Türkiye'de ilk olacak! Ankara'da üretime baþlýyor
ABONE OL

Partner Elektronik Güç Sistemleri AÞ (Partner EGS) Üst Yöneticisi Alper Terciyanlý, Enerji Depolama Sistemleri Derneði ve Enerjide Dijitalleþme Derneði tarafýndan Ankara'da düzenlenen 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi'nde, AA muhabirine, Ankara'da inþasý süren invertör fabrikasýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Türkiye'de güneþ enerjisi santrali yatýrýmlarýnýn her yýl artarak devam ettiðini ve buna paralel olarak güneþ enerjisi santrallerinin solar evirici ihtiyacýnýn arttýðýný belirten Terciyanlý, bu ihtiyacýn yerli mühendislik ve imalatla karþýlanmasý konusunda Partner EGS ile Huawei'in, þebeke ölçeðinde eviricilerin Türkiye'de lisans transferi yöntemiyle üretilmesi amacýyla Kasým 2023'te mutabakata vardýðýný söyledi.

Türkiye'de þebekeye baðlý olmayan ve elektrik daðýtým sisteminde kayýt altýna alýnamayan eviriciler haricinde ticarileþmiþ solar evirici üretiminin ihtiyacý karþýlamadýðýný ve bu alanda yýllýk yaklaþýk 200 milyon avroluk bir ithalat kalemi oluþtuðunu tahmin ettiklerini dile getiren Terciyanlý, þöyle devam etti:

"Söz konusu mutabakat kapsamýnda bu yýl ekimde devreye alýnmasý planlanan yatýrýmýn birinci fazýnda yaklaþýk 17 milyon dolarlýk bir yatýrýmla yýllýk 2 gigavat kapasitede, 800 volt gerilime sahip þebeke ölçeðinde solar evirici üretimi planlanmaktadýr. Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirilecek bu projede yaklaþýk 100 kalifiye personele istihdam saðlanmasý, Ar-Ge faaliyetlerinin diðer ürün gruplarý için baþlatýlmasý ve üretilen ürünlerde en az yüzde 51 olan yerlilik oranýna ulaþýlmasý hedeflenmektedir."

- PROJENÝN ÝKÝNCÝ AÞAMASINDA ENERJÝ DEPOLAMA SÝSTEMLERÝ ÜRETÝLECEK

Terciyanlý, projenin ikinci aþamasýnda ise fabrika yatýrýmýnýn bir "Güç Elektroniði Kampüsü"ne çevrilmesinin planlandýðýný, kampüste yenilenebilir enerji sektörü ile enerji dönüþümü alanlarýnda Türkiye'nin ihtiyacý olan temel tüm güç elektroniði ekipmanlarýný yerli ve milli kaynaklarla üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Enerji depolama sistemlerinin üretimi ve entegrasyonunun bu kampüsün en önemli hedeflerden biri olduðunu, bunun yaný sýra kampüste Türkiye'de hýzla yaygýnlaþan elektrikli araçlar için sývý soðutmalý süper hýzlý þarj istasyonlarýnýn da üretilmesinin planlandýðýna dikkati çeken Terciyanlý, þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda Huawei ile teknoloji transferini de içinde barýndýran farklý iþ modelleri üzerine görüþmeler sürmektedir. Hedeflenen bu kampüs için 40-50 milyon dolar tutarýnda bir yatýrým gereksinimi öngörülmektedir. Gerçekleþtirilecek yatýrýmla en az 50 kiþiden oluþan bir AR-GE ekibi ile 300 kiþiden fazla nitelikli üretim personelinin istihdamý hedeflenmektedir. Bu yatýrýmlar için proje bazlý teþvik baþvurusu için de son hazýrlýklar yapýlmaktadýr."