Su Ürünleri Ýþleme Tesisi kapasitesi bakýmýndan Türkiye'nin önde gelen þehirlerinin baþýnda gelen Kahramanmaraþ'ta balýkçýlar, Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn verdiði desteklerle geçen yýl 10 bin ton alabalýk ve 80 milyon balýk yavrusu üretimi gerçekleþtirdi.
Kentteki barajlarda kurduklarý balýk çiftliklerinde üretimlerine devam eden balýkçýlar, bu yýlýn 9 ayýnda baþta Almanya ve Rusya olmak üzere 54 ülkeye 6 bin ton alabalýk ihraç ederek 30 milyon dolarlýk döviz girdisi saðladý.
Ýl Tarým ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, AA muhabirine, 6 Þubat 2023'te yaþanan felaketin ardýndan Tarým ve Orman Bakanlýðý tarafýndan, üretimin devam edebilmesi adýna iþletmelere çeþitli desteklerin saðlandýðýný belirtti.
Kahramanmaraþ'ýn balýk üretiminde önemli bir yere sahip olduðunu vurgulayan Bilir, su kaynaklarý bakýmýndan Türkiye'nin önemli kentleri arasýnda yer alan Kahramanmaraþ'ýn barajlarýnda yetiþtirilen balýklarýn dünya mutfaklarýndaki yerini tekrar almaya baþladýðýný dile getirdi.
Baraj göllerinde kurulan üretim tesislerinde yetiþtirilen alabalýklarýn çeþitli ülkelere ihraç edildiðini aktaran Bilir, "Kahramanmaraþ, denizi olmamasýna raðmen balýkçýlýk sektöründe söz sahibi. Þu anda müdürlüðümüze kayýtlý 68 iþletme var. Söz konusu iþletmelerde yýllýk 17 bin 500 ton üretim yapýlýyor. Üretimin 6 bin tonu ihraç edilirken kalan kýsmý yurt içinde tüketiliyor. Kahramanmaraþ, su ürünleri iþleme tesisi kapasitesi açýsýndan Türkiye'de birinci, Avrupa'da ise üçüncü sýrada. Hedefimiz, 2025 yýlý üretimimizi 20 bin tona çýkarmak." ifadelerini kullandý.
Bilir, depremlerden tüm sektörler gibi su ürünleri sektörünün de olumsuz etkilendiðini, kentteki tesislerde kafeslerin ve tesisatýn zarar gördüðünü hatýrlatarak, 68 üreticiden 14'ünün yaklaþýk 30 milyon lira zarara uðradýðýný kaydetti.
Bilir, depremden etkilenen üreticilere verilen destek kapsamýnda zarar gören kafeslerin yenilendiðini, tesisteki ekipmanlarýn tamir edildiðini ve eski haline getirildiðini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraþ Balýkçýlar Derneði Baþkaný Ýbrahim Sarý da kentin balýk ihracatýnda önemli bir yere sahip olduðunu belirterek, baraj göllerinde kurulan üretim tesislerinde yetiþtirilen somon ve alabalýklarýn 54 ülkeye ihraç edildiðini söyledi.
Kahramanmaraþ'ýn adeta bir alabalýk þehri olduðunu ifade eden Sarý, sektörde deprem nedeniyle bazý tesislerin zarar gördüðünü ancak devletin de desteðiyle hýzlý bir þekilde toparlanýp yeniden ihracata baþladýklarýný dile getirdi.