Türkiye'den 18,6 milyar dolarlýk ihracat
ABONE OL

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM), haziran ayý dýþ ticaret verilerini açýkladý.

Verilere göre, Türkiye'nin haziran ayý ihracatý 18,6 milyar dolar oldu. 2024'ün ilk yarýsýndaki ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylýk ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaþtý.

En çok ihracat yapan sektörler sýralamasýnda otomotiv 2,6 milyar dolarla haziranda da ilk sýradaki yerini korudu. Otomotivi, 2,3 milyar dolarla kimya ve 1,3 milyar dolarla çelik sektörü takip etti.

"ÝHRACAT, HAZÝRAN AYINDA TAKVÝM ETKÝSÝYLE YÜZDE 10,6 GERÝLEDÝ"

TÝM Baþkaný Mustafa Gültepe, dýþ ticaret verilerine iliþkin yaptýðý yazýlý açýklamada, mayýsta 24,1 milyar dolarla tüm zamanlarýn aylýk rekorunu kýran ihracatýn, haziran ayýnda takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerilediðini bildirdi.

Gültepe, "Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayýtlarýna göre, haziranda geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 10,6 daralan ihracatýmýz 18,6 milyar dolar düzeyinde kaldý. Haziranla birlikte ilk 6 ayý da tamamlamýþ bulunuyoruz. 6 aylýk ihracatýmýz 125,4 milyar dolara, 12 aylýk ihracatýmýz ise 257,8 milyar dolara ulaþtý. 2023 ile kýyasladýðýmýzda 6 aylýk ihracatta yüzde 2, 12 aylýk ihracatta ise yüzde 2,5 artýdayýz." dedi.

"EN ÇOK ÝHRACAT YAPAN 5 ÝLÝMÝZ ÝSTANBUL, KOCAELÝ, BURSA, ANKARA, ÝZMÝR OLDU"

Hizmet Ýhracatçýlarý Birliði'nin çalýþmasýna göre haziranda hizmet ihracatýnýn 8,7 milyar dolar civarýnda gerçekleþeceðini öngördüklerini bildiren Gültepe, þunlarý kaydetti:

"Sektörler özelinde baktýðýmýzda otomotiv 2,6 milyar dolarla ilk sýradaki yerini korudu. Otomotivi, 2,2 milyar dolarla kimya, 1,3 milyar dolarla çelik ve hazýr giyim, 1,2 milyar dolarla elektrik-elektronik sektörleri takip etti. Geçen ay 6 sektörümüz ihracatýný artýrýrken, 20 sektörümüzde düþüþ kaydedildi. En çok ihracat yapan 5 ilimiz ise Ýstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, Ýzmir oldu."

"GEÇEN AY 906 FÝRMA ÝLK KEZ ÝHRACAT GERÇEKLEÞTÝRDÝ"

Mustafa Gültepe, geçen ay 906 firmanýn ilk kez ihracat gerçekleþtirdiðini, söz konusu firmalarýn ihracata 91 milyon dolar katký sunduðunu söyledi.

Gültepe, "Kilogram birim ihracat deðerimiz 1,41 dolar oldu. Parite, geçen ay ihracatýmýzý negatif etkiledi. Haziran ayýnda pariteden kaynaklý 38,8 milyon dolarlýk kayýp yaþadýk." deðerlendirmesinde bulundu.

"ÝHRACATIMIZDA AB'NÝN PAYI HAZÝRANDA YÜZDE 43,9 DÜZEYÝNDE GERÇEKLEÞTÝ"

En çok ihracatýn sýrasýyla Almanya, ABD, Birleþik Krallýk, Ýtalya ve Irak'a yapýldýðýný bildiren Gültepe, þunlarý kaydetti:

"Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan'a ihracatta dikkat çekici artýþlar kaydettik. En çok ihracat yaptýðýmýz ülke gruplarý arasýnda Avrupa Birliði (AB) 8,2 milyar dolarla yine ilk sýrada yer aldý. AB'yi 2,8 milyar dolarla diðer Avrupa ülkeleri ile yakýn ve Orta Doðu izledi. Toplam ihracatýmýzda AB'nin payý haziranda yüzde 43,9 düzeyinde gerçekleþti. Dolayýsýyla bu yakýn ve bizim için büyük potansiyel barýndýran pazardaki rekabet gücümüzü korumanýn ihracatýmýz açýsýndan stratejik önemde olduðunu biliyoruz. Ýhracat ailesinin çatý kuruluþu olmanýn verdiði sorumlulukla, sürdürülebilir üretim baþta olmak üzere, Avrupa pazarýnda ülkemize avantaj saðlayacak konularda firmalarýmýza öncülük ediyoruz."

"ÝHRACATÇILARIN TALEP, BEKLENTÝ VE ÖNERÝLERÝNÝ BAKAN ÞÝMÞEK'E ÝLETTÝK"

TÝM Baþkaný Gültepe, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in vergi paketi konusunda reel sektör temsilcileriyle bir araya geldiði toplantýnýn son derece verimli olduðunu belirtti.

Gültepe, Asgari Kurumlar Vergisi, Dahilde Ýþleme Rejimi (DÝR) kapsamýndaki KDV istisnasýnýn devamý, devreden KDV ve ihracatçýlarýn yurt dýþý çýkýþ harcýndan muaf tutulmasý baþta olmak üzere talep, beklenti ve önerilerini Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek'e ilettiklerini bildirdi.

  • Türkiye ihracatý
  • Haziran ihracatý
  • Google SEO uyumlu etiket