ABONE OL

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Baþkaný Sami Aslanhan, prizmatik tek tip lityum-demir fosfat pil hücresi giga fabrikasýnda yýlda 2 milyon pil hücresi üreteceklerini belirterek, "Yaklaþýk yüzde 25'e kadar iç pazarda talep olacaðýný ama ürünlerin yüzde 75'ini ihraç edeceðimizi tahmin ediyoruz." dedi.

Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AÞ'nin giga fabrikasýnýn açýlýþý yarýn yapýlacak.

Aslanhan, açýlýþ öncesi AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 2021'de Polatlý'da inþaatýna baþladýklarý fabrikaya, 2025'e kadar toplam 272 milyon dolar yatýrým yapmayý öngördüklerini kaydetti.

Fabrikada üretilecek pil hücresinin ilk etapta 100 amper gücünde olacaðýný aktaran Aslanhan, daha sonra 150 ve 300 amperlik hücre üretimine geçeceklerini bildirdi.

Aslanhan, üretilecek pil hücresinin rüzgar ve güneþ enerjisinin depolanmasýnda, hastanelerde, alýþveriþ merkezleri, data merkezleri ve elektrikli araçlar ile evlerde de kullanýlacaðýný söyledi.

Söz konusu fabrika yatýrýmýnýn Türkiye için oldukça önemli olduðuna dikkati çeken Aslanhan, þunlarý kaydetti:

"Þu an Avrupa'dan Çin'e kadar kendi alanýmýzda baþka fabrika yok. Bizim ürettiðimiz ürünlerle alakalý þu an bir çalýþma yok, devreye giren ilk fabrika olacak. Hem ithalatýn önüne geçecek hem ihracat yapýyor olacaðýz. Ýhracat pazarlarýmýz, Avrupa, Orta Doðu ve Sahra Altý diyebilirim. Bunlar bizim hedeflediðimiz ihracat pazarlarýmýz. Tabii Türkiye'nin de ihtiyaçlarýna bir derman olacak, ithalatýn önüne geçecek. Hem cari açýðý azaltmada hem ihracatý artýrmada Türkiye Yüzyýlý'na Pomega damga vuracak. Yaklaþýk yüzde 25'e kadar iç pazarda talep olacaðýný ama ürünlerin yüzde 75'ini ihraç edeceðimizi tahmin ediyoruz."

- ABD'DEKÝ FABRÝKA GELECEK YIL TAMAMLANACAK

Aslanhan, batarya üretiminde kullanýlan ham maddelerin Türkiye'de iþlenmesine yönelik de yatýrým yapacaklarýný belirterek, "Ham maddeleri dýþarýdan alýyoruz. Batarya kimyasallarýný hazýrlamaya yönelik bir yatýrýma baþlayacaðýz ve bunu da iki yýl içerisinde tamamlayacaðýz. Bu bittikten sonra dýþa baðýmlý olmadan Türkiye'deki ham maddelerle kendi batarya kimyasalýmýzý üretiyor olacaðýz. Bir sonraki adýmda, geri dönüþüme yönelik bir tesis kuracaðýz ve döngü tamamlanmýþ olacak. Madencilikten, hücre üretimine ve bitmiþ ürüne kadar uzanan bir ekosistem kurmuþ olacaðýz." ifadelerini kullandý.

Bu alanda ABD'de de yatýrým yaptýklarý bilgisini paylaþan Aslanhan, þubatta temel atma töreni yaptýklarýný, 3 gigavatsaat kapasiteli fabrikanýn gelecek yýl tamamlanacaðýný bildirdi.