüzde 80'lik kýsmýn doðru yalýtýmý yapýlmasý durumunda çok ciddi bir enerji tasarrufu, çok ciddi bir cari açýðý düþürme durumu söz konusu olabilir."

Enerji maliyetlerini düþürmek için Türkiye'nin gerekli standartlarý uygulamasý ve bunun otoriteler tarafýndan kontrolünün de önemli olduðuna iþaret eden Turan, "Standartlarýn uygulanmasý ve bunun kontrolü çok önemli çünkü standartlarýn hali hazýrda çýkarýlmasý yetmiyor. Piyasa gözetimi ve denetiminin de yapýlmasý gerekli. O standartlara göre, o ürünlerin o projelerde kullanýlýp uygulanmasý gerekli. Neredeyse Sýfýr Enerjili Bina (NSEB) standartlarýnýn yeterli olduðunu düþünüyoruz." dedi.

Geçen yýl yalýtým sektörünün özellikle deprem bölgesinin inþasý nedeniyle kaynaklarýný o bölgeye aktardýðýný belirten Turan, sektörün ihracat tarafýnda yeni pazarlara girdiðini ancak daha çok deprem bölgesinin hýzlý bir þekilde yeniden inþasýna yoðunlaþtýðýný ifade etti.

"ENERJÝ ÝSRAFIMIZ GELÝÞMÝÞ ÜLKELER ÝLE KIYASLANDIÐINDA ÇOK DAHA FAZLA"

Ýklim deðiþikliði, enerji arzýna yönelik küresel geliþmeler ve bunlara baðlý olarak maliyetlerdeki artýþýn, enerji verimliliðinin önemini daha da artýrdýðýný ifade eden Turan, þöyle devam etti:

"Enerji tasarrufu miktarý ülkeden ülkeye farklýlýklar gösterir. Bu sebeple genel bir rakam vermek oldukça zor. Birçok geliþmiþ ülkede binalar, ýsýtma ve soðutmaya yönelik birim metrekaredeki yýllýk enerji tüketimi 30-50 kilovat olacak þekilde yalýtýmlý olarak tasarlanýyor. Ülkemizdeki binalar ise halen 120-150 kilovat seviyelerinde enerji tüketiyor. Dolayýsýyla enerji israfýmýz geliþmiþ ülkeler ile kýyaslandýðýnda çok daha fazla."

Yeni enerji teknolojileri ile yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn öne çýkacaðý yepyeni bir dönemin baþladýðýný da aktaran Turan, þunlarý kaydetti:

"Dünyada tüketilen toplam enerjinin yüzde 40'ý binalarda kullanýlýyor. Türkiye için de benzer tablo söz konusu. Binalar ve yerleþimler, karbondioksit gazý salýnýmýnýn yüzde 40'ýndan, su tüketiminin yaklaþýk yüzde 12'sinden, enerji tüketiminin yüzde 30'undan ve elektrik tüketiminin de yüzde 71'inden sorumlu. Buna karþýn binalarda yalnýzca ýsý yalýtýmý yaparak yüzde 70'e varan enerji verimliliði saðlanabilir. Bina ve bununla birlikte tesis yalýtýmý gerek enerji verimliliði gerekse iklim krizi ile mücadele için en temel ve ekonomik adým. Binalarda yalýtým malzemesi kullanmak çok fazla maliyet oluþturmuyor. Binanýn toplam maliyetinin yüzde 3'üne denk geliyor ve güncel enerji maliyetleri ile baktýðýmýzda ortalama 2-3 senede amorti ederek hane halkýna geri dönüyor."