Türkiye'de üretiliyor, dünyadan talep yaðýyor
ABONE OL

Batý Toroslar'ýn eteklerinde yaklaþýk 25 yýl önce 1400 rakýmlý Söðüt beldesi ile bin rakýmlý Gölhisar'da üretimine baþlanýlan örtü altý yayla domatesi, bugün 10 bin dekarlýk alana yayýldý. Yýlda ortalama 260 bin ton ürün elde edilen yayla domatesinde, hasat dönemi baþladý.

Bölgede gece gündüz arasýndaki sýcaklýk farkýnýn fazla olmasýndan dolayý dayanýklý ve lezzetli olduðu belirtilen yayla domatesi, yurt içi ve yurt dýþýndan ilgi görüyor.

Dört ay süren hasat döneminde "iyi tarým" uygulamasýyla Söðütlü ve Gölhisarlý çiftçilerin ürettiði domatesin büyük bölümü, Rusya ile Balkan, Arap ve Kafkas ülkelerine ihraç ediliyor.

Antalya, Fethiye ve Denizli kara yollarý üzerinde bulunan Söðüt ile Gölhisar, domates hasadýnda mevsimsel iþçi göçü de alýyor.

- "LEZZETTE, AROMADA, RAF ÖMRÜNDE BÝR NUMARAYIZ"

Söðüt Örtü Altý Sebze Yetiþtiricileri Üretici Birliði Baþkaný Cengiz Gencer, AA muhabirine, toplanmaya baþlanan yayla domatesinin bol ve lezzetli olduðunu söyledi.

Seralarda hasat telaþý yaþandýðýný ifade eden Gencer, hasat baþýnda fiyatlarýn istedikleri düzeyde olmadýðýný ancak ihracatýn baþlamasýyla yüzlerinin güldüðünü dile getirdi.

Ýlk ihracatýn Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'ya gerçekleþtiðini anlatan Gencer, "Piyasa hareketlendi. Birçok ülkeden talep almaya baþladýk. Ýnþallah üreticimiz emeklerinin karþýlýðýný alýr." dedi.

Gencer, yayla domatesi denildiðinde Söðüt domatesinin akla geldiðini kaydetti. Domatesin yurt dýþýndaki marketlerde de yerini almaya baþladýðýný aktaran Gencer, þunlarý kaydetti:

"Burdur olarak yayla domatesinde kalitede, lezzette, aromada, raf ömründe bir numarayýz. Balkan ülkeleri domatesimizin lezzetini aldý, aromasýný tattý. Ýhracatçýlar da uzun raf ömrü ve lezzetinden dolayý tercih ediyor. Domatesimiz aranan bir marka oldu ancak ihracat bu sezon biraz geç baþladýðýndan hasadýn ilk zamanlarýnda maliyetimizin altýnda ürünü iç piyasaya verdik. Bu aralar toparlanma baþladý."

- "ORGANÝK ÜRETÝMDE CÝDDÝ ÇALIÞMALARIMIZ VAR"

Gölhisar Sera Üreticileri ve Yetiþtiricileri Derneði Baþkaný Kadir Özmil, ihracata uygun domates çeþitlerini ürettiklerini bildirdi.

Her geçen yýl kendilerini geliþtirdiklerini, daha çok talep gören ürünlere yöneldiklerini vurgulayan Özmil, "Kaliteli, lezzetli ürün üretiyoruz. Gönül rahatlýðýyla kimyasal ilaç kullanmadan üretim yapýyoruz. Organik üretimde ciddi çalýþmalarýmýz var. 'Tuta zararlýsý' ve diðer zararlýlara karþý, biyolojik mücadele ediyoruz. Zararsýz böcek kullanarak domates güvesine karþý baþarý saðladýk." diye konuþtu.

- "SÝPARÝÞLERÝMÝZ YOÐUN"

Ýhracat yapan bir firmanýn sorumlusu Sadýk Ýrfan, gece gündüz çalýþarak Romanya'ya, Yunanistan'a mal yetiþtirdiklerini anlattý.

Çoðu kadýnlardan oluþan iþçiler tarafýndan domateslerin toplanýp paketlendiðini dile getiren Ýrfan, sipariþlerin yoðun olduðunu ifade etti.

Ýhracatçý Reþat Çangara da Balkan ülkelerinin yanýnda Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a da ürün gönderdiklerini söyledi.

Bölgenin domatesinin marka haline gelmesini arzuladýklarýný belirten Çangara, "Aromasý güzel, lezzetli. Bunu bir tadan ayný domatesten istiyor. Pembe domatesin kilosu 9-10 lira, kýrmýzý domates 7-8 lira civarýnda." dedi.