Türkiye'de ilk... 2 milyar liralýk 10 tramvay için imzalar atýldý
ABONE OL

Samsun Büyükþehir Belediye Baþkaný Halit Doðan, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Altyapý Yatýrýmlarý Genel Müdürü Yalçýn Eyigün ile Bozankaya AÞ Yönetim Kurulu üyesi Emrah Dal'ýn katýldýðý törende bakanlýkça alýnacak 10 tramvayýn sözleþmesi imzalandý.

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýnýn büyükþehirlerin raylý sistem çözümlerine destek verdiðini, Türkiye'de 12 kentinde 950 kilometreyi aþan raylý sistem bulunduðunu kaydeden Eyigün, "Bunun 470 kilometresinden fazlasýný bakanlýðýmýz gerçekleþtirdi." dedi.

Yalçýn Eyigün, þunlarý kaydetti:

"Cumhurbaþkanýmýzýn tensibi ve talimatýyla Samsun'un ulaþýmýyla ilgili teknik iþbirliði baþlatmýþtýk. Samsun'a ulaþýmla ilgili neler yapýlmalýdýr anlamýnda ilk örneði bu proje olacak. Ýkinci örneði de þehir hastanesine gidecek raylarýn inþa edilmesi, yani raylý sistem hattý olacaktýr. Samsun'a alýnacak tramvay çok farklý olacak. Yüzde 10 eðimle çýkan tramvay Türkiye'de baþka yerde yok, dünyada çok azdýr. Yüksek eðimle çýkan, yüksek motor gücü gerektiren özel tramvay Samsun'a alýnacak. Dolayýsýyla bu motor gücünde hem de yüzde 70 yerlilikle ilk defa denenecek, ilk defa baþarýlacak."

- TRAMVAYLARDA YOLCU KONFORU ÝÇÝN YENÝLÝKLER

2008'de alýnan tramvaylarda yüzde 8 ila 10 arasýnda yerlilik arandýðýný dile getiren Eyigün, "Yüzde 8 ila 10 civarýnda yerlilik þartýný saðladýðýmýzda seviniyorduk. Sonra 30'a çýkardýk.
Yüzde 51'e çýkardýk Ankara metrolarýnda. Daha sonra Ýstanbul ve havalimaný metrolarýmýzda 60'ý yaptýk, gerçekleþtirdik." dedi.

"Þükür ki Samsun'da en yüksek yerlilik oraný olan yüzde 70'i gerçekleþtireceðiz. Sözleþmemizin þartý bu." ifadelerini kullanan Eyigün, þöyle devam etti:

"Ýhaleyi yerli firmamýzýn da kazanmasý sevindirici. Yüzde 70 yerlilikle Türkiye'de raylar üzerinde giden ilk araçlar olacak alacaklarýmýz. Araçlar çevreci, elektrikle çalýþýyor. Yolcu konforunu düþünerek mevcut araçlardaki neleri geliþtirebilirize baktýk. Dolayýsýyla Büyükþehir Belediyemizle beraber bu araçlarýn sadece yerlilik anlamýnda deðil, iç konforu, yolcunun rahatlýðý, gençlerimizin bisikletle, skuterle binmelerini saðlayacak, engelliler için özel çözümler, Wi-Fi eriþimi, þarj cihazlarý, yolcu bilgilenme ekranlarý gibi yolcunun konforunu artýracak muhtelif yenilikleri olacak."

Tramvaylarda çift yönlü sürüþ imkaný olacaðýný anlatan Eyigün, "42 metre ve 466 yolcu kapasitesi var her bir aracýmýzda. 10 tramvayýmýz, 2 milyar lira artý KDV ile alýnacak. Bu, bakanlýðýmýzýn bütçesiyle karþýlanacak. Bu araçlar filoya eklendiðinde kapasite artacak, yolcu konforu artacak, sýkýþýklýklar, özellikle pik saatlerde sabah ve akþam azalmýþ olacak. Yeni hatlar eklendikçe de araç ihtiyacý açýsýndan dengeli büyüme olacak." deðerlendirmesini yaptý.

Baþkan Doðan da Samsun'da raylý sistemle her gün 80 bin yolcu taþýdýklarýný vurgulayarak, "Ulaþýmda yeni tramvaylara ihtiyaç duyuluyordu. Bakanlýðýmýz, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn 10 yeni trenin Samsun'a alýnmasý noktasýndaki talimatlarýyla ihale yapýlmýþ oldu. Ýhaleyi yerli bir firma, Bozankaya aldý. 24 ay içinde yeni trenlerimizi almayý arzu ediyoruz. Tabii yerlilik oranýnýn yüksek, yerli bir firmanýn Samsun'un trenlerini yapacak olmasý bizim için ayrý mutluluk. Hem Sayýn Cumhurbaþkanýmýza hem de Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanýmýza teþekkür etmek istiyorum." diye konuþtu.

Samsun'daki mevcut tramvay aðýnýn yeni yapýlacak þehir hastanesine ulaþtýrýlmasý konusunda proje çalýþmalarýna baþladýklarýna iþaret eden Doðan, hastaneye ulaþýmýnýn raylý sistemle saðlanacaðýný söyledi.

Emrah Dal da Bozankaya'nýn güzel araçlar ürettiðini dile getirerek, "Bu sayede yurt dýþýna da satýyoruz. Avrupa'ya, Amerika'ya, Kanada'ya, Avustralya'ya tren ihraç ediyoruz. Bakanlýðýmýzýn, Genel Müdürümüzün büyük desteðiyle çok büyük tecrübeler de kazandýk. Araçlarýmýz minimum yüzde 70 yerlilikle çok güzel olacak. Yüzde 100 Türk mühendisliði ile yapýlacak." diye konuþtu.

Törende konuþmalarýn ardýndan sözleþme imzalandý.