Doðal gaz merkezi için yeni plan! Türkiye ve Rusya ortak þirket kuracak
ABONE OL

Bayraktar, konuþmacý olarak katýldýðý ve ayný zamanda Rus yetkililerle görüþmelerde bulunduðu St. Petersburg Uluslararasý Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamýnda, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Türkiye için enerji konusunda doðal gaz ve nükleerin öne çýkan konular arasýnda yer aldýðýný dile getiren Bayraktar, bu iki konuda Rusya ile yoðun bir iþbirliðinin yürütüldüðünü söyledi.

SPIEF'te gerçekleþtirdiði konuþmada, Türkiye'nin enerjideki hedeflerini anlattýklarýný ifade eden Bayraktar, "Önümüzdeki süreçte neler yapmayý planladýðýmýzý anlatarak, iþbirliði imkanlarýný da deðerlendirdik." dedi.

Bayraktar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in, Türkiye'de doðal gaz ticaret merkezi kurulmasýyla ilgili bir hedef ortaya koyduklarýna iþaret ederek, "Bu hedefle alakalý yaptýðýmýz ve bundan sonra yapacaklarýmýzýn bir anlamda yol haritasýný deðerlendirdik." ifadesini kullandý.

Türkiye'de doðal gaz ticaret merkezi kurulmasýna yönelik çalýþmalarýn devam ettiðini belirten Bayraktar, "Doðal gaz merkeziyle alakalý tabii ki en önemli konulardan birisi altyapýnýn, fiziki altyapýnýn buna hazýr olmasýdýr. Türkiye de özellikle son yýllarda yaptýðý yatýrýmlarla bu konuda çok önemli çalýþmalar kaydetti. Þimdi Ýstanbul Finans Merkezi'nde BOTAÞ ve Gazprom ortaklýðýnda bir iþletme þirketi kurmayý planlýyoruz." dedi.

Söz konusu plan doðrultusunda görüþmeler yaptýklarýný anlatan Bayraktar, gelecek aylarda somut çalýþmalarý ortaya koyup ticaret merkezini hayata geçirmek istediklerini söyledi.

- TÜRKÝYE'DE DOÐAL KAYNAK TÝCARETÝ PLANLANIYOR

Türkiye ile Rusya arasýndaki iliþkilerde nükleerin tuttuðu önemli yere iþaret eden Bayraktar, "Nükleer, Türkiye'nin enerji portföyünde ve vizyonunda da önemli bir yer ifade ediyor. Zira özellikle Türkiye'nin hem baz yükte temiz enerji elde etmesi açýsýndan ve uzun dönemde enerji ihtiyacýný, arz güvenliðini saðlamasý açýsýndan nükleer oldukça büyük bir öneme sahip." diye konuþtu.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) yoðun bir çalýþmanýn yürütüldüðünü anlatarak, "30 bin civarýnda insan þu anda orada hummalý bir þekilde özellikle ilk reaktörü önümüzdeki aylarda devreye alabilmemiz için bir çaba gösteriyor. Burada ilgili muhataplarýmýzla buna iliþkin çalýþmalarýmýzý da deðerlendirdik." dedi.

Türkiye'nin 2050'ye kadar toplam 12 reaktör ve 15 bin megavatlýk nükleer güce ulaþmayý hedeflediðinin altýný çizen Bayraktar, bununla ilgili Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom'la istiþareler yürüttüklerini kaydetti.

Rusya ile Türkiye arasýndaki doðal gaz ticaretinde 2026'da 40'ýncý yýla girileceðini belirten Bayraktar, "Doðal gazýn yaný sýra, nükleerde iliþkilerimizi 22'inci yüzyýla taþýyacak bir santral projesiyle ve gelebilecek diðer projelerle ilgili konuþurken, yeni bir alaný biraz daha yoðun olarak önümüzdeki süreçte devreye alýyoruz. Bu da doðal kaynaklar alanýdýr." dedi.

Bu konuda Rusya Doðal Kaynaklar Bakaný Alexander Kozlov ile görüþmeler yaptýklarýný vurgulayan Bayraktar, "Bu, özellikle arama, üretim ve metal ticaretiyle alakalý olarak yine bizim Ýstanbul Finans Merkezi'nde kurmayý, geliþtirmeyi düþündüðümüz Türkiye Enerji ve Maden Borsasý'yla yakýndan alakalý bir konudur. Oldukça kapsamlý bir görüþme gerçekleþtirdik. Ümit ediyorum bu þekilde iþbirliðimiz çok daha ileri bir seviyeye gelecek." ifadelerini kullandý.

- NÜKLEER ENERJÝYE ÝHTÝYAÇ TÜM DÜNYADA ARTIYOR

Nükleer enerjinin, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ortaya koyduðu ve Türkiye'nin önümüzdeki 30 yýl içerisinde karbon nötr bir ekonomi olma hedefinde önemli bir yer tuttuðuna iþaret eden Bayraktar, "Dolayýsýyla aslýnda bu küresel ýsýnmayla ve Türkiye'nin yapacaðý katkýyla alakalý önemli, çok zor ve deðiþtirmemiz gereken birçok þeyin olduðu bir hedef. Ulaþtýrmadan tarýma, tarýmdan sanayiye, enerjiye kadar birçok alanda deðiþikliklere ihtiyaç duyuyoruz." diye konuþtu.

Bayraktar, dünyada olduðu gibi Türkiye'de de elektrikleþmenin önemli oranda büyüdüðüne dikkati çekerek, binalarda, ulaþtýrmada, sanayide, dijitalleþmenin ve yapay zekanýn getirdiði etkiyle elektrik talebinin daha da artacaðýný söyledi.

Söz konusu talebi karþýlarken temiz kaynaklara ihtiyaç duyulduðunu vurgulayan Bayraktar, "Biz çok önemli bir yenilenebilir enerji ülkesiyiz, bu yenilenebilir kaynaklarý da sisteme doðru þekilde koyabilmek için mutlaka bizim bunlarý destekleyecek baz yük santrallere ihtiyacýmýz var." dedi.

Doðal gazýn bu alanda daha çevreci olduðu için ön plana çýktýðýný belirten Bayraktar, sýfýr emisyona sahip nükleerin, yenilenebilir enerjinin daha çok devreye alýnmasý açýsýndan da önem taþýdýðýný kaydetti.

Söz konusu eðilimin tüm dünyada yaþandýðýna iþaret eden Bayraktar, "COP28'de dünya enerji dönüþümüyle alakalý, küresel ýsýnmayla mücadelede mutlaka þu andaki kurulu nükleer gücü üç katýna çýkarmayla alakalý önemli bir hedef ortaya koyduk. Aslýnda bu bizim uzun zamandýr ortaya koyduðumuz hedeflerle de örtüþen bir durumdur." dedi.

  • Alparslan Bayraktar
  • doðal gaz
  • BOTAÞ
  • Gazprom