Türkiye'de ithalat baðýmlýlýðýnýn önüne ''enerji kalkaný'' ile geçilecek
ABONE OL

AA muhabirinin 2025-2027 yýllarýna iliþkin OVP'den yaptýðý derlemeye göre, ihracattaki artýþý teþvik eden, ithalatýn sürdürülebilir seviyelerde kalmasýný saðlayan, hizmetler sektöründe ise Türkiye'nin potansiyelini daha etkin kullanan bir dýþ ticaret politikasý uygulanacak.

Yeþil ve dijital dönüþümü saðlayacak politikalar hayata geçirilerek uluslararasý düzenlemelere uyum güçlendirilecek, ihracatçý firmalarýn dönüþümü desteklenecek.

Avrupa Birliði (AB) dijital ekonomi düzenlemeleri ve Yeþil Mutabakatý doðrultusunda, rekabetçiliðin artýrýlmasý için gerekli mevzuat, destek politikalarý ve uluslararasý anlaþmalara yönelik hazýrlýklar tamamlanacak.

Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'nin (ETS) hukuki altyapýsý tamamlanarak AB Sýnýrda Karbon Düzenleme Mekanizmasý'na (SKDM) uyumlu bir yapý hayata geçirilecek.

- YÜKSEK TEKNOLOJÝLÝ ÜRÜNLERÝN ÜRETÝLMESÝ ÝÇÝN ÝÞLETMELERE DESTEK VERÝLECEK

Karbon fiyatlandýrma mekanizmasýnýn sektörler üzerinde oluþturacaðý ilave maliyetlere yönelik ihracatýn finansmanýnda kullanýlan araçlarýn çeþitliliði artýrýlacak.

Ýhracatýn geleneksel ürün ve pazar yapýsý geliþtirilecek, pazar çeþitlendirmesiyle yeni pazarlara ulaþmak, mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek için ihracatçýlarýn ihtiyaçlarýna yönelik uygulamalar hayata geçirilecek.

Türk malý imajýnýn güçlendirilmesine yönelik uluslararasý markalaþma faaliyetlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Dünya ticaretinde payý artan yüksek teknolojili ve katma deðerli ürünlerin yurt içinde üretimine yönelik potansiyel tespit edilerek, iþletmeler bu alanda desteklenecek.

Dünya ticaretinde payý düþen fakat Türkiye'nin pazar payýnýn yüksek olduðu düþük teknolojili ve istihdam yoðun ürünlerde sektör içi ve sektörler arasý dönüþüme yönelik gerekli tedbir ve destekler, ilgili kurumlarla iþbirliði içinde geliþtirilecek.

Ýhracatý Geliþtirme Anonim Þirketi aracýlýðýyla ihracatçýlar için kefalet yükü azaltýlacak.

Türk Eximbank destekleri, yüksek teknolojili ve katma deðerli ihracatýn finansmanýnda yeþil ve dijital dönüþüme öncelik verilerek kullandýrýlacak.

Ýhracat potansiyeli yüksek coðrafi iþaretli ürünler için uluslararasý markalaþma stratejileri geliþtirilecek.

- HEDEF ETKÝN TÝCARET DÝPLOMASÝSÝ

Mevcut ticaret anlaþmalarýnýn derinleþtirilmesi, potansiyel ihracat pazarlarýna yönelik yeni ticaret anlaþmalarýnýn müzakere edilmesine yönelik etkin ticaret diplomasisi benimsenecek.

Yürürlükteki serbest ticaret anlaþmalarýnýn kapsamýnýn geniþletilmesine yönelik çalýþmalar yürütülecek.

Afrika ve Latin Amerika'ya yönelik ortaklýk politikalarý ile Türkiye'nin Asya ile ticaretinin dengeli bir yapýya kavuþturulmasýný, yatýrýmlarýn artýrýlmasýný hedefleyen "Yeniden Asya Giriþimi", karþýlýklý yarar ve öncelikler temelinde sürdürülecek.

Gümrük ve ticaret iþlemlerinde maliyetlerin azaltýlmasý amacýyla bu alanda yerli teknolojinin geliþtirilmesine ve etkin kullanýmýna öncelik verilecek.

- CARÝ ÝÞLEMLER AÇIÐI MADEN YATIRIMLARIYLA ÝYÝLEÞTÝRÝLECEK

Ýthalat baðýmlýlýðýnýn azaltýlmasý da programýn önemli baþlýklarý arasýnda bulunuyor. Bu kapsamda "Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi" hazýrlanacak.

Enerji ve diðer kritik emtialar gibi unsurlarýn yurt içinde üretimi teþvik edilecek, tüketim malý ithalatýna olan talep sýnýrlandýrýlacak.

Kritik maden ve minerallerin arzýný ve güvenliðini saðlamaya yönelik uluslararasý doðrudan yatýrýmlar alanýnda Türk Devletleri Teþkilatýyla (TDT) iþbirlikleri geliþtirilecek.

Türkiye Varlýk Fonu'nun (TVF) maden yatýrýmlarýyla Türkiye'nin ithal baðýmlýlýðýnýn azaltýlmasýna ve dýþ ticaret dengesi ile cari iþlemler açýðýnýn iyileþtirilmesine katký saðlanacak.

Petrol, doðal gaz ve maden kaynaklarýna yönelik yurt içi ve dýþýnda arama ve üretim çalýþmalarý artýrýlarak rezervler katma deðeri yüksek þekilde ekonomiye kazandýrýlacak.

Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu yararýna faaliyet olarak tanýmlanacak, madenlerin arama ve iþletilmesinin türlerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre detaylý olarak ele alýndýðý yatýrým güvencesini artýracak yeni bir temel düzenleme hazýrlanacak.

Nükleer enerji, elektrik üretim portföyüne dahil edilecek, nükleer kapasitenin artýrýlmasýna yönelik yeni proje ve teknolojiler geliþtirilecek, nükleer santrallerde kullanýlan ekipmanlarýn yerlilik oranlarý artýrýlacak.

Metro, tramvay ve hýzlý tren üretimi dahil tüm raylý sistem araçlarýnýn milli imkanlarla tasarýmý ve yerli üretimi artýrýlacak.

Türkiye'yi önemli bir film yapým merkezi haline getirmek üzere uluslararasý yapýmlar desteklenecek.